Ηδη έχει παρουσία στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, ενώ η χρηματοδότηση ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλισε από τη Marathon Venture Capital, θα διευρύνει την πρόσβασή της σε ανεπτυγμένες ρομποτικές τεχνολογίες, παρέχοντας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις λύσεις αυτοματισμού με Τεχνητή Νοημοσύνη και χωρίς κώδικα.
Και το επίτευγμα φαντάζει ακόμη πιο εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Progressive Robotics, δεν έχει ακόμη συμπληρώσει δύο χρόνια επιχειρηματικής «ζωής». Συνιδρυτές είναι ο 36χρονος δρ Φώτης Δημέας, ο οποίος είναι και ο διευθύνων σύμβουλος και ο 33χρονος δρ Μάριος Κιάτος, ο οποίος κατέχει τη θέση του διευθυντή τεχνολογίας (CTO). Γνωρίστηκαν όταν ήταν υποψήφιοι διδάκτορες στο ΑΠΘ. Για χρόνια συνεργάστηκαν σε ερευνητικά προγράμματα του πανεπιστημίου, μέχρι που θεώρησαν ότι είχε έρθει η ώρα να «ανοίξουν τα φτερά τους» και να οδηγήσουν στην αγορά τις καινοτομίες που σχεδίαζαν.
Οπως εξήγησε στον «Ε.Τ.» ο δρ Φώτης Δημέας, η πλατφόρμα της Progressive Robotics φέρνει επανάσταση στην αξιοποίηση ρομποτικών βραχιόνων, επιτρέποντας στους χειριστές να παραμετροποιούν και να επαναπρογραμματίζουν τα ρομπότ μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς να απαιτείται τεχνική εξειδίκευση. Το εύχρηστο λογισμικό της μειώνει δραματικά το κόστος και μεγιστοποιεί την ευελιξία, επιτρέποντας στις ΜμΕ να επωφεληθούν από την αποτελεσματικότητα με τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Η διαφορά μας είναι ότι παρέχουμε όλο το πακέτο. Πατώντας δύο τρία κουμπιά και χωρίς νέο κώδικα, τα ρομπότ εκτελούν άψογα την εργασία που τους ανατίθεται», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι η εταιρία έχει ήδη εφαρμόσει τις λύσεις της σε πολλές βιομηχανίες, όπως η παραγωγή τροφίμων και η εφοδιαστική αλυσίδα, παρέχοντας έως και 20% ταχύτερη λειτουργία και σημαντική εξοικονόμηση κόστους.
Κλήρωση Eurojackpot (17/01): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Ομως, η Progressive Robotics συνεχίζει να διευρύνει τα όρια της καινοτομίας με τις λύσεις της που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Οπως, για παράδειγμα, η μικτή παλετοποίηση, μια εξαιρετικά περιζήτητη καινοτομία στην αυτοματοποίηση των κέντρων διανομής. Αξιοποιεί τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες μηχανικής μάθησης και τρισδιάστατης όρασης, επιτρέποντας στα ρομπότ να προσαρμόζονται σε πραγματικό χρόνο σε διαφορετικά μεγέθη, σχήματα και βάρη προϊόντων. Με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ρομποτική παλετοποίηση όχι μόνο βελτιστοποιεί τη χρήση του χώρου, αλλά εξασφαλίζει επίσης τη σταθερότητα και την ασφάλεια, καθιστώντας το ρομπότ ένα ανεκτίμητο εργαλείο για τις αποθήκες διανομής. «Φανταστείτε το σαν ένα 3d Tetris. Το σύστημα ‘διαβάζει’ τις διαστάσεις των κουτιών που είναι να τοποθετηθούν στην παλέτα και το ρομπότ τα τοποθετεί με τη σειρά που πρέπει. Ετσι, δεν έχουμε πλέον εικόνες με εργάτες να βάζουν και να βγάζουν κούτες από παλέτες επειδή απλά δεν ταίριαζαν ή δεν μπορούσαν να μεταφερθούν», υπογράμμισε.
Η εστίαση της εταιρίας στην Τεχνητή Νοημοσύνη αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη στροφή του κλάδου, με τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Nvidia να δίνουν έμφαση στις μετασχηματιστικές δυνατότητες της ρομποτικής ως την επόμενη μεγάλη αναπτυσσόμενη αγορά.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ
«Το όραμά μας είναι να ενδυναμώσουμε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, καταργώντας τα εμπόδια για την υιοθέτηση της ρομποτικής. Η πρόσφατη χρηματοδότηση θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε περεταίρω την τεχνολογία μας, να επεκταθούμε σε παγκόσμιο επίπεδο και να προσφέρουμε ρομποτικές δυνατότητες όπως της Amazon στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», λέει ο δρ Δημέας.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
«Η Progressive Robotics καταρρίπτει τα τεχνικά και οικονομικά εμπόδια που παραδοσιακά περιόριζαν την αυτοματοποίηση για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Είμαστε ενθουσιασμένοι που υποστηρίζουμε το όραμά τους να καταστήσουν την προηγμένη ρομποτική εφικτή πραγματικότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως», δήλωσε, από την πλευρά του, ο εταίρος της Marathon Venture Capital, Πάνος Παπαδόπουλος.
Ειδήσεις σήμερα
Τουρισμός: Ερχεται επενδυτικός οργασμός – Ποια ηχηρά brands αλλάζουν τα δεδομένα
Κάντε τις κουβέρτες σας να μοσχοβολάνε για ημέρες – Τα μυστικά μιας σωστής νοικοκυράς
Κάμερον Ντίαζ: «Έχω το δικαίωμα να μην ξανακάνω ταινία ποτέ» – Επέστρεψε όμως