Η εξέλιξη αυτή προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τις ενέργειες των αρμόδιων υγειονομικών φορέων σχετικά με τις πράξεις ή και παραλείψεις της εμβολιαστικής κάλυψης των προσφύγων.
Όπως αναφέρει το protothema.gr, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέσα στο 2015 καταγράφηκαν 62 κρούσματα. Τους τελευταίους δυο μήνες έχουν εμφανιστεί 21, δηλαδή το 1/3 του συνόλου των ετήσιων κρουσμάτων. Αυτό το στοιχείο αρκεί για να σημάνει υγειονομικό συναγερμό. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για μια μολυσματική νόσο η οποία εκδηλώνεται σε περιοχές με κακές συνθήκες υγιεινής, όπως συμβαίνει στα Κέντρα Φιλοξενίας των προσφύγων.
Τα τέσσερα τελευταία κρούσματα ηπατίτιδας Α αφορούν παιδιά και εφήβους από το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας, τα οποία και εισήχθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς.
Ένα κοριτσάκι 7 χρόνων νοσηλεύεται στην Παιδιατρική κλινική και τρεις έφηβοι, δύο 18χρονα αγόρια και ένα 14χρονο κορίτσι, νοσηλεύονται στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου.
Πρέπει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α είναι υποχρεωτικός για όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους με εμβολιαστικό σχήμα δύο δόσεων και επιλεκτικά στους ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς με ερώτημά του προς τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, κ. Στρατή Πλωμαρίτη, τον αντιπρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Αλέξιο Μπένο και τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ και Γενικό Συντονιστή του Συντονιστικού Οργάνου του Υπουργείου Υγείας για το προσφυγικό, κ. Νίκο Παπαευσταθίου ζητεί να μάθει εάν εμβολιάστηκαν εγκαίρως υποχρεωτικά όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας και του Χέρσου και επιλεκτικά οι ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.