Την 5η εβδομάδα του πανελλαδικού lockdown μέχρι και χθες καταγράφηκαν 5782 νέα περιστατικά κορωνοϊού. Τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας, από την περασμένη Δευτέρα έως την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκαν επιπλέον 7310 κρούσματα. Πρόκειται, δηλαδή, για μια μείωση κατά 20%.
Παράλληλα με τις ημερήσιες διαγνώσεις κορωνοϊού αποσυμπιέζεται πολύ σταδιακά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι νέες εισαγωγές έχουν “πέσει” περίπου στις 250 την ημέρα αυτές τις ημέρες, γεγονός που αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας καθώς αποτελεί “προάγγελο”, κατά τους ειδικούς, για επερχόμενη αποσυμφόρηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας μέσα στο επόμενο 10ήμερο και μείωση του αριθμού των θανάτων.
Το σύνολο των νοσηλευόμενων στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι λίγο κάτω από τους 3700, με τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας να συνεχίζουν να πιέζονται. Αρκετά υψηλό αριθμό ασθενών με κορωνοϊό νοσηλεύει και το “Σωτηρία” στην Αττική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αττική παρόλο που σε όλη τη διάρκεια του δεύτερου επιδημικού κύματος είναι σταθερά υψηλά στο μολυσματικό χάρτη, αυτή την εβδομάδα ξεπερνά σταθερά καθημερινά τη Θεσσαλονίκη, που μοιάζει μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα να δείχνει πιο σαφή σημάδια βελτίωσης.
Με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα συγκέντρωσαν τα μισά από το σύνολο των περιστατικών σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, οι υπόλοιπες από τις περιοχές για τις οποίες έκρουσε το “καμπανάκι” ο υπουργός Υγείας προχθές, πλην της Θεσσαλονίκης, συγκέντρωσαν το 25% του συνόλου των χθεσινών νέων διαγνώσεων. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Λάρισας και Φλώρινας.
Η επίπτωση του κορωνοϊού είναι σαφής για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Ενδεικτικά στη Δράμα χθες καταγράφηκαν 70 κρούσματα, στην Καβάλα 26, στις Σέρρες 27, στην Ξάνθη 48, στο Κιλκίς 23, στην Κοζάνη 32, στη Ροδόπη 27, στην Πέλλα 52, στην Πιερία 60, στην Ημαθία 36 και στη Χαλκιδική 49.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Εκτός από τη Λάρισα, και οι άλλες περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας καταγράφουν έντονη κυκλοφορία του κορωνοϊού, αλλά χαμηλότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Η Μαγνησία ανακοίνωσε 24 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η Καρδίτσα 35 και τα Τρίκαλα επιπλέον δέκα 10. Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο αποτυπώνεται και στη Στερεά Ελλάδα, με τη Φθιώτιδα να μετρά χθες 49 κρούσματα, καθώς και στη δυτική Ελλάδα με την Αχαΐα να συγκεντρώνει 36 νέα περιστατικά κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι ο δείκτης Rt στις 2 Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε σε 0,9 για την επικράτεια και την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και σε 0,8 για την περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου για την Covid-19.
Η σύγκριση της κινητικότητας κατά τις πρώτες 21 ημέρες του δεύτερου lockdown (7-27 Νοεμβρίου) σε σχέση με τις πρώτες 21 ημέρες του πρώτου lockdown (23 Μαρτίου – 12 Απριλίου), όπως προκύπτει από την ίδια έκθεση, καταδεικνύει μεγαλύτερη κινητικότητα στις πέντε δραστηριότητες (1) καταστήματα, εστίαση, ψυχαγωγία, 2) καταστήματα τροφίμων και φαρμάκων, 3) πάρκα και υπαίθριοι χώροι, 4) χρήση ΜΜΜ και 5) εργασιακοί χώροι), κατά 19,2 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο. Επίσης, η παραμονή στην κατοικία είναι 8,2 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη σε σύγκριση με το πρώτο lockdown.
Τα παραπάνω δεδομένα οδήγησαν τους επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους να εισηγηθούν να ανοίξουν συγκεκριμένοι κλάδοι οι οποίοι εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσουν την υποχώρηση της επιδημίας και δεν θα αυξήσουν την κινητικότητα που μπορεί να πυροδοτήσει νέα “έκρηξη” της επιδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των συνοικιακών βιβλιοπωλείων και των εμπορικών καταστημάτων αλλά με παραγγελία εκ των προτέρων και παραλαβή εκτος του καταστήματος (click away).
Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των ηγετών για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας
Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια την Παρασκευή – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr