ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΙΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΜΒΟΥΡΓΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Αγωνία για τις παράπλευρες απώλειες αυτής της κρίσης»
«Οσο δύσκολη και πρωτόγνωρη κι αν είναι η κατάσταση την οποία βιώνουμε, υπάρχουν και κάποια θετικά: Ασχολήθηκα ξανά με τη μουσική, ένα χόμπι το οποίο είχα αφήσει για πολλά χρόνια. Το περπάτημα ή το τρέξιμο έγινε καθημερινή συνήθεια. Ανακάλυψα τη μαγειρική ως νέα ενασχόληση και τα ντελίβερι (αν και λειτουργούν ακόμη) μειώθηκαν. Στη Γερμανία τελειώνει η τέταρτη εβδομάδα του επίσημου κοινωνικού περιορισμού και ένα μικρό ποσοστό υπαλλήλων έχει επιστρέψει στο γραφείο. Πηγαίνοντας στη δουλειά καθημερινά, νιώθει κανείς την πρόωρη αισιοδοξία των ανθρώπων, την αίσθηση “αυτό ήταν και πέρασε”. Βλέπει κανείς πάλι μεγαλύτερες παρέες να κυκλοφορούν. Ο καιρός είναι καλύτερος και τα πάρκα έχουν γεμίσει περισσότερο από ό,τι κανείς θα περίμενε. Εύχομαι να διαψευστώ, αλλά δεν θα με εξέπληττε εάν τα κρούσματα αυξάνονταν πάλι και δινόταν παράταση των μέτρων πέρα από τα τέλη Απριλίου. Η αγωνία παραμένει για το ποιες θα είναι οι παράπλευρες απώλειες αυτής της κρίσης. Ο χρόνος θα δείξει…».
ΞΕΝΙΑ ΜΑΣΤΡΟΠΕΤΡΟΥ-ΣΙΚΑΓΟ, ΗΠΑ
«Νιώθω υπερηφάνεια για τον χειρισμό της κατάστασης στην Ελλάδα»
«Τα πράγματα στο Σικάγο πήραν αρκετά γρήγορη πορεία την αμέσως επόμενη μέρα της γιορτής του Αγίου Πατρικίου στις 14 Μαρτίου, που ουσιαστικά είναι ένα μεγάλο πάρτι στην πόλη. Δυστυχώς, οι κάτοικοι της πόλης δεν είχαν καταλάβει την έκταση του προβλήματος και γιόρτασαν χωρίς περιορισμούς. Ο κυβερνήτης του Ιλινόι, αγνοώντας τις οδηγίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, έκλεισε τους δημόσιους χώρους την αμέσως επόμενη μέρα και διέταξε κατ’ οίκον περιορισμό την επόμενη εβδομάδα. Αυτό, ευτυχώς, έθεσε την κατάσταση υπό έλεγχο. Ενα μήνα από τότε, δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι τυχερή που δεν επικρατεί πανικός στην πόλη και που έχω ακόμα τη δυνατότητα να δουλεύω κανονικά από το σπίτι. Η καραντίνα έφερε μερικές νέες συνήθειες στην καθημερινότητά μου, όπως μαθήματα design στην πλατφόρμα Masterclass και βιντεοκλήσεις με φίλους και οικογένεια. Για να είμαι ειλικρινής, πάνω απ’ όλα νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια για τον χειρισμό της κατάστασης στην Ελλάδα (μιας και όλη μου η οικογένεια βρίσκεται εκεί), πράγμα που έχει γίνει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στην ελληνική κοινότητα του Σικάγο».
ΚΛΑΙΡΗ – ΜΙΛΑΝΟ, ΙΤΑΛΙΑ
Οι μαγευτικές φωτογραφίες απο τη «Νύχτα των Ευχών» στην πλατεία Κοτζιά [εικόνες - βίντεο]
«Προσπαθώ να ζω την αυτοαπομόνωση με θετικό πρόσημο»
«Η καθημερινότητά μου έχει αλλάξει εδώ και επτά εβδομάδες, καθώς η καραντίνα που εφαρμόζεται είναι πολύ πιο αυστηρή από αυτήν που υπάρχει στην Ελλάδα. Βγαίνω έξω μόνο μία φορά την εβδομάδα για τα απαραίτητα ψώνια της εβδομάδας, κάτι το οποίο έχει γίνει ιδιαίτερα χρονοβόρο, λόγω των μεγάλων ουρών που δημιουργούνται. Καθημερινά δουλεύω αρκετές ώρες, οπότε αυτό με κρατάει σε απασχόληση σχεδόν όλη τη μέρα. Τα Σαββατοκύριακα και τον χρόνο που μου απομένει τις καθημερινές κάνω ό,τι μπορεί να κάνει κάποιος μέσα στο σπίτι, μαγειρική, διάβασμα, ταινίες, γυμναστική. Επίσης, μιλάω περισσότερο με την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Ζω την αυτοαπομόνωση με θετικό πρόσημο, γιατί έτσι θα βοηθήσουμε την κατάσταση και θα μπορέσουμε να γυρίσουμε σε μια κανονικότητα πιο γρήγορα. Η κατάσταση μοιάζει να βελτιώνεται με αργά βήματα και το μόνο για το οποίο ανυπομονώ είναι, μόλις περάσει όλο αυτό, να καταφέρω να ταξιδέψω στη χώρα μου, για να δω την οικογένειά μου ύστερα από τόσο καιρό».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ – ΤΙΡΟΛΟ, ΑΥΣΤΡΙΑ
«Τα μέτρα επιβλήθηκαν άμεσα, όλοι ακολούθησαν τις οδηγίες»
«Ενας χρόνος ζωής στην Αυστρία, μια κίνηση που έγινε για μια ζωή καλύτερη. Από την πρώτη στιγμή που άκουσα για τον νέο κορονοϊό δεν ένιωσα τον φόβο που μετέδιδαν όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή από αυτά που διάβαζα στο Ιντερνετ. Εδώ τα μέτρα επιβλήθηκαν άμεσα και όλοι ακολούθησαν τις οδηγίες που δόθηκαν. Οι επιχειρήσεις έκλεισαν και οι εργαζόμενοι δούλευαν από το σπίτι, όπως κι εγώ, όμως σταδιακά έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν κάποιες επιχειρήσεις διανομής φαγητού κατ’ οίκον και άλλες επιχειρήσεις. Προσωπικά, ένιωσα σιγουριά και ασφάλεια, ζώντας αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση στην Αυστρία και δεν φοβήθηκα στιγμή. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, κάνω καθημερινά γυμναστική και ποδήλατο, καθώς επιτρέπεται η σωματική άσκηση, τηρώντας τους κανόνες κοινωνικού περιορισμού. Επίσης, μπορώ να δουλεύω ακόμη, αφού το ξενοδοχείο όπου δουλεύω κάνει κατ’ οίκον διανομή φαγητού».
ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΜΥΡΝΑΙΟΥ – ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ, ΣΚΟΤΙΑ
«Δεν πέφτω ψυχολογικά, διατηρώ την αισιοδοξία μου»
«Καραντίνα ημέρα 25η… και πρώτη φορά στη Σκοτία αισθάνομαι μεγαλύτερη ανασφάλεια απ’ ό,τι αν ήμουν στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισα να μην κλάψω τη μοίρα μου, αλλά αντίθετα να προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο με αυτά που έχω, δηλαδή την οικογένειά μου και το όμορφο σπίτι μου. Η αλήθεια είναι ότι εν μέσω αυτής της θύελλας, το σπίτι μου αποτελεί απάγκιο, από το οποίο οικειοθελώς δεν απομακρύνομαι και ας μη μας έχουν βάλει περιορισμούς. Δεν πέφτω ψυχολογικά και προσπαθώ να διατηρήσω την αισιοδοξία μου. Το βράδυ κλείνω τα social media, έχουν πολλή φασαρία, ενώ έξω επικρατεί ησυχία, δεν περνά ψυχή…».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΛΙΑΡΕΣΗΣ – ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΗΠΑ
«Ολοι είμαστε ίσοι απέναντι στον ιό, αλλά και στην καραντίνα»
«Στη Νέα Υόρκη, ο κορονοϊός μάς επισκέφθηκε αργότερα απ’ ό,τι τον υπόλοιπο πλανήτη. Παρ’ όλα αυτά, δεν άργησε να αναπτυχθεί ραγδαία. Εχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι διαφορετικές προσεγγίσεις στην πανδημία. Ο ιδιωτικός τομέας αντέδρασε άμεσα, καθώς επιχειρήσεις και πανεπιστήμια έκλεισαν, αλλά η Πολιτεία άργησε πολύ να λάβει μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον ιό, αλλά και στην καραντίνα, αφού έχουμε τα ίδια εργαλεία να την αντιμετωπίσουμε. Δεν έχω σταματήσει να τρέχω -αν και προσέχω να κρατάω τις αποστάσεις- και τα βιβλία που διάβαζα στο μετρό πλέον τα διαβάζω σπίτι. Η μόνη διαφορά είναι πως πλέον μαγειρεύω συνταγές που παλαιότερα δεν προλάβαινα, λόγω περιορισμένου χρόνου, να κάνω. Παράλληλα, η κατάσταση μου προσέφερε την ευκαιρία να είμαι πιο κοντά με τους ανθρώπους στην Ελλάδα, τόσο με την πιο συχνή επικοινωνία με την οικογένεια όσο και με τη δυνατότητα συμμετοχής σε διάφορες εκδηλώσεις που έχουν μεταφερθεί πλέον ψηφιακά».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΥΤΤΑΣ – Σαουθάμπτον
«Η πανδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο μας βρήκε εντελώς απροετοίμαστους»
Ο Γιάννης ζει στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας μαζί με τη γυναίκα του, Φαμπρίτζια, και τη γάτα τους, Λόλα. «Η έλευση της πανδημίας, εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μας βρήκε “χαλαρούς” και εντελώς απροετοίμαστους. Σήμερα, ζούμε τον εφιάλτη εμβρόντητοι και ανήμποροι να κατανοήσουμε πώς φτάσαμε έως εδώ. Εμφανώς η ζωή μας άλλαξε απότομα, αν και επαγγελματικά δεν επηρεάστηκα, αφού διατηρώ εταιρία διανομής φαγητού. Η γυναίκα μου κατάγεται από την Ιταλία και είναι συνέχεια μες στο σπίτι, αφού η επιχείρηση όπου εργαζόταν έκλεισε, λόγω των κυβερνητικών μέτρων. Είναι θλιμμένη και φοβισμένη με όσα συμβαίνουν τόσο εδώ όσο και στη χώρα της. Εγώ απλά φοβάμαι και είμαι σκεπτικός για ό,τι θα έρθει μετά. Καταλαβαίνω όμως πως τώρα η υπομονή είναι το μόνο μας όπλο. Υπομονή και λογική μέχρι να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε. Ξέρω όμως πως η ζωή μας δεν θα είναι πια ξανά ίδια όπως ήταν πριν. Ξέρω πως αυτό που συμβαίνει τώρα είναι η αρχή μιας νέας εποχής, που ελπίζω να είναι καλύτερη, αφού είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου να βγαίνει σοφότερος μετά τις καταστροφές. Θα νικήσουμε, στο τέλος, θα νικήσουμε…».
ΔΩΡΑ – ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ
«Παρά τα ήπια συμπτώματα, ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΩ»
«Εκτη συνεχόμενη εβδομάδα στο σπίτι, λόγω εμφάνισης συμπτωμάτων κορονοϊού, μέτριας, ευτυχώς, έντασης. Παρά τα συμπτώματα, δεν κατάφερα, λόγω οδηγιών της ολλανδικής κυβέρνησης, να εξεταστώ και επιλέγω να ενημερώνομαι συνοπτικά για το τι συμβαίνει στον κόσμο για να μην τρομοκρατούμαι. Η πραγματικότητα της ζωής στο σπίτι έχει για μένα θετικά στοιχεία. Μπορώ να εργάζομαι από το σπίτι χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και παράλληλα έχω περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου και τα δύο σκυλιά μου. Μέσω Διαδικτύου έχω πρόσβαση σε πηγές ενημέρωσης, αγορών, ψυχαγωγίας, εκγύμνασης και επικοινωνίας με τους δικούς μου στην Ελλάδα, όπου δεν μπορώ να ταξιδέψω. Μου λείπουν οι συναντήσεις με φίλους, ειδικά τώρα που ο καιρός βελτιώνεται, και λυπάμαι που βλέπω κάποιους να δυσκολεύονται που πρέπει να συνδυάσουν εργασία και παιδιά στον ίδιο χώρο και χρόνο. Ελπίζω να ελαττωθεί σύντομα η εξάπλωση του ιού, όμως σίγουρα θα επιδιώξω να διατηρήσω κάποιες από τις παρούσες συνθήκες και στην “κανονική ζωή”».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής