ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Έχουν ξεφύγει οι Τούρκοι: Ακταιωρός παρενοχλεί σκάφος του Λιμενικού ανοιχτά της Λέσβου – Βίντεο ντοκουμέντο

ακταιωρός

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε νέα τριπλή πρόκληση στο Αιγαίο προχώρησε η Τουρκία με παρενόχληση σκάφους του λιμενικού από ακταιωρό και με συνοδεία – δύο φορές – λέμβων με μετανάστες προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενιού «πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής με την τουρκική ακταιωρό, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελλέγησαν τελικά από έτερη τουρκική ακταιωρό και ενώ η πρώτη είχε ήδη αποχωρήσει από την εν λόγω θαλάσσια περιοχή».

Τι λέει το Λιμενικό

Πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της ν. Λέσβου, τουρκική ακταιωρός εισήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και παρενόχλησε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος του, όπως φαίνεται και στα σχετικά βίντεο.

Παράλληλα, σε δεύτερο περιστατικό στην ίδια θαλάσσια περιοχή, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λέμβος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία και εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής με την τουρκική ακταιωρό, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελλέγησαν τελικά από έτερη τουρκική ακταιωρό και ενώ η πρώτη είχε ήδη αποχωρήσει από την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην ίδια θαλάσσια περιοχή και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων πλησίον της οριογραμμής, εντοπίστηκε από έτερο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, λέμβος με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Η ανωτέρω λέμβος προσεγγίστηκε από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες επιχείρησαν να την ωθήσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανεπιτυχώς. Τελικά, οι επιβαίνοντές της λέμβου περισυνελλέγησαν από τις τουρκικές ακταιωρούς, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων από το πλήρωμα του ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Νέες προκλήσεις από την Τουρκία με drones και στον Έβρο

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η Αγκυρα επανήλθε στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών/drones του τύπου «Μπαϊρακτάρ» στην παρέβριο περιοχή και κυρίως στο νότιο τμήμα του Εβρου, προς το δέλτα του ποταμού.

Πτήσεις των ιδιαίτερα εξελιγμένων drones, που κατά κόρον έχει χρησιμοποιήσει με επιτυχία η Αγκυρα στη Βόρεια Συρία, στη Δυτική Λιβύη και στον Νότιο Καύκασο κατά των Αρμενίων, είχαν χρησιμοποιηθεί στην περιοχή του Εβρου το χειμώνα του 2020 (πριν από την πανδημία της Covid-19).

Επίσης  αντίστοιχα drones του τύπου «Ακιντζί», για τη διενέργεια κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων, τη συλλογή πληροφοριών κ.ά. Επίσης, πέραν της χθεσινής πτήσης, πριν από μία εβδομάδα έτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε διεισδύσει σε βάθος δύο περίπου χιλιομέτρων στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η Αγκυρα χρησιμοποιεί τέτοια ιπτάμενα μέσα για την περιοχή του Εβρου, τα οποία απογειώνονται από τη στρατιωτική βάση Τεγκιρντάκ στην Ανατολική Θράκη, ενώ για την περιοχή της Δωδεκανήσου/Νοτιοανατολικού Αιγαίου χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο στην περιοχή Ντάλαμαν.

Αντιδράσεις για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Εντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σφοδρή λεκτική απάντηση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατά των ΗΠΑ για τα όσα αναφέρονται στις 84 συνολικά επικριτικές σελίδες για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά -και όχι μόνο- καταστήματα της χώρας, καθώς και για την εκτεταμένη χρήση βίας εναντίον των Κούρδων στη Βόρεια Συρία (που πολλές φορές προκαλούνται απώλειες σε αθώους πολίτες).

Το τουρκικό υπουργείο χαρακτηρίζει ως αβάσιμα και ανυπόστατα τα όσα αναφέρονται, ενώ τονίζει ότι «η Τουρκία πολεμάει εναντίον των Κούρδων τρομοκρατών του PKK  και του γκιουλενικού FETO». Για το πρώτο φέρεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων με τους Αμερικανούς σε πολλά επιμέρους, αλλά για το FETO του ιμάμη Γκιουλέν διίστανται οι απόψεις.

Το σύνολο του Τύπου της Σαουδικής Αραβίας, που είναι ελεγχόμενος από το καθεστώς του Ριάντ, επικρίνει δριμύτατα τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, που παρουσίασε τη φετινή έκδοση της έκθεσης για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φθάνουν μάλιστα στο σημείο «να καταγγέλλουν τους Αμερικανούς ως τους μεγαλύτερους τρομοκράτες του πλανήτη!!

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρωτοστατεί στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασκεί κριτική σε Τουρκία-Αίγυπτο-Σαουδική Αραβία και Εμιράτα στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ αναφορικά με τη Σαουδική Αραβία επικρίνεται με πολύ σκληρή γλώσσα η ίδια η βασιλική οικογένεια των Σαούντ για εξαφανίσεις πολιτών, αντιφρονούντων και ακραίες ενέργειες.

Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες αναμένονται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άλλες δύο πολυσέλιδες εκθέσεις για τη διεθνή τρομοκρατία, ως και για τη στάση όλων των κρατών στην αντιμετώπιση (πολιτική, νομική, αστυνομική και επιχειρησιακή) της διεθνούς των ναρκωτικών (με εκτενή ανάλυση της Drugs Enforcement Agency).

Τέλος, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε χθες ότι, παρά τις σοβαρές διαφορές που έχει η Μόσχα με την Αγκυρα για διάφορα περιφερειακά ζητήματα, σε γενικές γραμμές οι διμερείς σχέσεις προχωράνε ικανοποιητικά.

 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Λέσβος: Στην άκρη του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κύπρος: Τα γυρίζει η τουρκοκυπριακή «ακτοφυλακή» – Διαψεύδει το περιστατικό με την ακταιωρό

Λάμπρος Κατσαρός

Στο στόχαστρο της Κομισιόν η τουρκική ακταιωρός – «Κάθε ενέργεια βίας στη Μεσόγειο μας λυπεί»

Λάμπρος Κατσαρός

Θερμό επεισόδιο στην Κύπρο: Τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ και ανάγκασε σκάφος του λιμενικού να αποσυρθεί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Είναι επίσημο: Μόνιμος μειωμένος ΦΠΑ σε Χίο, Λέρο, Κω, Λέσβο και Σάμο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Θωρακίζονται τα νησιά: Πέντε νέα περιπολικά σκάφη με ειδικό υγειονομικό εξοπλισμό στο Λιμενικό

Εξαφανίστηκε η «Δήμητρα» της Λέσβου – Η ιστορία του Δημήτρη Καλογιάννη που έγινε γνωστή χάρη στο προσφυγικό

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Λέσβος: Ισχυροί άνεμοι, πτώση δέντρων, ζημιές σε σπίτια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συναγερμός στο Αιγαίο: Τουρκικά αλιευτικά βόρεια της Γαύδου – Σε επαγρύπνηση το Λιμενικό