ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΟΥΜΑΚΑΣ: «Εχω εμπιστοσύνη στη στρατηγική της Σουηδίας»
«Ζω και εργάζομαι στη Στοκχόλμη από το 2013. Η κυβέρνηση εδώ δεν έχει επιβάλει καραντίνα αλλά έχει βασιστεί στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών: Οι επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν μειωθεί δραστικά, όσοι μπορούν δουλεύουν από το σπίτι, τα εστιατόρια και καφέ έχουν αυξήσει τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών. Εγώ κυκλοφορώ ελεύθερα και κρατώ μια απόσταση ασφαλείας όταν βλέπω άλλα άτομα, όπως κάνουν και αυτοί όταν βλέπουν εμένα. Νιώθω ασφαλής και έχω εμπιστοσύνη στη στρατηγική της Σουηδίας, όπως και η πλειονότητα των Σουηδών (65%). Το μόνο λάθος ήταν το μη έγκαιρο κλείσιμο των οίκων ευγηρίας, αφού το 87% των νεκρών σήμερα είναι άτομα άνω των 70 ετών. Διαβάζοντας επιστημονικές μελέτες που λένε ότι ίσως να μην υπάρξει ποτέ ένα 100% αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του ιού ή ότι αυτό ίσως χρειαστεί χρόνια για να δημιουργηθεί, αναρωτιέμαι τι είναι καλύτερο για το μέλλον: Να κλείνουμε τα πάντα στη χώρα για δύο μήνες κάθε χρόνο ή να χτίσουμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ανοσίας στον γενικό πληθυσμό; Το δεύτερο μου ακούγεται πιο βιώσιμο».
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ, ΣΟΥΗΔΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΟΥΛΑΣ: «Πρωτόγνωρες καταστάσεις, πρέπει να προσέχουμε!»
«Μόλις είχα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Παρασκευή 13 Μαρτίου το βράδυ όταν διάβασα το e-mail στο κινητό της δουλειάς που έλεγε ότι από Δευτέρα θα δουλεύουμε όλοι από το σπίτι. Μένω στο Σικάγο, ΗΠΑ, αλλά είχα έρθει για ένα Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον να επισκεφθώ τη σύντροφό μου και έχω μείνει εδώ 6 εβδομάδες έως τώρα! Περνάμε τις περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι, το πρωί δουλεύω και τα απογεύματα προσπαθούμε να βγαίνουμε για περπάτημα στη γειτονιά να χαλαρώνουμε.
Στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν ουρές για να μπεις μέσα και στις αρχές ειδικά υπήρχαν ελλείψεις σε αρκετά προϊόντα, τώρα όμως βρίσκεις σχεδόν τα πάντα. Μερικά εστιατόρια είναι ακόμα ανοιχτά αλλά μόνο για διανομή. Ολα τα υπόλοιπα μαγαζιά είναι κλειστά και οι περισσότεροι άνθρωποι που κυκλοφορούν στους δρόμους φοράνε κάποιου είδους μάσκα.
Είναι -πραγματικά- πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλους μας, αλλά πρέπει να προσέχουμε όχι μόνο για να μην κολλήσουμε οι ίδιοι τον ιό, αλλά και για να μην τον μεταφέρουμε σε περίπτωση που είμαστε φορείς. Εύχομαι να το ξεπεράσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες».
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΗΠΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η ζωή στην καραντίνα αποτελεί πλέον πραγματικότητα για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται πολλές εβδομάδες τώρα στο σπίτι τους, τηρώντας τα μέτρα περιορισμού και απομόνωσης, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Η «κανονικότητα» θα αργήσει να επιστρέψει και έτσι οι μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας είναι αυτές που απασχολούν όσους είναι κλεισμένοι σπίτι, καταφέρνοντας να βρουν δημιουργικούς και παραγωγικούς τρόπους να γεμίσουν τον χρόνο τους.
ΤΑΝΙΑ ΝΤΕΝΙΖ ΦΙΛΝΤΣ: «Νιώθω πως είμαστε παγιδευμένοι…»
Η Τάνια περνάει τις ημέρες της καραντίνας με τα έξι παιδιά της, τον σύντροφό της και τον σκύλο τους, Πεμπλς, σε ένα τριάρι διαμέρισμα στο βόρειο Μπρονξ. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα μέτρα περιορισμού στην πόλη της Νέας Υόρκης, όλα τα μέλη της οικογένειας Φιλντς απομονώθηκαν στο σπίτι και οι ζωές τους έχουν ήδη περάσει αρκετές φάσεις. Για την 39χρονη Τάνια, που διαχειρίζεται το πρότζεκτ Black Feminist και ανεβάζει συνταγές μαγειρικές στα social media, η διαχείριση ενός σπιτιού με οκτώ ανθρώπους είναι δύσκολη. «Την πρώτη εβδομάδα, ήμουν ενθουσιασμένη που όλη η οικογένεια θα είναι ενωμένη. Τώρα νιώθω πως είμαστε παγιδευμένοι. Επικρατεί μια τρέλα. Δουλεύω όλη τη μέρα, προσπαθώ να συντονίσω τα παιδιά που κάνουν διαδικτυακά μαθήματα, να κρατάω το σπίτι καθαρό και να μαγειρεύω. Φυσικά, θέλω να τα απασχολήσω, κάνουμε μαζί γιόγκα, παίζουμε επιτραπέζια και δραστηριότητες που θυμίζουν στα παιδιά ότι το σπίτι μπορεί να είναι ένα μέρος άνεσης και θαλπωρής. Νομίζεις ότι, επειδή τα έχεις όλα μαζί σε ένα μέρος, έχεις τον έλεγχο, ωστόσο νιώθω παντελή έλλειψη ελέγχου», δηλώνει στους «New York Times».
ΜΠΡΟΝΞ, ΗΠΑ
ΓΚΡΕΪΣ ΛΑΤΕΡ: «Αρκετά φοβισμένη, επικεντρώνομαι στα θετικά»
Στις 23 Μαρτίου, η Γκρέις ήταν μία από τους 1,5 εκατομμύριο κατοίκους στη Βρετανία που το NHS έστειλε μήνυμα επειδή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Εχει κάνει χειρουργείο για καρκίνο στον εγκέφαλο. «Είμαι αρκετά φοβισμένη για τις εβδομάδες που θα έρθουν, ωστόσο πάντα μου άρεσε να περνάω χρόνο μόνη μου. Θέλω να παίρνω θετική αύρα από τους ανθρώπους που αγαπώ και να είμαι έξω με φίλους και δεν ξέρω πώς να διαχειριστώ τους περιορισμούς το επόμενο διάστημα. Προσπαθώ να επικεντρωθώ στα θετικά, σκέφτομαι τι μπορώ να κάνω για να αξιοποιήσω ποιοτικά τον χρόνο μου. Κάνω καθημερινά και τα μαθήματα γιόγκα μέσω Zoom. Επικεντρώνομαι στα μικρότερα πράγματα που μπορώ να καταφέρω. Να ψήσω κουλουράκια, να δω σειρές και, αν έχω ανάγκη από κοινωνικοποίηση, να κανονίσω “ραντεβού” με βιντεοκλήση με κάποιον φίλο μου».
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
ΝΤΑΡΕΝ & ΠΑΡΝΤΙ: Ο πρώην άστεγος που… ζωγραφίζει την αυτοαπομόνωση
Ο Ντάρεν Γκόνταρντ έμεινε χωρίς στέγη λίγο πριν από την έλευση της πανδημίας, ωστόσο πλέον έχει βρει σπίτι μαζί με τον σκύλο του, τον Πάρντι. Ο 48χρονος από το Εσεξ της Βρετανίας αναρτά καθημερινά στον λογαριασμό του στο facebook σκίτσα καρτούν που φτιάχνει ο ίδιος, τα οποία είχαν απίστευτη απήχηση μεταξύ των χρηστών. «Ελπίζω να μπορέσω να εκδώσω το βιβλίο μου “Η γελοία μου ζωή σε καραντίνα” σαν υπενθύμιση των περίεργων καιρών που ζούμε», δήλωσε στο BBC. Ο Ντάρεν ξεκίνησε να ζωγραφίζει τα σκίτσα του, που αναπαριστούν στιγμές από την καραντίνα, εν μέσω των μέτρων αυτοαπομόνωσης. «Κάνουν πολλούς ανθρώπους να γελούν και ανυπομονούν να δουν το νέο μου καρτούν», δηλώνει.
Τα σχόλια είναι εκατοντάδες και, μάλιστα, κάποια από αυτά δημοσιεύτηκαν στην τοπική ιστοσελίδα «Southern Echo» και ο ίδιος υποστηρίζει: «Χαίρομαι πολύ που μπορώ να δώσω χαρά στους ανθρώπους σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Είμαι καρτουνίστας από μικρή ηλικία, αυτό είναι το πάθος μου». Οπως εξηγεί, συνήθως φτιάχνει το σκίτσο του στο τέλος της ημέρας μετά την απογευματινή βόλτα του με τον Πάρντι.
ΕΣΕΞ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής