Χαρακτηριστική εικόνα του μεγέθους της καταστροφής είναι η παραλία στο Αχλάδι, όπου το έδαφος έχει υποχωρήσει αρκετά και η παραλία γέμισε με τόνους λάσπης και με άλλα φερτά υλικά που έφεραν μαζί οι ορμητικοί χείμαρροι. Η εικόνα είναι δραματική στις περιοχές όπου σημειώθηκαν πλημμύρες. Εκατοντάδες σπίτια γέμισαν νερό και μάλιστα μεταφέρθηκαν και ενισχύσεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή από τη Στερεά Ελλάδα για να βοηθήσουν στην άντληση των υδάτων. Στο παραλιακό μέτωπο στην Αχλαδιά, η καταστροφή είναι τεράστια, όπως επίσης και στην Αγία Αννα.
Τι έχει γίνει όμως μέχρι σήμερα όσον αφορά τα έργα στη Βόρεια Εύβοια; Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάνω από 700 δασεργάτες βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ δεκάδες χιλιόμετρα αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Ειδικότερα, δασεργάτες από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς και τους Αναγκαστικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής ξεκίνησαν την απόληψη της καμένης παρόδιας βλάστησης. Παράλληλα, σε χρόνο-ρεκόρ, και συγκεκριμένα έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε η εκπόνηση της αναγνωριστικής μελέτης για όλη την καμένη περιοχή, για τον προσδιορισμό και ιεράρχηση των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων.
Ειδικά για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, οι Δασικές Υπηρεσίες ανέλαβαν την εκπόνηση των μελετών των αντιπλημμυρικών έργων και στη συνέχεια την υλοποίησή τους, δίχως να εμπλέξουν τις κατά περίπτωση αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Τα κομμένα δέντρα, με ευθύνη των δήμων Μαντουδίου, Λίμνης και Ιστιαίας, δίνονται δωρεάν στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής για την κάλυψη των ατομικών αναγκών θέρμανσης.
Παράλληλα, εξασφαλίστηκε και η απαραίτητη χρηματοδότηση για τη στήριξη των Δασικών Συνεταιρισμών της περιοχής. Στις 9 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκαν πιστώσεις ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τα Δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας, ενώ μέσω του νεοσύστατου θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης» εξασφαλίστηκαν κονδύλια άνω των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων σε τρεις κρίσιμες υδρολογικές λεκάνες της περιοχής.
Συνολικά, στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας εργάζονται 16 Δασικοί Συνεταιρισμοί από διαφορετικές περιοχές της χώρας, με περισσότερους από 700 δασεργάτες για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης και προστασίας.
Εως τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι εξής εργασίες: 34.000 μέτρα κορμοδεμάτων, 1.000 μέτρα κλαδοπλεγμάτων, 2.000 μέτρα σανιδότοιχων και 700 μέτρα κορμοφραγμάτων.
Γεραπετρίτης στην ορκωμοσία των νέων διπλωματών: «Χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η εκπόνηση των μελετών αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων με βάση την ιεράρχηση των περιοχών σύμφωνα με την αναγνωριστική μελέτη. Μέχρι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου είχαν ολοκληρωθεί από τα οικεία Δασαρχεία και εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών Ευβοίας πέντε μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών έργων για εκτάσεις που υπάγονται στο Δασαρχείο Λίμνης. Αντίστοιχα, έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί τρεις μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών για περιοχές που υπάγονται στο Δασαρχείο Ιστιαίας.
Ο κ. Φ. Σπανός
Ερωτηθείς για τη χθεσινή εικόνα, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μίλησε για «εικόνα καταστροφής», εξηγώντας πως υπάρχουν πολλά σπίτια πλημμυρισμένα και δρόμοι με ζημιές, ενώ οι πρώτες καταγραφές δείχνουν πως έχουν πληγεί τουλάχιστον 15 επιχειρήσεις.
Σχετικά με την πορεία των έργων, σημείωσε πως «δεν γίνεται μια καταστροφή μισού εκατ. στρεμμάτων να θωρακιστεί πλημμυρικά σε δύο μήνες. Από τις 20 Αυγούστου έχουμε ξεκινήσει μια τεράστια δουλειά για τους καθαρισμούς των ρεμάτων και τα Δασαρχεία με τη σειρά τους κάνουν το δικό τους κομμάτι».
Καταστροφές και σε Λάρισα – Πήλιο
Σημαντικά προβλήματα υπήρξαν και σε Λάρισα και Πήλιο. Συγκεκριμένα, στη Μακρυρράχη Πηλίου υλικές ζημιές υπέστησαν δύο σπίτια, τρία αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από βράχους και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Ταυτόχρονα, πολλές περιοχές βυθίστηκαν στη λάσπη. Στην Αγιά Λάρισας, οι δρόμοι επίσης έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει. Ο Δήμος Αγιάς ζητάει να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν, ενώ ήδη σχεδιάζεται η από κοινού επιστολή από τους δήμους Αγιάς, Τεμπών και Νοτίου Πηλίου προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην αγροτική παραγωγή.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Τροιζηνία: Στο νοσοκομείο 13χρονος μετά από bullying – Τι κατήγγειλε η μητέρα του
- Διπλό καμπανάκι για εμβόλιο και «ανοησίες» – Οι 19 περιοχές με χαμηλή κάλυψη
- Όρια ηλικίας: Έξοδος με μειωμένη για μητέρες από 56,9 έως 61,6 ετών και με αυξήσεις συντάξεων [αναλυτικοί πίνακες για ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες]
- Οδοιπορικό του Ε.Τ. στα καμένα της Βαρυμπόμπης – Τα αντιπλημμυρικά έργα που βαίνουν βραδέως και η αγωνία των κατοίκων
- Απελευθέρωση Αθήνας: 77 χρόνια από το οριστικό κατέβασμα του αγκυλωτού σταυρού που μόλυνε την Ακρόπολη
- Σεξοτουρισμός: Ο κορονοϊός έσβησε τα κόκκινα φανάρια στη Ταϊλάνδη
- Πάρνηθα: Τι απαντά το δασαρχείο για το ελάφι που ψυχορραγούσε για τρεις ημέρες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr