Η έφοδος του εισαγγελέα ήταν απαραίτητη, μετά τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών, που αποκάλυψε πάρτι εκατομμυρίων στην πλάτη και ερήμην των δημιουργών. Ο εισαγγελέας προχωρεί στην κατάσχεση στοιχείων που θεωρεί πολύτιμα για την έρευνά του και θα ρίξουν ακόμα περισσότερο φως στην υπόθεση, η οποία έχει ήδη πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, μετά την αποστολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναφοράς του υπουργείου Πολιτισμού, σχετικά με την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν. 2121/1993 διαχειριστικό έλεγχο. Μάλιστα, η ΑΕΠΙ υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση του Δ.Σ. της τον Μάρτιο του 2016 προσπάθησε να μεταφέρει την έδρα της εταιρίας στην Κύπρο.
Οπως ήδη προκύπτει από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μετά την κοινοποίηση του πορίσματος διαχειριστικού ελέγχου στην ΑΕΠΙ, διαπιστώνονται κακουργηματικές και πλημμεληματικές πράξεις.
Πιο συγκεκριμένα, με παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου, σχηματίστηκε δικογραφία και με κατεπείγουσες διαδικασίες παραγγέλθηκε στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2010-2015, με κατάσχεση όλων των βιβλίων και στοιχείων της ΑΕΠΙ.
Σύμφωνα με την εξέταση, προκύπτουν τα εξής στοιχεία-φωτιά και οι εν λόγω αξιόποινες πράξεις:
– Συγκρότηση και ένταξη σε Εγκληματική Οργάνωση (κακούργημα).
-Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης (κακούργημα).
-Υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση από κοινού, από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας (κακούργημα).
-Απιστία κατ’ εξακολούθηση από κοινού (κακούργημα).
– Φοροδιαφυγή διά της εκδόσεως εικονικών τιμολογίων (κακούργημα).
-Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, από δράστες που ενεργούν κατ’ επάγγελμα, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα).
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
-Παραβάσεις του Ν. 2190/1920 «Περί ανωνύμων εταιριών» (πλημμέλημα).
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον έλεγχο της Ερνστ & Γιανγκ (Ελλάς) ήρθαν στη δημοσιότητα στοιχεία που στην κυριολεξία καίνε την Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας, θέτοντας μάλιστα και θέμα ανικανότητας συνέχισης της λειτουργίας της και μη βιωσιμότητας. Το πόρισμα αποκάλυψε σκανδαλώδη διαχείριση και το θέμα καυτηριάστηκε από τους δημιουργούς-μέλη της ΑΕΠΙ, οι οποίοι κατήγγειλαν με δηλώσεις τους τη δράση της ΑΕΠΙ και την αδιαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας της. Μερικά μόνο από αυτά τα στοιχεία είναι ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μισθό 52.000 ευρώ το μήνα ή 635.565 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς μέλους του Δ.Σ. έφτανε τα 466.256 ευρώ το χρόνο!
Την ίδια στιγμή και σε μια περίοδο απόλυτης κρίσης με τους δημιουργούς να βρίσκονται στη χειρότερη οικονομικά θέση από ποτέ και τη δισκογραφία να είναι σχεδόν ανύπαρκτη, η ΑΕΠΙ εμφανίζεται, σύμφωνα με το διαχειριστικό έλεγχο, να έχει, στο τέλος του 2014, αδιανέμητα δικαιώματα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ. Τα δικαιώματα αυτά έχουν βεβαίως εισπραχθεί και περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής, τα οποία όμως δεν έχουν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και μάλιστα ήταν αδύνατον να αναλυθούν λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρίας.
Οπως όμως φαίνεται μετά και τη χθεσινή έφοδο στα γραφεία της ΑΕΠΙ βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του παγόβουνου που κρύβει το βάθος και το εύρος του σκανδάλου της ΑΕΠΙ.
Δέσποινα Σαββοπούλου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου