Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια κατά την αναχώρηση μεταναστών και προσφύγων από τη Μυτιλήνη

Επεισόδια κατά την αναχώρηση μεταναστών και προσφύγων από τη Μυτιλήνη

Newsroom eleftherostypos.gr

Με αψιμαχίες μεταξύ δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και εκατοντάδων αλλοδαπών που συνέρρευσαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ελπίζοντας να βρουν τρόπο να φύγουν από το νησί, συνοδεύτηκε την Τετάρτη το βράδυ η αναχώρηση 176 προσφύγων, αιτούντων άσυλο ή ευάλωτων κατηγοριών προσφύγων και μεταναστών, με το πλοίο της γραμμής και με κατεύθυνση το λιμάνι του Πειραιά.

Όπως είναι γνωστό, από την περασμένη Παρασκευή επιτρέπεται η αναχώρηση από τη Μυτιλήνη, προσφύγων με τρίπτυχα που διαθέτουν μπλε σφραγίδα, δηλαδή έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού στη μετακίνηση τους, καθώς και όσων έχουν β’ απορριπτική απόφαση, δηλαδή έχουν χάσει κάθε δικαίωμα ασύλου και πρέπει να αναχωρήσουν από τη χώρα, δηλαδή να φύγουν από το νησί για να αναζητήσουν τρόπο εξόδου από την Ελλάδα.

Συνολικά από την περασμένη Παρασκευή έως σήμερα, έχουν φύγει από δομές στη Λέσβο 769 άτομα από αυτές τις κατηγορίες, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σημαντικά. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με τις αρχές, υπολογίζεται ότι οι μισοί σχεδόν από όσους βρίσκονται σήμερα στο νησί ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες.

Ας σημειωθεί ότι οι ανήκοντες στις παραπάνω κατηγορίες, χάνουν και το δικαίωμα σίτισης και στέγασης, έστω και σε καταυλισμούς, καθώς και το μηνιαίο επίδομα των 90 ευρώ κατ’ άτομο που έπαιρναν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σήμερα, εκτός από όσους έχουν δικαίωμα να αναχωρήσουν από τη Λέσβο, πολλές εκατοντάδες αλλοδαποί πολιόρκησαν τις εισόδους του λιμανιού, μη επιτρέποντας και σε όσους είχαν δικαίωμα αναχώρησης να φτάσουν στα εκδοτήρια. Δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος απώθησαν όσους πολιορκούσαν το λιμάνι μακριά από αυτό. Μεγάλος είναι όμως ο αριθμός όσων παρέμειναν στην πόλη και θα διανυκτερεύσουν σε δημόσιους χώρους, χωρίς ενημέρωση για το αν δικαιούνται να αναχωρήσουν, ελπίζοντας πως αύριο θα μπορέσουν να φύγουν από το νησί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Μυτιλήνη: Δεκαεπτά πρόσφυγες και μετανάστες θετικοί στον ιό

Ανδρέας Ντίνης

Κόντε: Δεν μπορούμε να δεχθούμε παράνομες εισόδους μεταναστών στη χώρα

Ανδρέας Ντίνης

Η… μεγάλη έξοδος των μεταναστών: 10.000 επιστροφές έως το 2020

Μιχάλης Μάρδας

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Μυτιλήνη – Οριοθετημένα τα μέτωπα

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Νέα παράταση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας στις δομές φιλοξενίας

Tinad

Αγία Σοφία – Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ζητά τη διακοπή των έργων στο Βαλιδέ τζαμί

Evanthia Karra

Οδηγός-φονιάς στη Μυτιλήνη: Μετέφερε μηχανάκι σε πορτ-μπαγκάζ

Μιχάλης Μάρδας

«Καμπανάκι» χτύπησε στις Αρχές: Η γεωγραφική κατανομή των 23 νέων κρουσμάτων – Θετικοί 3 μετανάστες που διασώθηκαν στη Λέσβο

Tinad

«Είναι καλά»: Ο Κεχαγιόγλου μιλά για το μοντέλο που αθωώθηκε για εμπόριο ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ

Evanthia Karra