Από την πρώτη ημέρα του Μαΐου και με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου το πρώτο μισθωμένο Erickson βρίσκεται διαθέσιμο στην αεροπορική βάση του Τατοΐου για να ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης. Τη Δευτέρα ένα δεύτερο ελικόπτερο βάσει σχεδιασμού θα εγκατασταθεί στην Ελευσίνα. Πρόκειται για την πρώτη φορά όπου μισθωμένα εναέρια μέσα βρίσκονται ετοιμοπόλεμα στην Ελλάδα, πριν από τα μέσα Μαΐου.
Στα πύρινα μέτωπα, το φετινό καλοκαίρι θα συνδράμουν συνολικά 52 μισθωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει 20 αμφίβια Air Tractor, τα οποία εκτός από ρίψεις θα πραγματοποιούν και εναέριες περιπολίες για τον έγκαιρο εντοπισμό επικίνδυνων εστιών. Στα μέτωπα των πυρκαγιών θα βρεθούν σταδιακά 12 ρωσικά ελικόπτερα Mi-8, 10 Erickson και 10 μεταγωγικά Bell, τα οποία θα μεταφέρουν τις αερομεταφερόμενες μονάδες των δασοκομάντος. Μαζί με τα μισθωμένα εναέρια μέσα, στη μάχη θα ριχτούν και 16 pzl, 15 Canadair (9 cl-215 και 6 cl-415), 3 Chinook του στρατού και 5 ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο συνολικός αριθμός των πτητικών μέσων αναμένεται να φτάσει τα 91, ένας στόχος που δεν είχε επιτευχθεί το 2022. «Απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, τα εναέρια μέσα στη χώρα μας φέτος θα είναι περισσότερα και για μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ηδη βρίσκονται και είναι έτοιμα να επιχειρήσουν όταν απαιτηθεί από την πρώτη μέρα έναρξης της αντιπυρικής περιόδου στη χώρα μας», τονίζει ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.
Μοντέλο… Αριζόνας και Καλιφόρνιας
Ειδική εκπαίδευση στον εναέριο συντονισμό και στη δασοπυρόσβεση λαμβάνουν από τις αρχές Μαρτίου αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, που στελεχώνουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Οι επίλεκτοι δασοκομάντος ταξίδεψαν στις ΗΠΑ, όπου έλαβαν τεχνογνωσία από την Ακαδημία των Αμερικανών Πυροσβεστών, σε μια προσπάθεια να τελειοποιήσουν τις τεχνικές που θα εφαρμόσουν στο πεδίο. Οι δύο εκπαιδευτικές «εξορμήσεις» είχαν προορισμό τις Πολιτείες της Αριζόνας και της Καλιφόρνιας, περιοχές που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο εκατοντάδες μεγάλα πύρινα μέτωπα και δύσκολες καιρικές συνθήκες. Μετά το περσινό «αναγνωριστικό» πρώτο καλοκαίρι, στόχος του Πυροσβεστικού Σώματος είναι οι αερομεταφερόμενες ΕΜΟΔΕ να είναι σε θέση να λειτουργήσουν ως ομάδες κρούσης που θα αναλάβουν την πρώτη και έγκαιρη απόκριση στις μεγάλες πυρκαγιές, αποτρέποντας την εξάπλωση της φωτιάς.
Η εκπαίδευση που παραμένει σε στάδιο υλοποίησης στοχεύει στην ανάπτυξη νέων τεχνικών και τακτικών κατάσβεσης σύμφωνα με τα πρότυπα των ΗΠΑ, τα οποία σταδιακά θα προσαρμοστούν στις ελληνικές συνθήκες. Εκτός από τον συντονισμό των εναέριων μέσων, οι αξιωματικοί που βρέθηκαν στην Αμερική έλαβαν τεχνογνωσία για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των πεζοπόρων τμημάτων και τη χρήση της μεθόδου κατάκαυσης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών (Βurn Out).
Πρόκειται για την ελεγχόμενη φωτιά προς την πλευρά της περιμέτρου μίας πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, εσωτερικά μίας αντιπυρικής ζώνης ή μίας αντιπυρικής λωρίδας που «αποκαίει σε συγκεκριμένο πλάτος την καύσιμη ύλη διαπλατύνοντας τις υπάρχουσες ζώνες διάσπασης της καύσιμης ύλης και ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα η πυρκαγιά να υπερπηδήσει τη ζώνη με ακτινοβολία ή κηλίδες».
Βοήθεια
Πυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Γερμανία αναμένεται να φιλοξενηθούν κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου στην Ελλάδα, που θα αποτελέσει για δεύτερη χρονιά χώρα πρώτης υποδοχής στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης (pre-positioning) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι δυνάμεις θα έρθουν τμηματικά στην Ελλάδα, στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και θα εγκατασταθούν στην Αθήνα, στη Λάρισα και την Αρχαία Ολυμπία.
Αντώνης Καργιώτης: «Είχε μόνο 5 ευρώ, δεν μπορούσε να βγάλει άλλο εισιτήριο» - Τι κατέθεσαν τα αδέλφια του στη δίκη
Η παρουσία των Ευρωπαίων πυροσβεστών αναμένεται να δώσει «ανάσα», ενισχύοντας τις ελληνικές δυνάμεις, που έχουν μειωθεί δραματικά μετά τη σταδιακή συνταξιοδότηση χιλιάδων στελεχών του Σώματος. Για την κάλυψη των κενών που δημιουργούνται και λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων και αναγκών στο πλαίσιο της ενίσχυσης του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, η οργανική δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος αυξάνεται κατά 3.600 πυροσβέστες, θέσεις όμως που δεν θα καλυφθούν άμεσα, αλλά σταδιακά.
«Αναμένουμε τη σταδιακή κάλυψή τους έτσι ώστε να μειωθεί τόσο ο μέσος όρος ηλικίας του Ελληνα πυροσβέστη όσο και η υπερεργασία που καταβάλλεται από το προσωπικό που ήδη υπηρετεί», σημειώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας.
Το φιλότιμο του πυροσβέστη και η κλιματική αλλαγή
«Ευελπιστούμε στο φιλότιμο του Ελληνα πυροσβέστη. Εχουμε γερασμένο προσωπικό, γερασμένο στόλο, γερασμένα εναέρια μέσα…», σχολιάζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος. «Είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όμως, λόγω κλιματικής αλλαγής, οι ανάγκες δασοπυρόσβεσης είναι μεγαλύτερες. Είναι καλό που βρέχει τον Μάιο και ότι φέτος έχουμε τα εναέρια μέσα διαθέσιμα νωρίτερα από άλλες χρονιές», σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες πυροσβέστες παραμένουν άλυτα για ακόμα μία αντιπυρική περίοδο.
«Οσον αφορά στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο», σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας, προσθέτοντας ότι: «Το Πυροσβεστικό Σώμα και το προσωπικό του πάντα είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν με επιτυχία στην αποστολή τους που αφορά την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών, καθώς και τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου της πατρίδας μας, αλλά, όπως έχουμε επαναλάβει και στο παρελθόν, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν και οι καιρικές συνθήκες, καθώς και η κλιματική αλλαγή και ως εκ τούτου όλος ο μηχανισμός θα πράξει και φέτος αυτό που είναι εφικτό. Χαρακτηριστική είναι η περσινή χρονιά όπου χώρες της Δυτικής Ευρώπης με παράδοση στη δασοπυρόσβεση, καθώς και εξελιγμένο σύστημα δασοπυροσβεστικού μηχανισμού, βρέθηκαν αντιμέτωπες με καταστάσεις που ήταν συχνά εκτός ελέγχου».
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Καθαρισμοί οικοπέδων και «τσουχτερά» πρόστιμα
Σε… προεκλογικούς ρυθμούς φαίνεται να κινούνται μέχρι στιγμής οι εργασίες καθαρισμών καύσιμης ύλης σε δήμους και περιφέρειες. Τα «τσουχτερά» πρόστιμα εις βάρος των πολιτών που δεν τηρούν τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα παραμένουν σε αρκετές περιπτώσεις «παγωμένα», με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποφεύγει τις… εντάσεις εν όψει των δημοτικών εκλογών του φθινοπώρου. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 50 λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο ακαθάριστης έκτασης, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ. Παράλληλα προβλέπεται να αναλαμβάνουν και τη δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού στον οποίο θα προβαίνει ο δήμος. Σε περίπτωση συμμόρφωσης εντός 10 ημερών από την επίδοση, θυροκόλληση ή κοινοποίηση της Πράξης Επιβολής Προστίμου, τότε η «καμπάνα» θα μειώνεται κατά 50%.
Σύμφωνα με τις αλλαγές που προβλέπονται από τη νέα διάταξη που έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και μερικές εβδομάδες, το πεδίο δράσης των δήμων έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει εκτάσεις που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων από τα όριά τους και αφορούν οικισμούς χωρίς σχέδιο πόλης. Την ίδια ώρα, προβλέπεται η δυνατότητα παρέμβασης για τον καθαρισμό οικοπέδων ιδιωτών, σε επείγουσες περιπτώσεις υψηλού και άμεσου κινδύνου πυρκαγιάς. Οι αυτεπάγγελτες εργασίες θα γίνονται εντός 5 ημερών, αφού θα έχει παρέλθει το δεκαήμερο μετά την επιβολή των προστίμων. Για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας, το ποσό που έχουν λάβει το 2023 οι ΟΤΑ από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει αυξηθεί κατά 40%, ενώ καταβλήθηκε νωρίτερα από προηγούμενα έτη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ANTINERO II
«Τρέχει» με προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ
Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται το Πρόγραμμα Προστασίας Δασών – Αntinero II, προϋπολογισμού 190 εκατομμυρίων ευρώ, που «τρέχει» από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καθαρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, συντήρηση και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.
Τα δεκάδες συνεργεία καθαρισμού στα δάση ανά την Ελλάδα αποτελούνται και από υλοτόμους και δασεργάτες των τοπικών Δασικών Συνεταιρισμών (όπου υπάρχουν ΔΑΣΕ) και, επιπλέον, η παρουσία τους στα δάση λειτουργεί ως πρόσθετη φύλαξη από επίδοξους εμπρηστές.
ΠΤΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ
52 μισθωμένα
Εκ των οποίων:
20 Air Tractor,
12 Mi-8,
10 Bell,
10 Erickson
39 εθνικού στόλου
Εκ των οποίων:
16 pzl,
15 Canadair,
5 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής,
3 Chinook του στρατού
ΣΥΝΟΛΟ 91
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: «Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι για την Ελλάδα το θερμόμετρο που έχουμε ζήσει»
Άξιον Εστί: Παράταση στην παραμονή της εμβληματικής εικόνας στη Μητρόπολη