Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Σαρωνικού, αφού σε διάφορους δρόμους βρίσκονται βουναλάκια από ξερά χόρτα. Μάλιστα, από την αρχή της θερινής περιόδου μέχρι και σήμερα έχει μαζέψει ο Δήμος Σαρωνικού και ιδιώτες περισσότερους από 15 χιλ. τόνους ξερά χόρτα και κλαδιά – με την κατάσταση όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι να είναι απαράδεκτη. Μάλιστα, υπάρχουν έντονοι φόβοι πως σε περίπτωση πυρκαγιάς θα μπορούσε η κατάσταση να φέρει ένα νέο Μάτι. Οπως τονίζουν, δε, η Δημοτική Αρχή δεν πράττει τα δέοντα – με τον απερχόμενο δήμαρχο Γιώργο Σοφρώνη να σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο πως η κατάσταση είναι πράγματι εκτός ελέγχου, αλλά ο δήμος έχει κάνει όλα όσα προβλέπονται.
Πρόστιμα
«Πράγματι κάθε θερινή περίοδο παρατηρείται στους δρόμους της περιοχής να βρίσκονται ξερά χόρτα και κλαδιά, τα οποία πετούν πολίτες και κηπουροί, ενώ θα έπρεπε να τα μεταφέρουν στους σταθμούς μεταφόρτωσης που βρίσκονται σε Καλύβια και Παλαιά Φώκαια». Οπως εξήγησε ο κ. Σοφρώνης, έχουν επιβληθεί δεκάδες πρόστιμα για παράνομη εναπόθεση, τα οποία κυμαίνονται στα 1.000 ευρώ σύμφωνα με τον κανονισμό καθαρισμού του δήμου. Βέβαια, όπως αναφέρει, φαίνεται πως δεν θορυβούνται αφού το φαινόμενο συνεχίζει να υπάρχει.
Ανησυχία
Οι κάτοικοι της περιοχής, ένα χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, δηλώνουν στον «Ε.Τ.» την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση, ενώ, όπως λένε, θα πρέπει να υπάρξει πρόληψη και για την περιοχή τους.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού του οικοπέδου επί της Λεωφόρου Μαραθώνος, όπου συγκεντρωνόταν επί ένα έτος η καύσιμη ύλη από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Η διαδικασία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα κρατήσει περίπου 3-4 εβδομάδες, ενώ την τρέχουν αφιλοκερδώς μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες και τσιμεντοβιομηχανίες.
Πάντως, η θερινή περίοδος σε παραθεριστικές περιοχές προκαλεί κάθε χρόνο αναβρασμό μεταξύ κατοίκων και Αρχών, καθώς γίνεται μπαλάκι ευθυνών η αρμοδιότητα καθαρισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου οι ιδιοκτήτες σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όρια των οικοπέδων τους πρέπει να προβαίνουν στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους. Επίσης, στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων υλικών και αντικειμένων, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.