Ο τζιχαντιστής συνελήφθη τον Ιούνιο του 2019 στην Κω όταν εμφανίστηκε σε βάρκα με πρόσφυγες. Η ταυτότητά του προδόθηκε στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης και συγκεκριμένα τη στιγμή που γινόταν έλεγχος στο διαβατήριό του, καθώς φάνηκε ότι είχε παραποιημένα στοιχεία.
Τα περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά του ήρθαν στο φως όταν ταυτοποιήθηκε η φωτογραφία του στη βάση δεδομένων της Europol. Εμφανιζόταν ως δήθεν πρόσφυγας.
«Υπαρκτός ο κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ελλάδα»
«Είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα και είναι δύσκολο να ελεγχθούν καθώς είναι πολύ μικρός ο αριθμός των αστυνομικών που καλούνται να τους ταυτοποιήσουν» λέει στο Open TV ο Άγγελος Αγραφιώτης, σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου.
«Για μένα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ελλάδα» προσθέτει.
Από την πλευρά του ο Θανάσης Κατερινόπουλος, πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής προσθέτει πως «η χώρα μας είναι μία χώρα διέλευσης τζιχαντιστών. Το θεωρώ απίθανο, δεν τους βολεύει, δεν τους εξυπηρετεί, να χτυπήσουν στη χώρα μας».
https://www.youtube.com/watch?v=sa7zQya–JE
Spiegel: Εξονυχιστικοί έλεγχοι στο Αιγαίο για τζιχαντιστές ανάμεσα στους μετανάστες
Για εντατικοποίηση των ελέγχων, τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Εβρο, προκειμένου να αποτραπεί η διέλευση τζιχαντιστών, κάνει λόγο δημοσίευμα του Spiegel.
Φλώρινα: Μια ξεχωριστή πρόταση γάμου στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας [εικόνα]
«H Eλλάδα έχει ενισχύσει την επιτήρηση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, ώστε να εμποδίσει την έλευση τζιχαντιστών στην Ευρώπη», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό στο νέο τεύχος του. «Η Αθήνα έχει στείλει πρόσθετους υπαλλήλους της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής στα νησιά του Αιγαίου. Εκεί φτάνουν οι περισσότεροι μετανάστες που θέλουν να συνεχίσουν για τη δυτική Ευρώπη».
«Ανησυχία στο Βερολίνο για τζιχαντιστές από τη Συρία»
Μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο χιλιάδων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι μέχρι πρότινος κρατούνταν σε κουρδικές φυλακές. Στην Αθήνα αλλά και στο Βερολίνο αυξάνεται η ανησυχία ότι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσαν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα ως πρόσφυγες. Και η Europol από 1ης Νοεμβρίου θα στείλει στην Ελλάδα επιπρόσθετους ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας. Στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο αναμένεται να συνδράμουν οι ελληνικές αρχές και η Frontex», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Πάντως η Europol επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τρομοκράτες διέρχονται συστηματικά μέσω των προσφυγικών οδών στην Ευρώπη, αναφέρει το Spiegel. «Εντούτοις αυτό συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις», σημειώνει και υπενθυμίζει ότι μια τέτοια περίπτωση ήταν εκείνη του Αμπντελαχίμ Αμπαούντ. Ο βασικός δράστης των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι το 2015, που συνελήφθη στο Βέλγιο, είχε φτάσει στη Λέρο ως πρόσφυγας από τη Συρία.
«Μεταξύ 2017 και 2019 η ελληνική αστυνομία βάσει δικών της στοιχείων έχει συλλάβει συνολικά επτά ξένους υπόπτους για τρομοκρατία», αναφέρει ακόμη το Spiegel.
«Αυξημένη η κίνηση προσφύγων»
Σε άλλο ρεπορτάζ, το Spiegel υπογραμμίζει ότι παραμένει αυξημένη η κίνηση πλοιαρίων που μεταφέρουν πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.
«Νυχθημερόν εκατοντάδες υπάλληλοι της τουρκικής και ελληνικής ακτοφυλακής αλλά και της Frontex κάνουν περιπολίες με ταχύπλοα, ελικόπτερα, αεροσκάφη, drone, κάμερες θερμικής απεικόνισης και ραντάρ για να αποτρέψουν την είσοδο μεταναστών στην ευρωπαϊκή επικράτεια» αναφέρει το ρεπορτάζ. «Οι περιπολίες αυτές έχουν ως στόχο να θέσουν υπό έλεγχο τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να καταφέρνουν. Στα ελληνικά νησιά φτάνουν εκ νέου τόσοι πολλοί μετανάστες όσοι τον Μάρτιο του 2016, όταν η ΕΕ υπέγραψε με τη συμφωνία με την Τουρκία (…) Mόνο φέτος έχουν φτάσει μέχρι τώρα πάνω από 42.000 αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα μέσω της θαλάσσιας οδού» σημειώνει το Spiegel, συμπληρώνοντας ότι οι συνθήκες στα προσφυγικά κέντρα υποδοχής των νησιών παραμένουν «δραματικές».
«Αυτά τα μαζικά μέσα αμυντικού χαρακτήρα που χρησιμοποιούνται στις περιπολίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους αιτούντες άσυλο στο να χρησιμοποιήσουν πιο επικίνδυνα μέσα για να φτάσουν στην ΕΕ. Μόνο φέτος στα σημεία διέλευσης έχουν πεθάνει 66 άνθρωποι – ενώ από το 2014 υπάρχουν σχεδόν 2.000 θύματα», επισημαίνει ακόμη το Spiegel.