Λίγο μετά τις 23:00 της Παρασκευής, ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα επισκέφθηκαν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και ο πρόεδρος Πούτιν έμεινε εντυπωσιασμένος τα εκθέματα κυρίως όμως από την Παναγία την Γλυκοφιλούσα.
Εκεί ο Ρώσος πρόεδρος ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου και είδε τα εκθέματα από τον διευθύντρια Κατερίνα Δελαπόρτα. Ο κ. Πούτιν κοντοστάθηκε σε πολλά εκθέματα κυρίως αυτά που είχαν χριστιανικά θέματα, με την κα Δελαπόρτα να του εξηγεί τι ήταν το κάθε τι. Ρώσος Πρόεδρος πάντως δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.
«Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να αναδείξουμε τις κοινές μας ρίζες» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. «Το έτος που διανύουμε είναι αφιερωμένο στο έτος Ρωσίας-Ελλάδος. Στην Ελλάδα είναι αφιερωμένο στην Ρωσία και στην Ρωσία στην Ελλάδα. Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να αναδείξουμε τις κοινές μας ρίζες. Δεν είναι τυχαίο που εγκαινιάζουμε ένα τόσο σημαντικό έκθεμα στο Βυζαντινό Μουσείο σήμερα.
Ο μοναδικός Ανδρέι Ρουμπλιώφ μετουσίωσε τη βυζαντινή παράδοση. Δίκαια λοιπόν θεωρείται πηγή μακράς συνεισφοράς στον ρωσικό πολιτισμό. Έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε σε αυτόν τον ρωσικό εθνικό θησαυρό που δεν βγαίνει σχεδόν ποτέ από τη χώρα.
Το έργο αυτό μαζί με την «Κόρη της Ακρόπολης» που βρίσκεται τώρα στη Ρωσία αποτελεί τεκμήριο της φίλιας μεταξύ των δυο χωρών. Εγκαινιάζοντας λοιπόν σήμερα το έκθεμα έχουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τη δέσμευση ότι η φιλία μεταξύ μας όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και ενισχυθεί».
«Μεγάλη τιμή να παραβρεθώ στα εγκαίνια της έκθεσης. Ο Αντρέϊ Ρουμπλιώφ άντλησε την έμπνευση για τα έργα του από την εποχή του Βυζαντίου», ανέφερε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, κατά την διάρκεια των δηλώσεών του από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
«Ο δημιουργός όχι μόνο πήρε την τεχνογνωσία αλλά και τους τρόπους δημιουργίας από το ρωσικό στυλ. Για μεγάλο διάστημα το όνομά του το ήξεραν μόνο οι ειδικοί. Μόνο τον 21ο αιώνα τα δημιουργήματά του έγιναν γνωστά στο ευρύ κενό. Σε εμάς υπάρχουν μόνο 5 εικόνες του, ένα από αυτά είναι η ανάληψη του Χριστού», πρόσθεσε.
«Θα ήθελα να επισημάνω πως τα εγκαίνια πραγματοποιούνται κατά το επίσημο έτος Ελλάδας-Ρωσίας. Θέλω να πιστεύω πως δεν είναι η τελευταία εκδήλωση αυτού του προγράμματος», δήλωσε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος και κατέληξε:
«Είμαι σίγουρος ότι τα έργα από το Μουσείο σας, θα εκτίθενται σε Μουσεία στη Ρωσία και θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον όχι μόνο εξειδικευμένου κοινού».