Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Πώς η πανδημία «πάτησε γκάζι» στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

Σειρά ζητημάτων σχετικών με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας επιλύθηκαν εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα εποχή με πιο αποτελεσματικές παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες και παρακολούθηση των αναγκών του συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, σε χθεσινή διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Οικονομία και Τεχνολογία στην Υγεία την εποχή της Πανδημίας Covid-19» που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, η ψηφιακή Υγεία στη μάχη της Covid-19 περιλαμβάνει τέσσερις άξονες: Τη διαχείριση πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας, το μητρώο ασθενών με Covid-19 και την εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών Υγείας.

Οσον αφορά στις εξ αποστάσεως υπηρεσίες υγείας σχεδιάζεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας, τηλεσυμβουλευτική υποστήριξη ασθενών – επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με Sars-CoV-2 που βρίσκονται σε «κατ’ οίκον» περιορισμό μέσω του κινητού τους τηλεφώνου ή/και του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή. Η υπηρεσία θα παρέχεται μέσω απλής ασφαλούς ηλεκτρονικής δήλωσης στο covid19.gov.gr. Εξετάζεται η επέκταση του συστήματος για τηλεσυμβουλευτική υποστήριξη των τουριστών, όπως και η αξιοποίηση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής για κάλυψη των αναγκών κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, προβλέπεται η αξιοποίηση του συστήματος για υποστήριξη των χρονίως πασχόντων, ανεξαρτήτως κορωνοϊού.

Στο μεταξύ, σε λειτουργία έχει τεθεί η άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων και φάση υλοποίησης είναι και το άυλο παραπεμπτικό για εργαστηριακές εξετάσεις.

Ολο το διάστημα της επιδημίας στην Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τα αποθέματα των μονάδων Υγείας σε βασικά υγειονομικά υλικά και φάρμακα μέσω του BI Health. Επίσης, παρακολουθείται η εκτέλεση συμβάσεων για έκτακτες προμήθειες ειδών ατομικής προστασίας, όπως και οι δωρεές για τα νοσοκομεία, που από το Μάρτιο αγγίζουν τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Σε πραγματικό χρόνο το υπουργείο Υγείας έχει εικόνα και των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι αυτές το τελευταίο τρίμηνο έφτασαν τις 1017.

Ακόμη μία παρέμβαση που έγινε το τελευταίο διάστημα είναι η δημιουργία του Μητρώου Ασθενών με κορωνοϊό που προσφέρει πλήρη ενημέρωση για το πού είναι τα κρούσματα, πού νοσηλεύονται αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία για αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς και χρήσιμα δεδομένα για τη βοήθεια των μονάδων υγείας.

Τα επόμενα ψηφιακά βήματα του υπουργείου Υγείας, όπως τα παρουσίασε ο κ. Κωτσιόπουλος είναι: Ο Οργανισμός Διασφάλισης της ποιότητας στην Υγεία, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, η Νέα Κεντρική Προμηθειών και η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στον Πολίτη. Αναφορικά με τις προμήθειες, πρόταση του υπουργείου αποτελεί η δημιουργία ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου που θα αναλάβει τη συνολική διαχείριση των προμηθειών και της διανομής για τις κρατικές προμήθειες υγείας και θα λειτουργήσει στο πρότυπο άλλων αντίστοιχων ΝΠΙΔ στην Ελλάδα (για παράδειγμα ΤΑΙΠΕΔ) και του εξωτερικού (NHS). Ο γενικός γραμματέας προανήγγειλε νομοσχέδια με δομικές αλλαγές για τα νοσοκομεία αλλά και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Μαγιορκίνης: Είμαστε μια «ανάσα» από το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Ανδρέας Ντίνης

Η πανδημία και οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ζαχάριοβα

Ανδρέας Ντίνης

Χρυσές δουλειές για τους πλαστικούς χειρουργούς εν μέσω πανδημίας – Δείτε γιατί

Ανδρέας Ντίνης

Εικοσιτετράωρη απεργία γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ την Τρίτη 26 Ιουνίου

Μιχάλης Μάρδας

Προσοχή: Εικοσιτετράωρη απεργία αύριο γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης: Αυτονόητο το γρήγορο lockdown – Θα είμαστε έτοιμοι για δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Μιχάλης Μάρδας

Κικίλιας στη Βουλή: Πάνω από 5.000 οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο Ε.Σ.Υ.

Ανδρέας Ντίνης

Πανδημία, μνημόνια, Τσέρνομπιλ

Kon

SOS από τον ΠΟΥ: Επιταχύνεται η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αφρική

Μιχάλης Μάρδας