Το γεγονός ότι αρκετές περιοχές έχουν υψηλό ιικό φορτίο, ο χρόνος που χρειάζεται για να αποκλιμακωθεί το τρίτο κύμα καθώς και η πολύ εύκολη αντιστροφή της επιδημιολογικής εικόνας που παρατηρείται σήμερα είναι λόγοι που κρατούν ειδικούς επιφυλακτικούς όσον αφορά στο Πάσχα και τη μετάβαση των πολιτών στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Πρόκειται για μια συζήτηση που θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα, με τους ειδικούς να αναμένουν να αξιολογήσουν το σχέδιο της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση είναι πολλοί όσοι υποστηρίζουν την άποψη να παραμείνουν τα μέτρα απαγόρευσης μετακινήσεων το Πάσχα ώστε να μη “διαταραχθεί” η υποχώρηση του κύματος που έχει ξεκινήσει και να διαφυλαχθεί το καλοκαίρι.
«Καμπανάκι» για δέκα περιφερειακές ενότητες
Το “καμπανάκι” του κινδύνου για δέκα περιφερειακές ενότητες της χώρας έκρουσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Πρόκειται για αυτές της Καλύμνου, Θάσου, Λευκάδας, Έβρου, Ροδόπης, Πιερίας, Φωκίδας, Καβάλας, Αρκαδίας και Πρέβεζας.
“Θέλω ιδιαίτερα να σταθώ στην Αττική. Η Αττική είναι ο μισός πληθυσμός της χώρας, σχεδόν 5 εκατομμύρια κάτοικοι, και σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα τα στοιχεία παρουσιάζουν μία σταθεροποιητική τάση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό μετά από πολλές εβδομάδες αύξησης των κρουσμάτων και ιδιαίτερης πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, και τόνισε: “Είναι κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο. Είναι όμως μία εύθραυστη ισορροπία. Οπότε δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, δεν πρέπει να επαναπαυτούμε, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο κορωνοϊός να μετατρέψει τη συγκρατημένη αυτή αισιοδοξία, σε απειλή”.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο κ. Κικίλιας, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος μέχρι και την Τρίτη ήταν 2.797 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα, ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα που είχε ξεπεράσει τις 3.000 κρούσματα. Αποτέλεσμα είναι ο δείκτης θετικότητας να διαμορφώνεται πλέον χαμηλότερα, κάτω του 6%, επίπεδο που ξεπερνούσε τις προηγούμενες εβδομάδες.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα
Τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας είναι 27.462, αριθμός επίσης ελαφρώς μειωμένος συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα όταν ξεπερνούσαν τις 30.000.
Σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας παρουσιάζεται μία σταθεροποίηση, έως και ελαφρά μείωση, των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εξαίρεση αποτελεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες έντονη αυξητική τάση.
Ανάλογη είναι η πίεση και στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας όπου δεν αποκλείεται το υπουργείο Υγείας να ενεργοποιήσει έκτακτο σχέδιο όπως έκανε και στην Αττική και να αναζητήσει συνεργασίες από τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγωγές σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας χθες ανήλθαν μια “ανάσα” πριν τις 600, τη στιγμή που νέο “ρεκόρ” καταγράφηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων – 809 έως χθες. Η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος στα νοσοκομεία χρειάζεται ακόμη περισσότερο χρόνο σε σχέση με τα κρούσματα και εκτιμάται ότι όλος ο Απρίλιος θα περάσει με τα νοσηλευτικά ιδρύματα στο “κόκκινο”.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη για την Ουκρανία, ΗΠΑ και Ρωσία
- Self test: Για ποιους εργαζόμενους θα είναι υποχρεωτικά – Τι πρέπει να κάνουν για να μπορούν να δουλέψουν
- Αγία Παρασκευή: Ντελιβεράς έκλεψε μπουκαλάκι εμβολίου Pfizer από το εμβολιαστικό κέντρο
- Δολοφονία Καραϊβάζ: Σαρώνουν πάνω από 100 βίντεο με τους φονιάδες
- Κορωνοϊός – Καπραβέλος: Το Πάσχα μπορεί να φέρει έκρηξη κρουσμάτων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr