Όπως έχει εξαγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και έχει διαβεβαιώσει και τις ενώσεις γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, προωθείται ρύθμιση για να πραγματοποιούνται οι προσλήψεις των γιατρών του ΕΣΥ πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τη σημερινή χρονοβόρα διαδικασία. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το άρθρο 4 του πολυνομοσχεδίου. «Η παρούσα ρύθμιση καθίσταται αναγκαία μετά τη διαπίστωση εκτεταμένων δυσλειτουργιών στο υφιστάμενο σύστημα επιλογής των ιατρών του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα αφενός τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην κατάρτιση των τελικών πινάκων κατάταξης και στην εν γένει ολοκλήρωση της διαδικασίας και αφετέρου την κήρυξη άγονων θέσεων λόγω αδυναμίας επιλογής από επιλαχόντες υποψηφίους. Ως εκ τούτου, επιδιώκεται τόσο ο εξορθολογισμός της διαδικασίας όσο και η αποδοτικότερη αξιοποίηση του μέγιστου δυνατού όγκου των υποψηφιοτήτων, με παράλληλη εξασφάλιση ταχύτερης κρίσης», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου. Με τη νέα ρύθμιση, δίνεται η δυνατότητα υποβολής υποψηφιοτήτων για το σύνολο των προκηρυγμένων θέσεων με ανώτατο όριο τους πέντε φορείς μίας και μόνο Υγειονομικής Περιφέρειας, αίροντας το προηγούμενο καθεστώς των απεριόριστων υποψηφιοτήτων. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα επαναπροκήρυξης θέσεων που για διάφορους λόγους δεν καλύφθηκαν από την αρχική διαδικασία. Υιοθετείται ο εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικός τρόπος υποβολής των υποψηφιοτήτων και, μεταξύ άλλων, ο διαχωρισμός των δικαιολογητικών σε δύο κατηγορίες (εγκυρότητας της συμμετοχής και μοριοδοτούμενων δικαιολογητικών) με στόχο τη σημαντική επιτάχυνση της όλης διαδικασίας.
«Πες το Ψέματα»: Τέλος και ο Δεληβοριάς
Οι απλήρωτοι γιατροί
Λύση στο πρόβλημα των απλήρωτων οικογενειακών γιατρών μέσω ΕΟΠΥΥ δίνεται με το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί σήμερα και αύριο στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Πιο συγκεκριμένα, παρατείνεται η αποζημίωση των γιατρών αυτών με πάγια αντιμισθία έως τον Αύγουστο του 2020. Υπενθυμίζεται πως με το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, προβλεπόταν πως οι οικογενειακοί γιατροί – οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε περίπου 760 σε όλη την Ελλάδα – θα αμείβονταν με πάγιο ποσό μηνιαίως μέχρι και τον Αύγουστο του 2019, αλλά στη συνέχεια η αμοιβή τους θα γινόταν με βάση τους εγγεγραμμένους πολίτες. Πλαφόν για τον πληθυσμό ευθύνης τους ήταν οι 2.500 ενήλικες για παθολόγους και γενικούς γιατρούς και οι 1.500 ανήλικοι για τους παιδιάτρους. Ωστόσο, όπως εξηγείται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, «λόγω της μη ολοκληρωμένης ανάπτυξης του δικτύου οικογενειακών ιατρών, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια, αλλά και τεχνικών δυσχερειών για την ορθή καταγραφή του πληθυσμού ευθύνης, δεν έχει καταστεί εφικτή η καταβολή των αμοιβών τους με αναγωγή στα πραγματικά δεδομένα ευθύνης» και συνεπώς παρατείνεται η αμοιβή τους με πάγιο ποσό μέχρι και τον ερχόμενο Αύγουστο.
Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου το υπουργείου Υγείας παρατείνεται ακόμη λίγο, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2020, η απευθείας αποζημίωση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για παροχή οπτικών ειδών και θεραπειών ειδικής αγωγής. Με νόμο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, οριζόταν πως για τις παροχές αυτές οι ασφαλισμένοι δεν θα προπληρώνουν αλλά θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ απευθείας τους παρόχους, δηλαδή τα καταστήματα οπτικών και τους θεραπευτές ειδικής αγωγής. Ωστόσο, αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ εξαιτίας σφοδρών αντιδράσεων των σχετικών κλάδων, και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν οι ίδιοι τις θεραπείες ή τα οπτικά είδη και καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ τις αποδείξεις για να αποζημιωθούν. Με τη διάταξη που περιέχει το νομοσχέδιο θα ακολουθείται αυτή, η παλιά, διαδικασία μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου 2020. Με το πολυνομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρονται ανάμεσα σε νοσοκομεία της ίδιας ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) ποσά του προϋπολογισμού που προορίζονται για υλικά και υπηρεσίες αλλά υπερβαίνουν τις ανάγκες.
Από την έντυπη έκδοση