ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Σχίνο: Τα 10 πορίσματα για την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη

Φωτιά στο Σχίνο: Αντίπαλος και ο καιρός - Τι προβλέπει η ΕΜΥ για τους ανέμους το βράδυ

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε 10 συμπεράσματα και προτάσεις καταλήγει μελέτη για την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη που εκπονήθηκε από πολυπληθή και διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε σε τεύχος της μη περιοδικής έκδοσης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων” του ΕΚΠΑ “Environmental, Disaster, and Crises Management Strategies”, κατόπιν επιτόπιας έρευνας, χρήσης και επεξεργασίας δεδομένων τηλεπισκόπησης (δορυφορικές εικόνες και αποτύπωση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και συγκέντρωσης των γεωλογικών, γεωμορφολογικών και γεωτεκτονικών δεδομένων, αλλά και των στοιχείων χλωρίδας και πανιδας της πυρόπληκτης περιοχής.

Τα συμπεράσματα – προτάσεις της μελέτης

  1. Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Σχίνου στις 19 Μαΐου 2021 κινήθηκε ανατολικά κατά μήκος του άξονα Σχίνου-Αλεποχωρίου και ακολούθως νοτιοανατολικά λόγω των δυνατών ανέμων που επικρατούσαν σε αυτές τις διευθύνσεις, πλήττοντας κυρίως δασικές εκτάσεις και δευτερευόντως εκτάσεις θαμνώδους βλάστησης και καλλιέργειες.
  2. Από την πυρκαγιά επλήγησαν κυρίως εκτάσεις φυσικής βλάστησης και λιγότερο κατοικίες και περιουσίες συγκριτικά με άλλες πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής (π.χ. Κινέτα 2018, Μάτι 2018 κ.α.).
  3. Η πυρκαγιά είχε διάρκεια μεγαλύτερη των 5 ημερών και έκαψε περί τα 47.000 στρέμματα βλάστησης στα βόρεια και βορειοανατολικά πρανή των Γερανείων, σε περιοχές με υψηλή έως πολύ υψηλή μορφολογική κλίση.
  4. Οι έντονες μορφολογικές κλίσεις της περιοχής οφείλονται σε έντονη νεοτεκτονική δραστηριότητα και ενεργά ρήγματα, που έχουν δώσει και πρόσφατους σεισμούς και έχουν οδηγήσει σε έντονες υδρολογικές και γεωμορφολογικές διεργασίες, δηλαδή υψηλής έντασης πλημμυρικές ροές, κατολισθήσεις, λασπορροές και καταπτώσεις βράχων.
  5. Η περιοχή με βάση τις παρατηρήσεις και τη βιβλιογραφία αποτελεί ένα πολύ ενεργό εργαστήριο γεωλογικών, γεωμορφολογικών, υδρολογικών και υδρο-μετεωρολογικών διεργασιών.
  6. Οι παραπάνω υδρο-γεωμορφολικές διεργασίες αναμένεται, με βάση τα ευρήματα της έρευνάς, και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, να έχουν μεγαλύτερη ένταση και να γίνουν πιο συχνές στην περιοχή, και κατά συνέπεια αναμένεται να αυξηθεί ο κίνδυνος πλημμυρών, κατολισθήσεων και λασπορροών στην περιοχή.
  7. Η αύξηση των κινδύνων αυτών αναμένεται να πλήξει κυρίως τον παραλιακό άξονα μεταξύ Σχίνου και Κάτω Αλεποχωρίου, τις υποδομές και τους οικισμούς, που βρίσκονται σε αυτόν (Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Κάτω Αλεποχώρι, Αιγειρούσες).
  8. Είναι σημαντικό να αναλυθεί και να εκτιμηθεί ο μεταπυρικός κίνδυνος και η βέλτιστη στρατηγική για την ανάπτυξη μέτρων μείωσης των κινδύνων στον παραλιακό άξονα.
  9. Είναι σημαντικό να γίνει συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της συγκεκριμένης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής που έχει πληγεί από σειρά καταστροφών και να ενισχυθεί ο τοπικός σχεδιασμός πρόληψης και η ετοιμότητα
  10. Από την προκαταρκτική εξέταση προκύπτει ότι η περιοχή έχει πολύ υψηλές πιθανότητες για φυσική αναγέννηση, αρκεί να μην επιτραπεί η βόσκηση και να μην γίνουν εργασίες απομάκρυνσης δέντρων και θάμνων, τα οποία βοηθούν σε αυτή τη διαδικασία

Η έκδοση “Environmental, Disaster, and Crises Management Strategies” εκδίδεται μετά από σημαντικά γεγονότα με σκοπό την άμεση, αλλά και έγκυρη ενημέρωση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και του κοινού.

Το πλήρες τεύχος της έκδοσης για την Πυρκαγιά στο Σχίνο είναι διαθέσιμο εδώ, ενώ όλα τα τεύχη είναι αναρτημένα στο https://edcm.edu.gr/en/newsletter

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Αμυράς για καμένες εκτάσεις: Θα γίνει αναδάσωση, fake news τα σενάρια για ανεμογεννήτριες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τη «Μηδεία» στον Σχίνο

Kon

Γεράνεια Όρη: Η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά της δεκαετίας [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη: Αυτά είναι τα έξι μέτρα στήριξης των πληγέντων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Η τεράστια οικολογική καταστροφή από ψηλά – Στάχτη πάνω από 71.000 στρέμματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Μάχη με τις διάσπαρτες εστίες – «Θέμα χρόνου να τεθεί σε ύφεση»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φωτιά στο Σχίνο: Οι συνθήκες που προκάλεσαν τη γρήγορη εξάπλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φωτιά στην Κορινθία: Αναζωπύρωση και νέα εκκένωση οικισμού

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πού βρίσκεται η φωτιά στην Κορινθία – Τι είπε ο Χαρδαλιάς για το 112 και τα στρέμματα που κάηκαν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom