Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Μόνο στην Ελλάδα αυξήθηκαν οι ροές των μεταναστών

Αυτή είναι η προκήρυξη για τους 800 νέους συνοροφύλακες στα νησιά - Ποια προσόντα και κριτήρια απαιτούνται

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Απογοητευτικά για την Ελλάδα, ελπιδοφόρα για την Ευρώπη είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Frontex για την προσπάθεια παράνομης εισόδου από τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Σύμφωνα με τον οργανισμό ευρωπαϊκής συνοροφυλακής και ακτοφυλακής, τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ελλάδας ήταν η μοναδική περιοχή που καταγράφηκε αύξηση στις αφίξεις, όταν σε Ιταλία και Ισπανία η πτώση ήταν κάθετη.

Το φετινό 11μηνο, στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση κατά 42% όταν στην Ισπανία οι Αρχές κατέγραψαν μείωση 57% και στην Ιταλία μείωση 43%. Για πρώτη φορά η ευρωπαϊκή συνοροφυλακή κατέγραψε σημαντική αύξηση και στα εσωτερικά σύνορα, ειδικά στην περιοχή Σερβίας- Βοσνίας Ερζεγοβίνης, όμως δεν αφορά νέες καταγραφές στη συντριπτική τους πλειονότητα, είναι δηλαδή μετανάστες που έχουν καταγραφεί ξανά είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλη χώρα, αλλά μέσω των δουλεμπορικών κυκλωμάτων κατάφεραν να φτάσουν στα Δυτικά Βαλκάνια.

Συνολικά, μόνο τον Νοέμβρη ο αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν παράνομα στις συνοριακές διαβάσεις στα κυριότερα μεταναστευτικά δρομολόγια της Ευρώπης μειώθηκε κατά 25% σε σύγκριση με τον Οκτώβρη. Το σύνολο των ευρωπαϊκών μεταναστευτικών διαδρομών για τους πρώτους 11 μήνες του 2019 ήταν χαμηλότερο κατά 10% και κυμάνθηκε στους 124.600.

Στο ενημερωτικό σημείωμα του Οργανισμού αναφέρονται ως τάση τα εξής:

Ανατολική Μεσόγειος (Ελλάδα)

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη τον Νοέμβριο μειώθηκε κατά 20% από τον Οκτώβριο, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα όλων των ανιχνεύσεων παράνομων διαβάσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παρά την επιβράδυνση που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, ο συνολικός αριθμός στην περιοχή αυτή τους πρώτους 11 μήνες του 2019 ήταν 42% υψηλότερος από ό,τι πριν από ένα χρόνο, καταγράφοντας πάνω από 74 100 μετανάστες και πρόσφυγες. Το 2019 στην πορεία της Ανατολικής Μεσογείου, οι Αφγανοί αντιπροσώπευαν περίπου έναν από τους τρεις μετανάστες που εντοπίστηκαν, ενώ οι Σύροι αντιπροσώπευαν το ένα τέταρτο των παράνομων μεταναστών.

Κεντρική Μεσόγειος (Ιταλία)

Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν μέσω της Κεντρικής Μεσογείου τον Νοέμβριο ήταν σχεδόν 1.200 άτομα ή 46% λιγότεροι από ό,τι τον προηγούμενο μήνα. Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου έφθασαν 13.200 μετανάστες, δηλαδή μειώθηκε κατά 43% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι υπήκοοι της Τυνησίας, του Σουδάν, της Ακτής του Ελεφαντοστού και του Πακιστάν ήταν οι πιο αντιπροσωπευτικές εθνότητες σε αυτή τη θαλάσσια διαδρομή .

Δυτική Μεσόγειος (Ισπανία)

Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που διασχίζουν τη Δυτική Μεσόγειο τον Νοέμβριο μειώθηκε κατά 80% από τον προηγούμενο μήνα. Το σύνολο για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου ήταν σχεδόν 22.200, λιγότεροι στο μισό του αριθμού από την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Οι Μαροκινοί αντιπροσώπευαν το 28% των μεταναστών σε αυτή τη διαδρομή, ενώ οι Αλγερινοί έφτασαν το 17%.

Δυτικά Βαλκάνια

Υπήρξαν περισσότερες από 1.900 ανιχνεύσεις παράνομων προσπαθειών να περάσουν τα εσωτερικά σύνορα τον Νοέμβριο. Το σύνολο των πρώτων 11 μηνών έφθασε τις περισσότερες από 10.600, διπλάσιες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι υπήκοοι του Αφγανιστάν αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ των μεταναστών που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή, κάτι που μαρτυρά ότι το πιθανότερο είναι να πρόκειται για άτομα που έφυγαν παράνομα από την Ελλάδα είτε για μετανάστες που προσπάθησαν να φτάσουν στην Κεντρική Ευρώπη μέσω άλλων διαδρομών όπως τα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Κόντε: Δεν μπορούμε να δεχθούμε παράνομες εισόδους μεταναστών στη χώρα

Ανδρέας Ντίνης

Η… μεγάλη έξοδος των μεταναστών: 10.000 επιστροφές έως το 2020

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Νέα παράταση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας στις δομές φιλοξενίας

Tinad

«Καμπανάκι» χτύπησε στις Αρχές: Η γεωγραφική κατανομή των 23 νέων κρουσμάτων – Θετικοί 3 μετανάστες που διασώθηκαν στη Λέσβο

Tinad

Μαλακάσα: Βίντεο – ντοκουμέντο με μετανάστες να ανάβουν φωτιά στο δάσος – Συνεχείς εκκλήσεις των κατοίκων

Tinad

Άρτα: Κύκλωμα φυλάκιζε μετανάστες και ζητούσε χρήματα από συγγενείς τους

Ανδρέας Ντίνης

Συγκέντρωση μεταναστών στην πλατεία Βικτωρίας

Μιχάλης Μάρδας

Βάρκα με 36 μετανάστες έφτασε το πρωί στη Λέσβο

Evanthia Karra

Frontex: Αυξήθηκαν τον Μάιο οι μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ

Μιχάλης Μάρδας