Η σορός ανασύρθηκε το μεσημέρι από στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού.
Χθες εντοπίστηκε και ανασύρθηκε η σορός του 30χρονου Ιρανού εκπαιδευτή καταδύσεων που εντοπίστηκε και αυτή στο ίδιο σημείο.
Οι δύο άτυχοι άνδρες, μαζί με ένα ακόμα φίλο τους, είχαν πάει το μεσημέρι του Σαββάτου στην θαλάσσια περιοχή για υποβρύχιες δραστηριότητες εντός σπηλιάς.
Ο φίλος τους λόγω έλλειψης αέρα κατάφερε να αναδυθεί χωρίς, ωστόσο, να τα καταφέρουν οι άλλοι δύο.
Τα μοιραία λάθη
Ένας έμπειρος ιδιώτης δύτης που μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA, εξήγησε όσα δεν έκαναν οι άτυχοι δύτες που βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν εγκλωβίστηκαν σε σπηλιά. Οι έρευνες δείχνουν μοιραία λάθη από την ομάδα των τριών, ενώ το γεγονός πως ο ένας κατάφερε να βγει από αυτή την περιπέτεια ζωντανός θεωρείται από τους γνωρίζοντες… θαύμα.
Τα στελέχη της ΜΥΑ εντόπισαν τις σορούς του Ιρανού και του Τσέχου το μεσημέρι της Κυριακής και σύμφωνα με πληροφορίες αυτές βρίσκονταν μόλις 15 μέτρα από την είσοδο του υποθαλάσσιου σπηλαίου.
Γιώργος Τράγκας: 8,3 εκατ. ευρώ η ΑΑΔΕ ζητά από τη χήρα και τον γιο του
Σύμφωνα με τον δύτη Νίκο Πρωτόπαππα, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό τους, το σημείο που αποφάσισαν να βουτήξουν είναι το πιο επικίνδυνο στο νησί καθώς πρόκειται για σπηλιά με στενό πέρασμα και λάσπη με αποτέλεσμα την έλλειψη ορατότητας.
Χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό καταδύθηκαν οι δύο δύτες στη σπηλιά
Όπως σημείωσε, δεν τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας. Εγκλωβίστηκαν στην σπηλιά, έχασαν τον προσανατολισμό τους και συνέβη το μοιραίο.
Όπως αποκαλύπτεται, ο μοναδικός επιζήσας είχε και αυτός μπει αρχικά στη σπηλιά με τον Ιρανό να περιμένει στην είσοδό της, όμως, στη συνέχεια άλλαξαν θέσεις.
Ο Νίκος Πρωτόπαππας εξηγεί πως σε αυτές τις περιπτώσεις οι δύτες οφείλουν να είναι εξοπλισμένοι με νήμα (Μίτο της Αριάδνης) ώστε να βρουν την έξοδο όταν χάσουν τον προσανατολισμό τους. Δεν το φρόντισαν οι δύο άτυχοι άνδρες.
Ο τρίτος δύτης δήλωσε πως «βγήκα από το σπήλαιο επειδή ακούμπησα σε ένα σπασμένο αλιευτικό εργαλείο στην είσοδο της σπηλιάς. Έτσι βρήκα τον προσανατολισμό μου και ανέβηκα στην επιφάνεια. Η ορατότητα κάτω ήταν μηδενική».
Είχε μπει στη σπηλιά για να βρει τους άλλους δύο όταν διαπίστωσε πως καθυστερούσαν με κίνδυνο να ξεμείνουν από οξυγόνο. Επιπλέον χρησιμοποίησε και ένα σπασμένο δίχτυ που βρήκε στο βυθό ως οδηγό.
«Δεν είναι εύκολες οι συνθήκες, είναι πάρα πολύ δύσκολη η περιοχή, πολύ δύσκολη η σπηλιά. Δεν έχει και καλό καιρό και ακόμα και με τις φυσαλίδες μας δημιουργείται ένα ένζυμο που δεν μας αφήνουν να έχουμε ορατότητα» εξήγησε ο Νίκος Πρωτοπαππάς συμπληρώνοντας πως κανείς δεν γνωρίζει την σπηλιά.
«Αν μπήκαν με μία μπουκάλα, μέσα σε μία σπηλιά στα 45-50 μέτρα, χωρίς φακό, χωρίς μίτους ή με φακό χωρίς μίτο… Το ακούω και ανατριχιάζω. Είναι σαν να θέλεις να πηδήξεις από τον γκρεμό. Να έχεις γκρεμό μπροστά σου και από την άλλη σκαλιά και να πας να πέσεις από τον γκρεμό» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο εκπαιδευτής σπηλαιοκατάδυσης Ξενοφών Πιτσινέλης.