Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι βελτιώσεις στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των αστυνομικών

Δ. ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Μία σειρά από αλλαγές που βελτιώνουν τα εργασιακά των αστυνομικών, περιλαμβάνονται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έλεγχο νομιμότητας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Το Διάταγμα παραχωρεί αρκετά συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και μία σειρά από οργανωτικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα, παρατείνεται κατά ένα έτος το όριο ηλικίας μέχρι το οποίο επιτρέπεται να υπηρετούν οι αξιωματικοί που κατέχουν τους βαθμούς του αρχηγού (ανέρχεται στο 66° έτος), αντιστρατήγου (64° έτος), υποστρατήγου (63° έτος), ταξιάρχου (62° έτος) και αστυνομικού διευθυντή (60ό έτος), ενώ παραχωρούνται και αρκετές άδειες, που μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζονται στους υπηρετούντες στην Ελληνική Αστυνομία.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται άδεια γάμου 5 ημερών με αποδοχές, άδεια θανάτου συζύγου ή συγγενικού προσώπου έως και β’ βαθμού 5 ημερών με αποδοχές και άδεια 22 ημερών ετησίως στο αστυνομικό προσωπικό το οποίο πάσχει από νόσημα για το οποίο απαιτούνται μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας.

Περιλαμβάνεται, επίσης, άδεια μητρότητας στις γυναίκες, άδεια 3 ημερών με αποδοχές στους άνδρες αστυνομικούς σε περίπτωση γέννησης τέκνου, άδεια στους αστυνομικούς που υιοθετούν παιδί ή αποκτούν παιδί με την διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, αλλά και άδεια 9 μηνών για ανατροφή παιδιού, η οποία και εξαντλείται μέχρι το παιδί να συμπληρώσει το 6ο έτος της ηλικίας του.

Επίσης, η άδεια ανατροφής τέκνου αυξάνεται κατά ένα μήνα για τους γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, στους διαζευγμένους γονείς που έχουν την επιμέλεια του παιδιού, καθώς και στην περίπτωση που ένας εκ των δύο γονέων πάσχει από ψυχική, νοητική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό άνω του 67%. Στο σχέδιο Π.Δ. περιλαμβάνεται και η μείωση ωραρίου κατά μία ώρα για αστυνομικούς με παιδί ή σύζυγο με αναπηρία τουλάχιστον 67%, χωρίς μείωση αποδοχών.

Παράλληλα, με άλλες διατάξεις του σχεδίου διατάγματος επέρχονται τροποποιήσεις ως προς την υπαγωγή των υποδιευθύνσεων στις διευθύνσεις της Αστυνομίας των νομών, τροποποιήσεις στην εσωτερική διάρθρωση Αστυνομικών Τμημάτων κ.λπ.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ένταση σε καφετέρια της Πάτρας: Θαμώνες επιτέθηκαν σε αστυνομικούς λόγω του… συνωστισμού

Tinad

Κορωνοϊός: Σε προληπτική καραντίνα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Ανδρέας Ντίνης

Άδεια γάμου πέντε μέρες με αποδοχές – Τι αλλάζει στα εργασιακά των αστυνομικών

Evanthia Karra

Στα χέρια του Χρυσοχοΐδη

Kon

Χρυσοχοΐδης στον Guardian: Έως το Πάσχα η Λέσβος θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες

Tinad

Προειδοποίηση Χρυσοχοΐδη: Θα υπάρξουν συνέπειες για όσους παρακινούν μετανάστες να μην προσέλθουν στη δομή της Λέσβου

Evanthia Karra

Χρυσοχοΐδης για φωτιά στη Μόρια: Δεν έχουμε στοιχεία για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού

Tinad

Χρυσοχοΐδης στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα: Εφαρμόζεται σχέδιο που προβλέπει πλέγμα αστυνόμευσης

Ανδρέας Ντίνης

Εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας

Kon