Έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η εμβληματική και συνάμα ταλαιπωρημένη αυτή πλατεία, ανανεωμένη όσο ποτέ, αναμένεται να παραδοθεί στους κατοίκους και στους επισκέπτες συμβάλλοντας στην αισθητική αλλά και την οικονομική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
Λίγο το σιντριβάνι, λίγο το πράσινο που έχουν τοποθετηθεί παραπέμπει, στην Αθήνα των δεκαετιών του ΄60 και του ΄70, κάτι που ήταν και είναι επιθυμία της δημοτικής Αρχής. «Πάμε να την αγαπήσουμε από την αρχή», έγραψε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και αποκάλυψε ότι οι εργασίες βρίσκονται στη τελική ευθεία. Τα εγκαίνια εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Μαρτίου.
Πάντως, με το που παραδοθεί τις εντυπώσεις αναμένεται ότι θα κλέψει το πελώριο σιντριβάνι, το οποίο, μετά από πολλά χρόνια, στήθηκε και πάλι. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του, με τον δήμαρχο Αθηναίων να «ανεβάζει» στο Instagram σχετικό βίντεο με τη στιγμή που αυτό αρχίζει να γεμίζει με νερό. «Ετοιμασίες στο φουλ, τελευταία φορά που το σιντριβάνι είναι άδειο…», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.
Στη πλατεία Ομονοίας που στο μακρινό παρελθόν θα «φιλοξενούσε» τα Ανάκτορα κυριαρχεί το υδάτινο στοιχείο ενώ το απέραντο τσιμέντο που «σκοτείνιαζε» τον χώρο απομακρύνθηκε και τη θέση του πήρε το πράσινο (γκαζόν).
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνει γνωστά, το σιντριβάνι -στα τέλη του 1992 καταστράφηκε για την ανασκαφή του Μετρό- έχει 13 πίδακες, 188 δέσμες νερού και 90 υποβρύχιους προβολείς.
Ενας πίδακας θα εξακοντίζει νερό σε ύψος 20 μέτρων στο κέντρο του σιντριβανιού, επιπλέον τέσσερις πίδακες σε ακτίνα 12 μέτρων θα πετούν νερό που θα φτάνει τα 14 μέτρα ύψος και οκτώ πίδακες θα βρίσκονται σε ακτίνα 17 μέτρων πετώντας νερό σε ύψος 8 μέτρων. Περιφερειακά στα 30 μέτρα και μέσα από κυκλικό αγωγό θα πετάγονται 188 δέσμες νερού με ύψος κορυφής τα 5 μέτρα.
Θα υπάρχει ανεμόμετρο που θα ενημερώνει την κεντρική μονάδα ελέγχου να μειώνει το ύψος των πιδάκων όταν η ταχύτητα του ανέμου θα ξεπερνά κάποια όρια. Τα έργα του Δήμου Αθηναίων γίνονται με χορηγίες ιδιωτών και βρίσκονται σε εξέλιξη με εντατικούς ρυθμούς από τον περασμένο Οκτώβριο.
Για την ιστορία η πλατεία Ομονοίας θεωρείται από τις πιο παλιές της Αθήνας και από αυτή ξεκινούν ακτινωτά οι βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης, Σταδίου, Αθηνάς, Πανεπιστημίου, 3ης Σεπτεμβρίου, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και οι οδοί Κοτοπούλη και Δώρου. Η πλατεία προβλεπόταν στο πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας που έγινε κατόπιν παραγγελίας του Οθωνα το 1834.
Από την έντυπη έκδοση