Θέσεις τραυματιοφορέων (μόνιμων, συμβασιούχων, προγραμμάτων ΔΥΠΑ) έχουν πολύ καιρό να προκηρυχθούν, ενώ για την κάλυψη των μόνιμων θέσεων μέσω ΑΣΕΠ ειδικότερα υπάρχει σχεδόν μηδενικό ενδιαφέρον και οι προκηρύξεις μένουν άγονες.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Αδωνη Γεωργιάδη, η έλλειψη τραυματιοφορέων είναι το νούμερο 1 πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ, καθώς -ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους παθολόγους- δεν υπάρχουν υποψήφιοι για την κάλυψη των κενών θέσεων.
«Δεν έρχονται, δεν έχουμε προσέλευση για τραυματιοφορείς, δεν υπάρχει ενδιαφέρον, είναι μια δουλειά που έχει πολλή δουλειά και όχι πάρα πολλά λεφτά», δήλωσε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3.
Αν υπήρχαν τραυματιοφορείς, η αναμονή στα Επείγοντα και στις εφημερίες θα ήταν κατά 40% μειωμένη, όπως παραδέχεται ο ίδιος. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για την καθυστέρηση στα Επείγοντα είναι η έλλειψη τραυματιοφορέων. Αν βρούμε τραυματιοφορείς, η αναμονή θα μειωθεί 40%», ανέφερε συγκεκριμένα.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) υποστηρίζουν πως οι θέσεις μόνιμων τραυματιοφορέων μένουν ακάλυπτες, επειδή οι μισθοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί και οι συνθήκες εργασίας σκληρές.
Μεγάλη ταλαιπωρία για τους οδηγούς: Χώματα έπεσαν πάλι στον Κηφισό - Ουρά χιλιομέτρων προς Λαμία
Δίνουν μάλιστα στη δημοσιότητα βίντεο από τραυματιοφορείς επί το έργο στο Νοσοκομείο «Αττικόν», στο οποίο απαιτούνται τρεις εργαζόμενοι για να διακομίσουν ασθενή με το φορείο, μέσα από τους δύσβατους εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείου.
Η δουλειά του τραυματιοφορέα είναι μια δύσκολη εργασία, την οποία στη χώρα μας εξασκούν κυρίως άνθρωποι άνω των 55 ετών. Κι αυτό καθώς σημαντικός αριθμός τραυματιοφορέων σήμερα στο ΕΣΥ προέρχεται από το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για τους μακροχρόνια άνεργους 55-67 ετών (πλέον έως και 74 ετών για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο).
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, εξηγεί πως οι απολαβές για μια τόσο σκληρή εργασία είναι μηδαμινές, καθώς ο μισθός του τραυματιοφορέα δεν ξεπερνά τα 690 ευρώ μηνιαίως και μάλιστα επί 12 -και όχι επί 14- μήνες. Την ίδια στιγμή, ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη είναι 840 ευρώ επί 14 μήνες, «άρα ο κόσμος προτιμά να εργαστεί στην εστίαση», όπως λέει ο ίδιος
Ειδικό πρόγραμμα για προσλήψεις
«Παραιτούνται συνεχώς τραυματιοφορείς από τα νοσοκομεία από τη βαριά δουλειά και τα ψίχουλα που λαμβάνουν. Στο προσεχές διάστημα δεν θα βρίσκουμε τραυματιοφορείς στην αγορά εργασίας για πρόσληψη. Οι τραυματιοφορείς είναι οι “χαμάληδες” του συστήματος. Τα κάνουν όλα και συμφέρουν. Εάν δεν υπήρχε η ανανέωση του προγράμματος, ηλικίας 55 έως 67 ετών, μακροχρόνια ανέργων, που μέσω αυτού του προγράμματος απασχολούνται δεκάδες τραυματιοφορείς, θα είχαμε σηκώσει τα χέρια ψηλά», τονίζει αναδεικνύοντας την έκταση του προβλήματος ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος
Το υπουργείο Υγείας έχει εξαγγείλει την εκπόνηση ειδικού προγράμματος για την πρόσληψη επιπλέον τραυματιοφορέων, με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του 2024.
«Την ταλαιπωρία του κόσμου στα Επείγοντα τη θεωρώ πολύ μεγάλο πρόβλημα, δεν θέλω να νομίζει ο κόσμος ότι αδιαφορώ. Αντιθέτως, δουλεύω πολύ για να βρω το κατάλληλο σχέδιο ώστε να δράσω σωστά και να είμαι αποτελεσματικός», δήλωσε σχετικά ο Αδωνις Γεωργιάδης.