Σήμερα είναι η ημέρα επαναλειτουργίας παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των πρακτικών και εργαστηριακών ασκήσεων σε ΙΕΚ και κολέγια. Επίσης, ξεκινά και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.
Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα την Παρασκευή θα γίνει το δεύτερο βήμα στον πολιτισμό με άνοιγμα των θερινών σινεμά (πληρότητα 75%). Εχει προηγηθεί ήδη το άνοιγμα των μουσείων την Παρασκευή 14 Μαΐου και ακολουθούν στις 28 του μήνα τα υπαίθρια θεάματα και ακροάματα (με πληρότητα 50%). \
Τα self tests είναι το “όπλο” της επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων, συνδυαστικά βέβαια με τους χιλιάδες εμβολιασμούς που γίνονται καθημερινά. Την Παρασκευή έγινε το μεγάλο βήμα στο lockdown με κατάργηση των sms , απελευθέρωση των μετακινήσεων, μετακίνηση του ωραρίου απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 00.30 και κατάργηση των ειδικών μέτρων (click-away, click-inside) στο λιανεμπόριο.
Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Απριλίου άνοιξε το λιανεμπόριο με μέτρα, στις 12 Απριλίου η Γ΄ Λυκείου, στις 3 Μαΐου η εστίαση και μία εβδομάδα πριν, στις 10 Μαΐου, και οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες. Εκκρεμεί το άνοιγμα δραστηριοτήτων όπως είναι τα γυμναστήρια, για τα οποία οι ειδικοί έχουν συζητήσει πιθανό άνοιγμα στις 31/5 αλλά θα επαναξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα πριν αποφασιστεί καθώς πρόκειται για χώρους υψηλού κινδύνου όσον αφορά στη μετάδοση του ιού. Επιπλέον, κλειστά παραμένουν τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης για τα οποία η συζήτηση κρίνεται πρώιμη.
Από την ειδική για τον κορωνοϊό Επιτροπή αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου η μουσική στην εστίαση που προς το παρόν απαγορεύεται όπως και τα μέτρα για δεξιώσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε πριν λίγα 24ωρα ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, η εστίαση στους κλειστούς χώρους θα ανοίξει όταν εμβολιαστεί το 50% του ενήλικου πληθυσμού.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Προς το παρόν οι δραστηριότητες που έχουν ανοίξει και για τις οποίες έχει περάσει ένα εύλογο διάστημα για να φανεί το αποτύπωμά τους, δεν επέδρασαν αρνητικά στην πανδημία. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει η εν εξελίξει δημιουργία του “τείχους” ανοσίας.
Η κινητικότητα, ωστόσο, και κυρίως η μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας πάντα φέρνει αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των μετακινήσεων του Πάσχα αρκετά νησιά “κοκκίνισαν” και βρίσκονται σε πολύ αυξημένο επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού. Ενδεικτικά στην Κέρκυρα οι εικόνες ακραίου συνωστισμού στα παραδοσιακά έθιμα του Πάσχα “στοίχισαν” σε πολλαπλές μολύνσεις, όπως φαίνεται από τον χρόνο αύξησης των νέων κρουσμάτων.
Επιπλέον, τα κορωνοπάρτι συνεχίζονται σε ορισμένες περιπτώσεις, προβληματίζοντας έντονα ειδικούς και κυβέρνηση. Στην Πάτρα οι συγκεντρώσεις για διασκέδαση σε πλατείες είναι σχεδόν καθημερινές και οι εικόνες και τα βίντεο που ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν τεράστια ανησυχία.
Το γεγονός ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει πέσει στα 39 έτη δεν είναι τυχαίο αφού νεαρές ηλικίες – σημειώνεται ότι οι κάτω των 30 δεν έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται – “οδηγούν” τις κατά τόπους εξάρσεις.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Αναδρομικά κληρονόμων και δώρο Πάσχα: Δείτε πότε πληρώνονται
- Γλυκά Νερά: Ξεσκονίζουν Γεωργιανό για τη δολοφονία της Καρολάιν
- Παιδικοί σταθμοί: Πώς ανοίγουν από σήμερα – Τι θα ακολουθήσει
- Μεταμόρφωση: Τι κρύβεται πίσω από τη μαφιόζικη εκτέλεση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr