ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σε επιφυλακή για τα κρούσματα στην ΕΛ.ΑΣ. – Πάνω από 700 τα κρούσματα, σοβαρά δύο αστυνομικοί

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η Θεσσαλονίκη είναι στο «κόκκινο» και σε κρούσματα που αφορούν αστυνομικούς. Δύο αστυνομικοί νοσηλεύονται σε σοβαρότερη κατάσταση στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Αγιος Παύλος στην Καλαμαριά.

Πάνω από 770 κρούσματα της COVID-19 έχουν διαγνωστεί στο αστυνομικό προσωπικό. Τα 430, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, υπηρετούν σε υπηρεσίες της Αττικής και οι υπόλοιποι 340 σε αντίστοιχες της Θεσσαλονίκης, ωστόσο, σε αντιστοιχία πληθυσμού, αναδεικνύεται η σοβαρότητα της κατάστασης στη συμπρωτεύουσα. Το ενθαρρυντικό στην περίπτωση του αστυνομικού προσωπικού, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., είναι το στοιχείο πως τα κρούσματα που επιστρέφουν είναι διπλάσια από τους αστυνομικούς που νοσούν.

Σε καραντίνα

Στο μεταξύ, η οριακή κατάσταση στο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα αναδεικνύεται και από τους αριθμούς των ενεργών κρουσμάτων και των στενών επαφών τους, που βρίσκονται σε καραντίνα. Για παράδειγμα, στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης υπάρχουν 8.113 ενεργά κρούσματα και 17.226 στενές επαφές τους. Το ίδιο ανησυχητικά είναι τα σχετικά νούμερα στην Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας, που καταγράφει 1.564 ενεργά κρούσματα και 4.110 στενές επαφές τους που έχουν προκύψει από το κέντρο ιχνηλάτησης. Στο μεταξύ, στην Αττική τα ενεργά κρούσματα είναι 7.134 και οι στενές επαφές 17.835. Παρόμοια είναι τα αριθμητικά δείγματα στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης, όπου στην πρώτη καταγράφονται 216 ενεργά κρούσματα και 540 στενές επαφές και στη δεύτερη 229 ενεργά και 573 επαφές.

Αυτά τα νούμερα αντικατοπτρίζουν, σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τους λόγους για τους οποίους αυτές οι πόλεις είναι οι επιβαρυμένες επιδημιολογικά, με αποτέλεσμα την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία τους.

Αναφορικά με τους αστυνομικούς, που βρίσκονται εκτεθειμένοι λόγω εργασίας απέναντι στον ιό, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών ζητά την άμεση διενέργεια τεστ Covid-19 σε όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στα μέτρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Την ώρα λοιπόν που όλος ο κόσμος υποφέρει και ο “εχθρός” είναι κοινός, παρακολουθήσαμε να εκτυλίσσεται μεταξύ των πολιτικών κομμάτων μια -κατά τη γνώμη μας- άνευ ουσίας αντιπαράθεση, η οποία, ως συνήθως, είχε στη μέση τον Οργανισμό της ΕΛ.ΑΣ. και κυρίως τους εργαζόμενους αστυνομικούς, οι οποίοι μήνες τώρα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια με ελάχιστα μέσα, ώστε να είναι ο “τοίχος” της κοινωνίας απέναντι στον φονικό ιό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των συνδικαλιστών.

Οι ένστολοι συνδικαλιστές αναδεικνύουν τις εικόνες συνωστισμού ανάμεσα σε συναδέλφους τους, που ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον και απαιτούν την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων τεστ για κορoνοϊό, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις τις επόμενες εβδομάδες, σε αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής και όλης της Ελλάδας. Τονίζεται πως καθημερινά το αστυνομικό προσωπικό έρχεται σε επαφή με πολίτες, πραγματοποιεί μεταγωγές, συνωστίζεται σε υπηρεσιακά λεωφορεία και φρουρούν κρατητήρια.

Eλεγχοι και πρόστιμα

Στο μεταξύ, την Τετάρτη Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, ΕΑΔ, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες διενήργησαν συνολικά 57.986 ελέγχους και κατέγραψαν 1.357 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 134.900€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε μία επιχείρηση. Οι περισσότεροι έλεγχοι, 50.607, έγιναν από την Ελληνική Αστυνομία. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι σε ένα σούπερ μάρκετ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000€ και αναστολή λειτουργίας 15 ημερολογιακών ημερών για μη επίδειξη προγράμματος απολύμανσης. Σε δύο καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα ύψους 5.000€ έκαστο, διότι παραβίασαν τους ειδικούς κανόνες λειτουργίας του κλάδου τους.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Βατόπουλος: Δύσκολο να τελειώσει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου – Το όριο κρουσμάτων για την άρση του

Tinad

Κορωνοϊός: Παρενέργειες από τη διατίμηση των τεστ φοβούνται οι γιατροί

Tinad

Κορωνοϊός: Η πρόκληση της κρυοσυντήρησης και κρυομεταφοράς των εμβολίων

Tinad

Κορωνοϊός και σχολεία: Σύγχυση για το πότε θα ανοίξουν – Τα σενάρια

Tinad

Κορωνοϊός: Η φωτογραφία – σύμβολο γιατρού που αγκαλιάζει ηλικιωμένο ασθενή – «Απλά έκλαιγε»

Tinad

Κορωνοϊός: Πορεία ύφεσης αλλά και 18 περιοχές στο «κόκκινο»

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Εστίαση με Check in και Check Out στην Ελλάδα; Η πρόταση που θα συζητηθεί

Μιχάλης Μάρδας

Ο κορωνοϊός χτυπά αλύπητα την Τουρκία – Καθολικό lockdown τα Σαββατοκύριακα ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – Χαρδαλιάς: Αυτές είναι οι 18 περιοχές που έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο

Μιχάλης Μάρδας