Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Το «στοίχημα» του τουρισμού: Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη πτήση εξωτερικού σε περιφερειακό αεροδρόμιο!

Το «στοίχημα» του τουρισμού: Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη πτήση εξωτερικού - Σε ετοιμότητα τα περιφερειακά αεροδρόμια

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Η πρώτη αεροπορική πτήση από το εξωτερικό σε ελληνικό περιφερειακό αεροδρόμιο, μετά την έξαρση της πανδημίας της Covid-19, αναμένεται σήμερα το απόγευμα στο νησί της Κω, δίνοντας το σήμα εκκίνησης της νέας φάσης στην οποία μπαίνει η Ελλάδα.

Ο τουρισμός αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» πλέον και όλες οι προσπάθειες των ειδικών στρέφονται στη μείωση της έντασης, της ταχύτητας και της διάρκειας των επιδημικών εξάρσεων.

Ήδη τα εισαγόμενα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα αντιπροσώπευαν το 1/3 του συνολικού πληθυσμού των κρουσμάτων, και παρατηρείται μια σταθερή εισροή περιστατικών, τόσο από πτήσεις όσο και από τη χερσαία πύλη εισόδου, τον Προμαχώνα, που αναδεικνύεται σε… ευάλωτο σημείο.

Παγκοσμίως, άλλωστε, καταγράφεται αναζωπύρωση της πανδημίας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Η χώρα μας, συνεπώς, δε μένει ανεπηρέαστη από την κατάσταση που επικρατεί σε όλο τον κόσμο. Δουλεύει όμως, άοκνα, προκειμένου τους επόμενους μήνες να υπάρξει τουρισμός αλλά χωρίς κίνδυνο μεγάλης μετάδοσης του Sars-CoV-2.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και ο στρατηγικός σχεδιασμός έγκαιρου εντοπισμού και απομόνωσης κρουσμάτων (εντοπισμός πιθανών περιστατικών μέσω … barcode, μαζικά τεστ, ενισχυμένη ιχνηλάτηση). Μόνιμα κλιμάκια υγειονομικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων θα είναι εγκατεστημένα στα νησιά τους επόμενους τρεις μήνες, έχοντας την πλήρη ευθύνη για τους ελέγχους που θα γίνονται.

Η χώρα μας διαθέτει ισχυρό πλεονέκτημα εξαιτίας της πολύ καλής επιδημιολογικής εικόνας που διατηρεί σταθερά τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, από την άρση των περιοριστικών μέτρων, στις αρχές του περασμένου Μαΐου και μετά. Ο δείκτης μετάδοσης R0 βρίσκεται κάτω του 1 που είναι το όριο ανησυχίας και ανάγκης για επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Σημειώνεται ότι οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό επισημαίνουν ότι περισσότερη ανησυχία θα τους προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων χωρίς πηγή προέλευσης («ορφανά») και η διασπορά στην κοινότητα παρά οι τουρίστες. Ωστόσο, και οι εισερχόμενοι επισκέπτες απαιτούν πολλή προσοχή προκειμένου να μην ξεφύγουν κρούσματα και δημιουργήσουν μεγάλες εστίες μετάδοσης.

Όσον αφορά στη σημερινή πρώτη πτήση σε περιφερειακό αεροδρόμιο, πρόκειται για πτήση της αεροπορικής εταιρείας TUI από τη Γερμανία, που θα μεταφέρει στη χώρα μας 170 ιατρούς και ανώτατα στελέχη της TUI. Οι γιατροί αυτοί συνέβαλαν στο Σύστημα Υγείας της Γερμανίας όλο αυτό τον καιρό της πανδημίας.

Την πτήση θα υποδεχθούν ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας που θα επιβλέψει και τους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των 43 κρουσμάτων – Τα 36 «εισαγόμενα», τα 20 αφορούν ταξιδιώτες από Σερβία

Tinad

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν στα 43 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Tinad

Ανοίγουν τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βρετανία από 15 Ιουλίου

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – Φόβος από τον Βορρά: Τι δείχνει ο χάρτης των κρουσμάτων πάνω από την Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Κλείνουν από σήμερα τα σύνορα της Ελλάδας για τους Σέρβους

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: «Εισαγόμενα» και από βόρεια Ελλάδα τα νέα κρούσματα – Πού εντοπίστηκαν

Tinad

Κορωνοϊός: Εννέα νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα – Τα 7 «εισαγόμενα»

Tinad

Ο τουρισμός «άνοιξε» αλλά… άφαντοι οι τουρίστες: Οδοιπορικό του Ε.Τ. στην Σπιναλόγκα – Κραυγή απόγνωσης από τους επαγγελματίες

Tinad

Κορωνοϊός: Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα με τη Σερβία

Μιχάλης Μάρδας