ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός και lockdown: Ανάσες ελευθερίας, ασφυξία στα νοσοκομεία

κρούσματα

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Σε μικρό άνοιγμα δραστηριοτήτων εν μέσω σφοδρού «σφυροκοπήματος» του τρίτου κύματος προχωρά η κυβέρνηση.

Πρόκειται για μία απόφαση που εμπεριέχει ρίσκο, το οποίο αναγνωρίζουν όλες οι πλευρές, για αυτό και απευθύνουν ισχυρή έκκληση για ευλαβική τήρηση των μέτρων και των κανόνων. Η παρουσία τόσο του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, όσο και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας μαρτυρά το πόσο δύσκολη είναι η ισορροπία στην οποία θα βαδίζει η χώρα στο εξής.

Φαίνεται, όμως, ότι η αναπροσαρμογή των μέτρων ήταν μονόδρομος λόγω της κόπωσης των πολιτών που ουσιαστικά έθετε σε… ακινησία την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Ετσι, από το Σάββατο και πιλοτικά μόνο για τα Σαββατοκύριακα θα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση με όχημα και χρήση του κωδικού «6», ενώ από Δευτέρα ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα με αυστηρούς κανόνες. Την ίδια στιγμή ακόμη ένα νοσοκομείο, το Θριάσιο, μετατρέπεται αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid καθώς το ΕΣΥ συνεχίζει να ασφυκτιά και οι καθημερινές εισαγωγές να αυξάνονται με… γεωμετρική πρόοδο.

Μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι ειδικοί είπαν το «ναι» στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων -όχι των εμπορικών κέντρων- με αυστηρούς κανόνες από την ερχόμενη Δευτέρα. Επιπλέον, η κυβέρνηση αποφάσισε από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα να επιτρέπεται με αποστολή του κωδικού 6 στο 13033 η διαδημοτική μετακίνηση. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι το μέτρο είναι πιλοτικό και θα αρθεί αν παρατηρηθεί κατάχρησή του ή εικόνες συνωστισμού. Η μετακίνηση αφορά έως τρία άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν έβρισκε σύμφωνους τους ειδικούς, παρότι έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση εδώ και ημέρες, και αυτό καθώς θεωρείται ότι ο κωδικός «6» των μηνυμάτων λειτουργεί ως δικαιολογία για υπεράριθμες μετακινήσεις και ανταλλαγή επισκέψεων. Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα ο συγκεκριμένος κωδικός του 13033 επιτρεπόταν μόνο για χρήση πεζή ή με ποδήλατο και εδώ και δύο εβδομάδες και για μετάβαση σε κομμωτήριο ή κέντρο περιποίησης άκρων με την προϋπόθεση επίδειξης σχετικού αποδεικτικού, δηλαδή SMS από το κομμωτήριο.

Ατομική ευθύνη

«Τα μέτρα δεν επιτρέπουν χαλάρωση», διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, εξηγώντας ότι το νέο μίγμα θα έχει περιορισμούς και αυστηρή επιτήρηση και η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό των εστιών μετάδοσης και θα αποφευχθούν συγκεντρώσεις στα σπίτια. Επέμεινε, πάντως, στη σημασία της ατομικής ευθύνης.

Αλλωστε, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, σε αυτή τη φάση η χώρα «πολεμά» με νέα «όπλα», όπως είναι οι εμβολιασμοί και τα self tests που αναμένονται στα φαρμακεία από την ερχόμενη εβδομάδα.

Η νέα στρατηγική του τέστινγκ είναι κατά τους επιστήμονες απαραίτητη ώστε να θέσουν στο «τραπέζι» των συζητήσεων την επανεκκίνηση άλλων δραστηριοτήτων. Είναι κάτι που ετέθη στη μαραθώνια συνεδρίαση των ειδικών ως προαπαιτούμενο για την επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αξιολογηθεί εκ νέου η πιθανότητα ανοίγματος Γυμνασίων και Λυκείων στις 12 Απριλίου, όπως και εμπορικών κέντρων και μεγαλύτερων καταστημάτων, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Προσοχή για τις επόμενες εβδομάδες, «ώστε να αντέξει το ΕΣΥ και οι ευάλωτες ομάδες», ζητά και ο υπουργός Υγείας. «Αυτές τις λίγες επόμενες εβδομάδες πρέπει να παραμερίσουμε την κούρασή μας μπροστά στον κίνδυνο. Ζητώ να προστατευτείτε και να προστατέψετε τους γύρω σας. Οι μαζώξεις στα σπίτια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας και των γύρω σας».

Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε για ακόμη μία φορά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία ειδικά της Αττικής και ανακοίνωσε τη μετατροπή ακόμη ενός νοσηλευτικού ιδρύματος σε only Covid. Πρόκειται για το Θριάσιο στη Δυτική Αττική, όπως είχε γράψει την Κυριακή που πέρασε ο «Ελεύθερος Τύπος».

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, στόχος είναι στις 7 Απριλίου να υπάρχουν διαθέσιμες 130 απλές κλίνες Covid και 33 ΜΕΘ Covid και σταδιακά να αυξηθούν συνολικά σε 180 κλίνες Covid. Ολα τα άλλα περιστατικά του Θριασίου θα μεταφερθούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Επιπλέον, ανοίγουν επιπλέον 51 νέες πολυδύναμες ΜΕΘ και ειδικότερα: 16 στο «Γεννηματάς», πέντε στον «Ευαγγελισμό», πέντε στο «Λαϊκό», επτά στο «Ιπποκράτειο», τέσσερις στο «Ελπίς», δέκα στο Κωνσταντοπούλειο και τέσσερις στο Αττικό.

Οι εισαγωγές, όπως προκύπτει από πληροφορίες, ξεπέρασαν χθες κάθε προηγούμενο και ανήλθαν έως το βράδυ σε 628. Μεγάλο μέρος αυτών είναι σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, η οποία έχει αρχίσει να πιέζεται σημαντικά ξανά. Ο κ. Κικίλιας τόνισε το νέο «ζόρι» που δέχεται η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα και ζήτησε τη μετάβαση του κ. Χαρδαλιά ώστε να υπάρξει συντονισμός της επιχειρησιακής διαχείρισης.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 3.616 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 1.706 στην Αττική και τα 499 στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, και ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 739, καταγράφεται αύξηση των θανάτων. Χθες, τη ζωή τους έχασαν 76 ασθενείς.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται να καταγράφονται ενδονοσοκομειακές συρροές. Αυτή τη φορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, όπου βρέθηκαν στην Παθολογική Κλινική, στην Νευρολογική, στην Πνευμονολογική, στην Καρδιολογική και την Ογκολογική θετικοί 19 ασθενείς, 11 συνοδοί, πέντε γιατροί και έξι νοσηλευτές. Η συρροή αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος Γ. Χαλκιαδάκη, στη μη τήρηση των μέτρων από τους συνοδούς οι οποίοι πολλές φορές, «παρά τις αυστηρές συστάσεις, μικρός αλλά δυστυχώς ικανός αριθμός συνοδών λειτουργεί με προκλητικό τρόπο, εισερχόμενος από άλλες εισόδους, παρακάμπτοντας και εκθέτοντας το προσωπικό του νοσοκομείου», όπως ανέφερε. Υπό τις εξελίξεις αυτές, αποφασίστηκε να κλείσουν οι πλάγιες εισόδους του νοσοκομείου προκειμένου να μην μπορεί κάποιος επισκέπτης να εισέλθει στις κλινικές χωρίς πρώτα να έχει εξεταστεί.

Πνευμονικό οίδημα

Σε πνευμονικό οίδημα φέρεται να οφείλεται ο θάνατος της γυναίκας 64 ετών που έχασε τη ζωή της μετά τον εμβολιασμό της σε εμβολιαστικό κέντρο στο Ιλιον προχθές. Αυτό έδειξε κατ’ αρχάς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ιατροδικαστική εξέταση, ωστόσο περισσότερο «φως» αναμένεται από τις ιστολογικές εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η άτυχη γυναίκα πραγματοποίησε τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astrazeneca -το οποίο και λαμβάνει η ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών- και παρέμεινε 20 λεπτά σε αναμονή. Φέρεται να εξέπνευσε λίγο μετά την έξοδό της από το εμβολιαστικό κέντρο, καθώς βρέθηκε λιπόθυμη περίπου μισή ώρα μετά, σε παρακείμενο άλσος. Οι επαγγελματίες υγείας του Κέντρου έπραξαν τις αναγκαίες ιατρικές πράξεις, αλλά η γυναίκα ήταν νεκρή. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, η 64χρονη είχε δύο υποκείμενα νοσήματα.

Μαύρος Μάρτιος

Ο χειρότερος μήνας της πανδημίας ήταν έως τώρα ο Μάρτιος του 2021. Ο απολογισμός προκαλεί ίλιγγο: Μέσα σε 31 ημέρες καταγράφηκαν 72.589 νέα κρούσματα, 1.589 θάνατοι και οι διασωληνωμένοι έσπασαν και το φράγμα των 700. Ο μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων έως σήμερα ήταν 622 κατά το δεύτερο κύμα. Επίσης, για πρώτη φορά η επιδημία ξεπέρασε τα 4.000 κρούσματα ημερησίως, με την προχθεσινή ημέρα, Τρίτη, να καταγράφεται το αρνητικό ρεκόρ των 4.340 κρουσμάτων σε 24 ώρες. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στα νοσοκομεία όλης της χώρας και σε όλες τις κλίνες, τόσο απλές όσο και Εντατικές, ανέρχονται σε 5.131.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Το Λονδίνο «σφύζει από ζωή»: Χιλιάδες σε εστιατόρια και μπαρ μετά την άρση του lockdown

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Τα καλά νέα από το… μέτωπο – Χαμογελούν για το ιικό φορτίο οι ειδικοί

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Τρομάζουν πάλι τα νούμερα στην Αττική – Βρέθηκαν 1.812 νέα κρούσματα – Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός 13/04: Σοκ με 4.033 κρούσματα – 802 οι διασωληνωμένοι, 93 νέοι θάνατοι

Ανδρέας Ντίνης

Χαρδαλιάς από Πάτρα: Η κατάσταση είναι σταθερή αλλά χρειάζεται προσοχή

Μιχάλης Μάρδας

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Καθυστερούν οι παραδόσεις εμβολίων στην Ε.Ε. λόγω των θρομβώσεων

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Self tests, εμβόλια και στο… βάθος Πάσχα στο χωριό

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Βρετανία: Όλος ο πληθυσμός άνω των 50 ετών έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Βραζιλία: 1.480 θάνατοι και σχεδόν 36.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Ανδρέας Ντίνης