ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο βοήθημα για τα ευάλωτα νοικοκυριά: Ποιους αφορά

Αναστολές συμβάσεων: Η προθεσμία δηλώσεων για ευπαθείς ομάδες

Newsroom eleftherostypos.gr

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε η Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη.Η κ. Στρατινάκη, για το έκτακτο βοήθημα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και ποιους αφορά, τόνισε ότι αφορά ουσιαστικά πολίτες που είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

«Το προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Βουλή και είναι ένα μέτρο που επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας μαζί με το υπουργείο Οικονομικών σε συνδυασμό με την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου και τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση. Θα δοθεί λογικά εντός Δεκεμβρίου με διπλή δόση καταβολής» είπε σχετικά.

Στο ερώτημα αν στο έκτακτο βοήθημα θα συμπεριλαμβάνονται και συνταξιούχοι, η κ. Στρατινάκη απάντησε ότι οι συνταξιούχοι είναι μια τελείως διαφορετική κατηγορία και η στήριξη θα αφορά κυρίως μακροχρόνια ανέργους που αναζητούν εργασία και βρίσκονται κάτω ή κοντά στα όρια της φτώχειας.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για την τακτική επιδότηση ανεργίας που περιλαμβάνει τον πρώτο χρόνο ανεργίας και στη συνέχεια υπάρχει η πρόβλεψη για ένα χρόνο επιπλέον όπου ξεκινά η μακροχρόνια ανεργία και ολοκληρώνεται στα δύο έτη το επιδοτούμενο. Από εκεί και μετά, οι αναζητούντες εργασία- με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια – εντάσσονται στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο «τρέχει» από το 2014. Αυτά τα νοικοκυριά, συνέχισε η κ. Στρατινάκη, που είναι περίπου 275.000, και τα οποία χρειάζονται τη στήριξη μας θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα.

Η κ. Στρατινάκη αναφέρθηκε επίσης στο ποιοι γονείς δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων.

Εξάλλου σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ. Ειδικότερα, όπως είπε η κ. Στρατινάκη, σήμερα Κυριακή στις 15.00 κλείνει ο Οκτώβριος και στις 18.00 ανοίγουν οι υποβολές για τις αναστολές Νοεμβρίου τόσο για τους κλειστούς όσο και για τους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας.

Οι υποβολές για τις κλειστές επιχειρήσεις ολοκληρώνονται στις 24 Νοεμβρίου και οι πληρωμές «κλειδώνουν» για την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, οπότε θα γίνουν οι πρώτες, ίσως και όλες οι πληρωμές. Διευκρίνισε αν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια οι εργαζόμενοι.

Τέλος έδωσε πληροφορίες για το ποιοι άνεργοι δικαιούνται το επίδομα των 400 ευρώ και τόνισε ότι αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση για να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη καταβολή.

Σχετικά με τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων για όσους είναι σε αναστολή, τόνισε ότι το θέμα είναι υπο συζήτηση και δεν υπάρχει ακόμη εικόνα για να απαντήσει με πλήρη σαφήνεια. Παρέπεμψε γιαν περισσότερα προς το τέλος της εβδομάδας.

Εξάλλου η κ. Στρατινάκη σημείωσε ότι το υπουργείο Εργασίας δέχεται καθημερινά χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις από πολίτες, εργαζόμενους, εργοδότες – ατομικά οι υπάλληλοι δέχονται περίπου 2.000-2.500 τηλεφωνήματα την ημέρα. Διευκρίνισε πως όταν τα τηλεφωνα είναι απασχολημένα, δείχνουν ότι δεν απαντούν.

Ειδήσεις 

Πολυτεχνείο: Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 4 άτομων- Πρόστιμο έως 5.000 ευρώ

Ο απόλυτος οδηγός για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Πώς θα κάνετε μία επιτυχημένη αίτηση – Τι θα ισχύει για τα αυθαίρετα

Κυριακίδου: Καθολική στην Ευρώπη η δυνατότητα εμβολιασμού – Ο «Ε.Τ.» σας λύνει όλες τις απορίες για το εμβόλιο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr