Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Συνωστισμός αιτήσεων για θεραπεία στο εξωτερικό

Συνωστισμός αιτήσεων για θεραπεία στο εξωτερικό

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Περίπου 50 αιτήματα την εβδομάδα για θεραπεία και νοσηλεία στο εξωτερικό δέχεται το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ), το επιστημονικό όργανο του ΕΟΠΥΥ που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτές τις ημέρες με αφορμή την υπόθεση του μικρού Παναγιώτη – Ραφαήλ.

Ασθενείς, οικογένειες, γονείς μικρών παιδιών περνούν καθημερινά την πόρτα του ΑΥΣ σε μια προσπάθεια να έχουν δικαίωμα χρήσης όποιας τελευταίας θεραπείας κυκλοφορεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, να κάνουν εγχείρηση ή μεταμόσχευση σε κάποια κλινική του εξωτερικού με ειδίκευση στο πολύπλοκο πρόβλημα υγείας τους. Οι ασθενείς αυτοί σκέφτονται αυτόματα το εξωτερικό ως την καλύτερη λύση, καθώς οι χρόνιες παθογένειες του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα τούς έχουν κάνει να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται ως επί το πλείστον για κακοήθειες, δηλαδή ογκολογικούς ασθενείς, νευροχειρουργικά περιστατικά και πολλές άλλες νόσους, κάποιες εκ των οποίων εξαιρετικά σπάνιες.

Το έργο που καλούνται να επιτελέσουν οι επιστήμονες του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου είναι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων εξαιρετικά δύσκολο, καθώς λαμβάνουν αποφάσεις που καθορίζουν έως και τη διάρκεια ζωής ορισμένων ασθενών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Συμβούλιο, ο χρόνος των απαντήσεων ποικίλλει. Υπάρχει η πιθανότητα ένα περιστατικό να είναι επείγον, επομένως να χρειαστεί το ΑΥΣ να αποφασίσει μέσα σε μία ημέρα, συμβαίνει, όμως, αναλόγως της πολυπλοκότητας του περιστατικού, οι απαντήσεις να έρχονται ύστερα από μερικές ημέρες.

Οπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, το κριτήριο για να λάβουν τα μέλη του Συμβουλίου μια θετική ή αρνητική απόφαση είναι εάν το εκάστοτε περιστατικό αντιμετωπίζεται ή όχι στην Ελλάδα, ακόμη και εάν αντιμετωπίζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Το ΑΥΣ αποτελείται από εννέα μέλη, εννέα γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων, και υπάρχουν ακόμη εννέα συμπληρωματικές ειδικότητες των αναπληρωματικών μελών, δηλαδή πρόκειται για 18 διαφορετικές ειδικότητες. Ο «γενικός κανόνας», ο οποίος έχει και εξαιρέσεις καθώς κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό, είναι πως για ό,τι δεν αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα να προτιμάται ως αμέσως επόμενη επιλογή κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Οι «κανόνες», πάντως, αυτοκαταρρίπτονται στην περίπτωση του ΑΥΣ, καθώς έχουν καταγραφεί και περιστατικά που λάμβαναν αρχικά αρνητική απάντηση αλλά στο τέλος έγιναν δεκτά. Μια τέτοια περίπτωση είναι του μικρού Χρήστου – Εμμανουήλ από την Πτολεμαΐδα, ο οποίος είχε διαγνωστεί με μια σπάνια μετάλλαξη του συνδρόμου ΙΡΕΧ (φυλοσύνδετη ανοσοποιητική δυσλειτουργία, πολυενδοκρινοπάθεια και εντεροπάθεια), μετάλλαξη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η επιθυμία της οικογένειας ήταν ο μικρός να κάνει μεταμόσχευση σε νοσοκομείο στο Νιούκαστλ της Αγγλίας και αυτό γιατί το βρετανικό νοσηλευτικό ίδρυμα είχε αντιμετωπίσει έξι περιστατικά ΙΡΕΧ. Μετά από δύο απορριπτικές αποφάσεις, ο ΕΟΠΥΥ υπαναχώρησε και το παιδί μετέβη, τελικά, στην Αγγλία.

Στις αρμοδιότητες του ΑΥΣ, εκτός από τον χειρισμό πολύπλοκων περιστατικών, όπως του μικρού Χρήστου – Εμμανουήλ ή του Παναγιώτη – Ραφαήλ, είναι και πολλαπλά ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα ασθενών στην Ελλάδα. Οπως για παράδειγμα, η γνωμάτευση για την αναγκαιότητα χορήγησης σε δικαιούχους ασφαλισμένους αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και προϊόντων ειδικής διατροφής ή η γνωμάτευση για την αναγκαιότητα χορήγησης αντλίας ινσουλίνης στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Κικίλιας: Το υπουργείο Υγείας έχει ενιαίο σύστημα διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά μας

Ανδρέας Ντίνης

Εύσημα της El Mundo στον «στρατηγό» Κικίλια για την νίκη της Ελλάδας με τον κορωνοϊό

Ανδρέας Ντίνης

Κικίλιας: Η πανδημία καθυστέρησε τη δέσμευσή μας για την προώθηση των μεταμοσχεύσεων

Ανδρέας Ντίνης

Στην εφημερία στο Ιπποκράτειο ο Κικίλιας – Συνομίλησε με γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς

Ανδρέας Ντίνης

Κικίλιας: Υγειονομική κάλυψη για τους τουρίστες το καλοκαίρι – Ο σχεδιασμός

Ανδρέας Ντίνης

Κικίλιας για Κρεμαστινό: Υπηρέτησε τον χώρο της Υγείας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης

Κικίλιας: Το σύνολο των δωρεών προς το ΕΣΥ ξεπερνά τα 89 εκ. ευρώ

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Συγκεντρώθηκαν 7,4 δισ. ευρώ στον «μαραθώνιο δωρητών» – Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Tinad

«Αύριο κουρευόμαστε… όλοι»: Η Τζένη Μπαλατσινού «τρολάρει» τα… μαλλιά του Βασίλη Κικίλια

Tinad