ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι συγγενείς ασθενών καταφεύγουν σε παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες

Οι συγγενείς ασθενών καταφεύγουν σε παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Ένα διαχρονικό πρόβλημα των ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων ήρθε ξανά στην επιφάνεια με το θάνατο της αποκλειστικής νοσοκόμας που πήδηξε από το παράθυρο του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας στην προσπάθειά της να μην συλληφθεί.

Οι αποκλειστικές νοσοκόμες που εργάζονται παράνομα είναι ένα φαινόμενο που και το ίδιο το ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) συντηρεί. Και αυτό γιατί για αποκλειστική νοσοκόμα ο ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) καλύπτει μέχρι 12 νύχτες και μόνο 30 ευρώ για τις καθημερινές και 45 για τα Σαββατοκύριακα -ενώ οι τιμές κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 80 ευρώ- τα οποία μάλιστα ο ασφαλισμένος λαμβάνει πίσω, σύμφωνα με καταγγελίες, μετά από μήνες.
Ετσι, πολλές οικογένειες, εξουθενωμένες από πολυήμερη παραμονή του δικού τους ανθρώπου στο νοσοκομείο, καταφεύγουν στη λύση των αποκλειστικών, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έναντι 30 και 50 ευρώ.

«Δυστυχώς ένας άνθρωπος για 30 ευρώ έχασε τη ζωή του σε ένα δημόσιο νοσοκομείο», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Δημόσιων Νοσοκομείων), Μιχάλης Γιαννάκος. Βέβαια, κανείς δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι η επιλογή μη νόμιμων αποκλειστικών νοσοκόμων ενέχει και κινδύνους, καθώς δε διαθέτουν τις γνώσεις των νοσηλευτριών που έχουν εξειδικευτεί στο αντικείμενο.

Η ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας να «πατάξει» την παράνομη εργασία και να παρέχει φροντίδα στους ασθενείς είναι έκδηλη. Πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, προβλέπει οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες να … κυνηγούν παράνομες αποκλειστικές μαζί με το προσωπικό ασφαλείας προκαλώντας την έντονη αντίδραση του νοσηλευτικού προσωπικού.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διοικητής του Νοσοκομείου Νίκαιας, Θύμιος Γεωργόπουλος, με έγγραφό του που φέρει ημερομηνία 26 Ιουνίου, προβλέπει ότι έλεγχο για παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες θα διενεργούν και οι νόμιμες (!), σε συνεργασία με το προσωπικό ασφαλείας του νοσηλευτικού ιδρύματος, «χωρίς να θίγονται, προσβάλλονται ή αναστατώνονται οι νοσηλευόμενοι με τους οικείους τους», όπως αναφέρει.

«Ποιος ξέρει τι σκεφτότανε αυτή η γυναίκα χωρίς όνομα, αυτή η αόρατη για τους επίσημους μηχανισμούς του κράτους αλλά και για τους περισσότερους από εμάς γυναίκα;», αναρωτιέται σε ανακοίνωσή της η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Υγειονομικών (ΑΡΣΥ) του Νοσοκομείου Νίκαιας. Προσθέτει δε ότι ο θάνατος της γυναίκας «δεν ήταν τυχαίος». Είναι συνέπεια της τραγικής εγκατάλειψης των δημόσιων νοσοκομείων από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις της τελευταίας τριακονταετίας. «Δεν θα υπήρχε καμιά ανάγκη για “αποκλειστικές” αν το σύστημα ήταν επαρκώς στελεχωμένο με νοσηλεύτριες-νοσηλευτές, βοηθούς θαλάμου κ.λπ. Δεν θα υπήρχε ανάγκη να αιμορραγούν οικονομικά οι οικογένειες των πασχόντων, δεδομένου ότι, ειδικά στις μακροχρόνιες νοσηλείες, τα αντίστοιχα έξοδα δεν καλύπτονται από κανένα Ταμείο. Δεν θα υπήρχε ανάγκη να ψάχνουν για οικονομικότερες λύσεις. Δεν θα υπήρχε χώρος για να αναπτυχθεί ένα ολόκληρο κύκλωμα εμπορίας μαύρης εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο το κύκλωμα δεν το πειράζει ποτέ κανείς. Μόνο τους τελευταίους τροχούς της αμάξης, τις ίδιες τις “παράνομες”….», τονίζουν οι υγειονομικοί.

Η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος, μετά το τραγικό συμβάν, κάλεσε τους πολιτικούς όλων των κομμάτων «να δεσμευτούν έστω τούτη “τη δωδεκάτη ώρα” για άμεση κατάργηση της μαύρης εργασίας και την αντικατάσταση της ανάγκης για αποκλειστικές με μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών, όπως υπαγορεύουν οι διεθνείς δείκτες στελέχωσης που εφαρμόζονται σε όλα τα πολιτισμένα κράτη».

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Γιάννης Πάριος: Έκανε πράξη τους στίχους του – Δύο κλίνες ΜΕΘ τα έσοδα του άλμπουμ «Αχ Αγάπη… Αχ Ερωτα»

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Θα χρειαστεί πολύς καιρός για να χτιστεί «ανοσία» στην οικονομία και στην κοινωνία – Ώρα για restart στην Υγεία

Δημήτρης Ντόγκας

Ομάδα που κερδίζει, την αφήνεις να κερδίζει…

Kon

Βήμα – βήμα επιστροφή με μοντέλο τα σχολεία – Τα δεδομένα και οι σχεδιασμοί

Tinad

Ζητούμενο η επιτάχυνση έργου

Kon

Η πανδημία βρίσκεται ακόμη μπροστά

Kon

Με αισιοδοξία και ρεαλισμό

Kon

Πρωτοβουλίες εν μέσω καραντίνας

Kon

Φόλα-φόλα το ηθικό πλεονέκτημα

Kon