Πρόκειται για οργανώσεις που εισάγουν στην Ελλάδα κινητά τηλέφωνα μέσω εταιριών-μαϊμού και στη συνέχεια τα πουλάνε σε νόμιμες επιχειρήσεις, χωρίς όμως να καταβάλλουν φόρους. Για να τα καταφέρουν χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα με τα οποία εκδίδουν φορολογικές ενημερότητες και εκτελούν τραπεζικές συναλλαγές.
Το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε την περασμένη εβδομάδα προμήθευε με κινητά τηλέφωνα εταιρίες που δραστηριοποιούνται κυρίως στις ηλεκτρονικές πωλήσεις (κάποιες διατηρούν και καταστήματα σε κεντρικά σημεία) και «πρωταγωνιστούν» σε ιστοσελίδες, όπου οι χρήστες αγοράζουν καινούργιες ηλεκτρονικές συσκευές σε συμφέρουσες τιμές.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν στον «Ε.Τ.» ότι με τον ίδιο τρόπο δρουν και άλλα κυκλώματα, κάτι που αποκαλύφθηκε στους αρμόδιους αξιωματικούς από τις συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης που εξαρθρώθηκε. Οι κατηγορούμενοι σχολίαζαν στις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες τη δράση των «ανταγωνιστών» τους, που έκαναν προσπάθεια να τους κοντράρουν στις τιμές. Μεταξύ των κυκλωμάτων αυτών μαίνεται «πόλεμος» για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Στο τηλέφωνο συνήθιζαν να μιλούν με κωδικές ονομασίες. Για παράδειγμα, όταν έλεγαν «παιδιά» εννοούσαν τις εικονικές εταιρίες που έφτιαχναν, ενώ όταν έλεγαν «πράγματα» εννοούσαν τα κινητά τηλέφωνα.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
«Οι εταιρίες που αγόραζαν τα κινητά -και είναι γνωστές σε αρκετούς γιατί τις βλέπουν στις ιστοσελίδες πωλήσεων κινητών- δεν κατηγορούνται για κάτι. Νόμιμα αγόραζαν τα κινητά και δεν γνώριζαν τίποτα για την παράνομη δράση του κυκλώματος. Ο κόσμος, όμως, θα πρέπει να ξέρει ότι πολλές από τις συσκευές που πωλούνται στο ίντερνετ σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την αρχική, προέρχονται από κυκλώματα που τις εισάγουν στην Ελλάδα χωρίς να πληρώσουν φόρο. Φυσικά ούτε ο αγοραστής του κινητού είναι υπεύθυνος, καθώς αυτός καταβάλλει κανονικά τον φόρο του κατά την αγορά του τηλεφώνου. Να τονίσουμε, πάντως, ότι υπάρχουν και εισαγωγείς στον ίδιο κλάδο, που καταφέρνουν καλύτερες τιμές με νόμιμους τρόπους», λέει αστυνομική πηγή.
Στις 26 Απριλίου 2017 συνελήφθησαν δέκα άτομα, ανάμεσά τους εφτά αλλοδαποί από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές και τρεις Ελληνες. Οι τρεις αλλοδαποί που φέρονται ως αρχηγοί ξεκίνησαν τη δράση τους τον Μάρτιο του 2013 με κεφάλαιο ύψους 60.000 ευρώ και κατάφεραν να αποκτήσουν εμπορεύματα αξίας ύψους 58.000.000 ευρώ, από τα οποία είχαν καθαρό κέρδος που υπολογίζεται από τους αστυνομικούς στα 5.000.000 ευρώ. Για να βρεθούν τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία οι αστυνομικοί ζήτησαν να ανοίξουν συνολικά 93 διαφορετικοί τραπεζικοί λογαριασμοί που σχετίζονταν με τους κατηγορουμένους.
Οι αρχηγοί, οι οποίοι εμφανίζονταν ως… νομιμοφανείς επιχειρηματίες, ανέθεταν σε συνεργούς τους (κυρίως σε αυτούς των οποίων η φωτογραφία είχε επικολληθεί σε πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια) να καταθέτουν με πλαστές εξουσιοδοτήσεις δικαιολογητικά των εταιριών τους σε ΔΟΥ, ΟΑΕΕ, Εμπορικά Επιμελητήρια και τράπεζες. Ετσι, κατάφερναν τη σύσταση «εικονικών» επιχειρήσεων στο όνομά τους, την απόκτηση κινητών τηλεφώνων με ενδοκοινοτικές συναλλαγές και τη δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων που διαχειρίζονταν ως αφανείς εταίροι.
Μέχρι σήμερα σε βάρος εταιριών-μαϊμού, των οποίων διαχειριστές φέρονται οι αρχηγοί, έχουν βεβαιωθεί οφειλές συνολικού ποσού 5.319.950 ευρώ.
Επίσης, από τον διασταυρωτικό έλεγχο φορολογικών στοιχείων και των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών διαπιστώθηκε ότι απέκρυψαν έσοδα ύψους 5.905.624 ευρώ, ενώ προέκυψε ανακριβής δήλωση εισροών (φαινομενική αγορά εμπορευμάτων) συνολικού ποσού 11.347.525 ευρώ.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ την υπόθεση ανέλαβε ειδικός ανακριτής Διαφθοράς.
ΑΛ. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου