Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Θερίζει ο κορωνοϊός: Τα κρούσματα, οι θάνατοι και τα περιοριστικά μέτρα σε 7 ευρωπαϊκές χώρες

Newsroom eleftherostypos.gr

Η επέλαση του κορωνοϊού στην Ευρώπη συνεχίζεται και σε όλες τις χώρες επιβάλλονται λοκντάουν διαφορετικού τύπου για την ανάσχεση των κρουσμάτων και των θανάτων.

Δείτε τα ποσοστά που καταγράφηκαν χθες σε 7 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τα μέτρα που αναλαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε καθεμία από αυτές:

Ιταλία

Τα ημερήσια κρούσματα στη γειτονική μας χώρα άγγιξαν χθες τα 10.630, με 419.586 ενεργά κρούσματα συνολικά και 422 θανάτους.

Η βόρεια περιφέρεια του Alto Adige (Νότιο Τιρόλο) τίθεται σε αυστηρό λοκντάουν από τις 8 Φεβρουαρίου, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της βρετανικής μετάλλαξης και την αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού στο εσωτερικό της.

Κορωνοϊός - Ιταλία: 10.800 νέα κρούσματα και 348 θάνατοι το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, κλείνουν σχολεία και μαγαζιά και οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους, με την εξαίρεση της εξόδου για κάλυψη βασικών αναγκών (τρόφιμα, επίσκεψη σε γιατρό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).

Οι υπόλοιπες ζώνες παραμένουν στην «πορτοκαλί» ή την «κίτρινη» ζώνη επικινδυνότητας.

Στην πορτοκαλί ζώνη, η εστίαση παραμένει ανοικτή έως τις 6 το απόγευμα κάθε μέρα, τα μουσεία ανοίγουν με περιορισμούς κάθε σαββατοκύριακο και χαλαρώνουν τα μέτρα για διαδημοτική μετακίνηση εντός των περιοχών.

Σε ορισμένες περιφέρειες όπως η Umbria υπάρχουν, τέλος, συγκεκριμένοι δήμοι που χαρακτηρίζονται «κόκκινοι» και υφίστανται περισσότερους περιορισμούς, παρότι η Umbria είναι πορτοκαλί.

Γερμανία

Στη Γερμανία εντοπίστηκαν χθες 3.379 νέα κρούσματα και καταγράφηκαν 481 νέοι θάνατοι εντός ενός 24ώρου. Τα ποσοστά των κρουσμάτων διαφέρουν σημαντικά από κρατίδιο σε κρατίδιο.

Για παράδειγμα, στην Θουριγγία καταγράφηκαν 134,9 νέα κρούσματα ανά 100.000 πολίτες και στη Σαξονία- Άνχαλτ τα κρούσματα έφτασαν τα 106,1/100.000, ενώ σε περιοχές όπως η Βάδη- Βυτεμβέργη και το Βερολίνο τα κρούσματα έφτασαν τα 59,6 και τα 62/100.000, αντίστοιχα.

Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο παράτασης του λοκντάουν στη χώρα για 2 εβδομάδες, με χαλάρωση των μέτρων στις περιοχές όπου τα κρούσματα δεν ξεπερνούν τα 50/100.000, όπου ενδεχομένως θα επιτραπεί το άνοιγμα των σχολείων και των παιδικών σταθμών.

Μέχρι στιγμής, στη Γερμανία έχει επιβληθεί λοκντάουν έως τις 14/2, με τα σχολεία, τα καταστήματα λιανικής και τα γυμναστήρια να παραμένουν κλειστά και τη χρήση μάσκας να επιβάλλεται στους δημόσιους χώρους, ενώ μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων δουλεύει με τηλεργασία.

Μεγάλη Βρετανία

Στην Μεγάλη Βρετανία, το λοκντάουν έχει παραταθεί μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του Φεβρουαρίου για την Σκωτία, τις 19 Φεβρουαρίου για την Ουαλία και τις 5 Μαρτίου για τη Βόρειο Ιρλανδία και τις 22 Φεβρουαρίου για την Αγγλία.

Τα σχολεία, η εστίαση και τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά και οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους μόνο εάν έχουν μια «εύλογη δικαιολογία».

Στις δικαιολογίες αυτές συμπεριλαμβάνονται: α) η αγορά τροφίμων και φαρμάκων, β) η συνάντηση με άτομα ενός στενού κύκλου αλληλοϋποστήριξης ή φροντίδας των παιδιών, γ) η μετακίνηση παιδιών από γονέα σε γονέα, όταν οι γονείς έχουν χωρίσει, δ) η μετακίνηση στο χώρο εργασίας όταν κρίνεται απαραίτητη (προσωπικό καθαρισμού, φροντίδας παιδιών, έμποροι χονδρικής) και σε πανεπιστημιακούς και άλλους εκπαιδευτικούς χώρους όταν κρίνεται απαραίτητο (π.χ. εργαστήρια), ε) η μετακίνηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, στ) η μετακόμιση, ζ) η θρησκευτική λατρεία, η) η σωματική άσκηση 1 φορά ανά ημέρα.

Κορωνοϊός - Βρετανία: Νέο ρεκόρ με 1.610 ημερήσιους θανάτους

Η παραβίαση των κανόνων επισύρει πρόστιμο ύψους 800 λιρών για κάθε πολίτη και 10.000 λιρών σε διοργανωτές τυχόν εκδηλώσεων με παραπάνω από 15 άτομα σε κλειστό χώρο.

Χθες, η Μ. Βρετανία κατέγραψε 12.364 νέα κρούσματα και 1.052 θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού.

Γαλλία

3.566 νέα κρούσματα καταγράφηκαν χθες στη Γαλλία, όπως και 456 νέοι θάνατοι. Στη Γαλλία, τα σχολεία είναι ανοικτά με επιβεβλημένη χρήση μάσκας στα παιδιά άνω των 6 ετών, ενώ τα πανεπιστήμια λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Η τηλεργασία επιβάλλεται όπου είναι εφικτή, και επιτρέπονται τα ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους όταν είναι αναγκαία. Η μετακίνηση των πολιτών επιτρέπεται ακόμη για λόγους υγείας, φροντίδας ατόμων σε ανάγκη (ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες) και παιδιών, για τη βόλτα με κατοικίδιο καθώς και για την εκπόνηση συγκεκριμένων δικαστικών ή διοικητικών υποχρεώσεων.

Κορωνοϊός - Γαλλία: Αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, μείωση των εισαγωγών στο νοσοκομείο

Τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα γυμναστήρια και τα μουσεία παραμένουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Ισπανία

Μέχρι τις αρχές του Μαΐου, η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας επιτρέπεται να βγει από το σπίτι  μόνο για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης, αγοράς φαρμάκων και επίσκεψης στο γιατρό ή φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων.

Στις περισσότερες περιοχές υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 ή τις 10 το βράδυ, ενώ χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως τα εστιατόρια, παραμένουν ανοιχτά σε ελάχιστες περιοχές, όπως η Σεβίλλη, με περιορισμούς και λειτουργία μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Κορωνοϊός: Η Καταλονία θα λάβει αυστηρότερα μέτρα αν δεν βελτιωθεί η υγειονομική κατάσταση

Χθες, η Ισπανία κατέγραψε 16.402 νέα κρούσματα και 766 θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού.

Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία έχει επιβληθεί από τις 15 Ιανουαρίου λοκντάουν, το οποίο αναμένεται να κρατήσει για 1 τουλάχιστον μήνα και αποτελεί το πρώτο λοκντάουν στο οποίο εισέρχεται η χώρα από τον περασμένο Μάιο.

Η τηλεργασία είναι υποχρεωτική σχεδόν για όλους, ανοιχτά παραμένουν μόνο τα καταστήματα πρώτης ανάγκης, οι δημόσιες και άλλες υπηρεσίες παραμένουν κλειστές και η εστίαση λειτουργεί μόνο με delivery και take away.

Σε αντίθεση με το προηγούμενο λοκντάουν, τα σχολεία της Πορτογαλίας παραμένουν ανοιχτά.

Χθες, η Πορτογαλία κατέγραψε 2.583 νέα κρούσματα και 203 θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού.

Σουηδία

Παραμένοντας σχετικά χαλαρή σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η Σουηδία εισάγει από τα μέσα του Ιανουαρίου ένα νέο νόμο που επιτρέπει την επιβολή περιορισμών σε επιχειρήσεις, ιδρύματα και πολίτες με σκοπό την προστασία από τον κορωνοϊό.

Χωρίς την επίδειξη αρνητικού τεστ, η είσοδος στη χώρα από πολίτες ή ξένους απαγορεύεται.

Ακόμη, επιβάλλεται η τηλεκπαίδευση στους μαθητές άνω των 16 ετών μέχρι τουλάχιστον την 1η Απριλίου. Μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ μετά τις 8 το βράδυ.

Κορωνοϊός - Δεν «άντεξε» η Σουηδία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πιο αυστηρά μέτρα

Ορισμένες από τις δημόσιες υπηρεσίες της Σουηδίας παραμένουν κλειστές μέχρι νεωτέρας, και συστήνεται η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και μέσα μεταφοράς από τις 7-9 το πρωί και τις 4-6 το απόγευμα τις καθημερινές.

Μέχρι τις 31 Μαΐου, τα μπαρ και τα εστιατόρια σε περιοχές όπως η Στοκχόλμη παραμένουν ανοιχτά με περιορισμούς (π.χ. μόνο 4 άτομα ανά τραπέζι) και συστήνονται οι επαφές των πολιτών μόνο με ένα στενό κύκλο συγγενών, γνωστών και φίλων.

Ανά 2 εβδομάδες, τα νέα δεδομένα εξετάζονται με την προοπτική τροποποίησης ορισμένων από τα ισχύοντα μέτρα. Στις 8 Φεβρουαρίου, η Σουηδία είχε 1.512 νέα κρούσματα και 40 θανάτους.

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός: «Ίσως ήμασταν πεπεισμένοι ότι τα εμβόλια θα παραδίδονταν στην ώρα τους», λέει η φον ντερ Λάιεν

Σχολεία: Πώς θα γίνονται τα μαθήματα στην Αττική και πώς στην υπόλοιπη χώρα – Σε ποιες περιοχές είναι ακόμη ανοιχτά

Το παρασκήνιο του τρίτου lockdown – Γιατί ο Μητσοτάκης «πάτησε» το κουμπί

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

«Βόμβα» Γώγου για σούπερ μάρκετ και ανεμβολίαστους

Κορονοϊός – Ινδία: 541 θάνατοι εξαιτίας και σχεδόν 42.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γερμανία: Πάνω από 2.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, ένας θάνατος σε 24 ώρες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Από Σεπτέμβριο το τρίτο «τσίμπημα»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Χαρδαλιάς: Αν χρειαστεί θα ξανακλείσει η Μύκονος και όπου αλλού ξεφύγει ο ιός

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

CDC για Μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδοτική όσο η ανεμοβλογιά και την μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ιταλία: Σε συναγερμό λόγω καύσωνα – Πυρκαγιές στη Σικελία

Κορονοϊός: Λιγότερα από 1% τα εισαγόμενα κρούσματα – Από ποιες χώρες είναι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ερευνα ΙΕΛΚΑ: Μας έγιναν συνήθεια τα μέτρα κατά της πανδημίας