Περισσότεροι από 500 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό ταξίδι στα μυστικά του σύμπαντος, ένα ταξίδι που διατρέχει 400 χρόνια επιστημονικών ανακαλύψεων, από την εποχή που ο Γαλιλαίος έστρεψε το τηλεσκόπιό του στον ουρανό μέχρι την καταγραφή των βαρυτικών κυμάτων.
Όσοι περιηγήθηκαν στην έκθεση και παρακολούθησαν τα δρώμενα της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με ερευνητές για τη διαστημική τεχνολογία και τις διαστημικές αποστολές, να μάθουν πώς μελετούν το σύμπαν ανιχνεύοντας τα φευγαλέα νετρίνο στα βάθη της θάλασσας και να γνωρίσουν καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα που φέρνουν την έρευνα στην Αστρονομία και το Διάστημα στη σχολική τάξη.
Μέσα από ομιλίες, παρουσιάσεις, εργαστήρια και εκθέσεις μικροί και μεγάλοι επισκέπτες έμαθαν για τις διαστημικές αποστολές αλλά και τη ζωή των αστροναυτών στο διάστημα, εξερεύνησαν καταφύγια στον Άρη, ανέλυσαν και ηχοποίησαν δορυφορικά δεδομένα, χρησιμοποίησαν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και μελέτησαν αστεροειδείς. Είδαν από κοντά αυτοκίνητα της Formula 1 σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από μαθητές και ανακάλυψαν τα μυστικά της λειτουργίας του εγκεφάλου παίρνοντας μέρος σε πειράματα νευροεπιστημών.
Άγιο Όρος: Τι λέει ο Διοικητής του στο Eleftherostypos.gr για το «μασατζίδικο» και τους σεισμούς
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από προβολές πλανηταρίου, που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο σε συνεργασία με το Φορητό ψηφιακό Πλανητάριο «Planetarium on the Go» και ολοκληρώθηκε με παρατήρηση του Φθινοπωρινού ουρανού και του μεγαλοπρεπούς πλανήτη Κρόνου από το Αστεροσκοπείο του σχολείου.
Η Bραδιά Eρευνητή 2024 υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «PICO: Φυσική για όλους» (https://picoproject.gr/athens-ae/). Η εκδήλωση στην Ελλάδα διοργανώθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την Ελληνογερμανική Αγωγή, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Βαρύτητας (EGO-Virgo), το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας (ΙNFN), το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Γαλλίας (CNRS) και το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ισπανίας (IFAE) με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ) και του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.
Το ραντεβού μας ανανεώνεται για την επόμενη βραδιά ερευνητή τον Σεπτέμβριο του 2025 με περισσότερη Επιστήμη για όλους!