Η συνεδρίαση τελείωσε επεισοδιακά καθώς μετά τις αγορεύσεις των δικηγόρων, ο «εγκέφαλος» πήρε το λόγο υποστηρίζοντας πως δεν έχει κάνει τίποτα απ’ όλα όσα του καταλογίζουν.
Οι συγγενείς και φίλοι που είχαν κατακλύσει την αίθουσα από το πρωί, άρχισαν να φωνάζουν και να του ζητούν σε έντονο ύφος να αποκαλύψει που είναι το πτώμα του Μάριου.
Σημαντικό είναι το γεγονός πως η απόφαση θα ανακοινωθεί μέσα στον Ιούνιο, καθώς από 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί ο νέος ποινικός κώδικας που προβλέπει ελαφρύτερες ποινές σε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας.
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται και η συμπληρωματική πρόταση της Εισαγγελέως, με την οποία υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ζητήσει να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος προσώπων που μέχρι σήμερα δεν έχουν κατηγορηθεί.
Η δικαστική λειτουργός στην αρχική της πρόταση στην προηγούμενη συνεδρίαση, δέχτηκε την εμπλοκή δυο συγκεκριμένων ατόμων στην υπόθεση, σαν συνεργάτες του βασικού κατηγορούμενου. Για τον πρώτο αναγνώρισε τις απανωτές συναντήσεις που είχε μαζί του για την μεταφορά του πτώματος και για τον δεύτερο ανέφερε πως ενδεχομένως είχε εμπλοκή και στη δολοφονία του νέου. Η ίδια είχε ακόμα διατυπώσει πολλά ερωτήματα για τη στάση ενός από τους δύο αστυνομικούς γιους του βασικού κατηγορούμενου και επιφυλάχτηκε να αναφερθεί σχετικά, στο τέλος της δίκης.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με καθυστέρηση καθώς άργησε να φθάσει στο Εφετείο η αστυνομική κλούβα που μετέφερε τον «εγκέφαλο». Ο δικηγόρος του ζήτησε από την Έδρα να μην ξεκινήσει η διαδικασία ώστε ο εντολέας του να έχει την ευκαιρία να ακούσει τις αγορεύσεις των νομικών εκπροσώπων των κατηγορουμένων.
Οι αγορεύσεις των δικηγόρων
Στην έναρξη της δίκης στις δέκα και μισή, μέσα σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, μετά τον Νίκο Ρουσσόπουλο που ολοκλήρωσε την αγόρευση του την προηγούμενη φορά, ξεκίνησε ο δεύτερος νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας του θύματος, Παναγιώτης Κουρελέας.
Ανέφερε πως ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου μετά τα αποδεικτικά στοιχεία που προέκυψαν και την επιβεβαιωμένη πρόταση της εισαγγελέως, ότι ο Μάριος σκηνοθέτησε την απαγωγή του, είναι πραγματικά αστείος και μάταιος.
«Προσπάθησε να μας παρουσιάσει τον Μάριο σαν έναν αδίστακτο νέο που ήθελε να καταστρέψει οικονομικά την μητέρα και τη θεία του, προκειμένου να ξεπληρώσει κάποιους εμπόρους ναρκωτικών και ζήτησε τη βοήθεια του κατηγορούμενου. Πως μετά όμως σταμάτησε κάθε επικοινωνία μαζί του. Αστείος ισχυρισμός. Το σενάριο του δηλαδή ήταν πως ο Μάριος είναι κάπου και παρακολουθεί αδιάφορος όλα όσα συμβαίνουν; Θα θυμίσω κάτι που είχε πει ένας μάρτυρας φίλος του θύματος. Πως αν αθροιστεί η καλοσύνη όλων όσων βρίσκονται μέσα σ’ αυτήν την αίθουσα, δεν φτάνει την καλοσύνη του Μάριου. Ακόμα και οι γιοι του βασικού κατηγορούμενου δεν είπαν κάτι κακό για το θύμα. Ούτε ότι έπαιρνε ναρκωτικά , ούτε ότι είχε πρόβλημα με το σπίτι του. Όλα αυτά είναι μια φανταστική ιστορία του βασικού κατηγορούμενου, που ταιριάζει μόνο στον ίδιο», είπε χαρακτηριστικά.
Στο σημείο αυτό ο «εγκέφαλος» γέλασε και αποδοκιμάστηκε έντονα από το ακροατήριο.
«Πλάι σε όλα αυτά», συνέχισε στην αγόρευση του ο κ. Κουρελέας, «αναμένω μια εξήγηση για το αίμα. Η γραμμή του δικηγόρου του κατηγορούμενου δεν είναι οι βλακείες που λέει ο πελάτης του, αλλά το ότι δεν υπάρχει πτώμα. Λέει ότι από τη στιγμή που δεν έχει βρεθεί πτώμα δεν μπορούμε να μιλάμε για ανθρωποκτονία. Δηλαδή ένας εγκληματίας είναι τόσο ικανός ώστε να εξαφανίσει ένα πτώμα, αλλά είναι αδύνατον να καταδικαστεί; Όχι αν υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία. Την πρόταση του κ. Φιτσιάλου πρέπει να την λάβετε σοβαρά υπόψιν κατά την απόφαση σας. Ο ειδικός μας είπε ότι το αίμα που βρέθηκε, δεν αντιστοιχεί σε κόψιμο όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος. Το αίμα ήταν πολύ, απλώθηκε προς τη ρεζέρβα. Άρα ο Μάριος δεν μπήκε μέσα στο πορτ- μπαγκάζ σε κατάσταση που να μπορεί να παλεύει και να κινείται. Ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να δώσει ένα σημάδι ζωής και η μητέρα του θα έδινε αμέσως τα χρήματα. Όμως όπως κατέθεσαν και οι αστυνομικοί, είναι η πρώτη φορά σε απαγωγή που δεν υπήρχε από την πρώτη στιγμή κανένα σημάδι ζωής του θύματος , γιατί ο Μάριος από την πρώτη μέρα ήταν νεκρός!», τόνισε με έμφαση.
Στην αγόρευση του ο κ. Κουρελέας στάθηκε στα τελευταία τηλεφωνήματα του «εγκέφαλου» προς τον Μάριο.
«Αυτά τα τηλεφωνήματα έπρεπε να εξετάσει η Ελληνική Αστυνομία. Η τηλεκάρτα που είχε ο κατηγορούμενος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά την 1η Αυγούστου. Από τότε σχεδίαζε και αγόραζε το υλικό του. Η δεύτερη φορά ήταν στις 9:49 μ.μ. εκείνη την Πέμπτη που κάλεσε τον Μάριο. Στην ίδια περιοχή ήταν και ο γιος του, ο οποίος στις 9.53 μ.μ. κάλεσε το θύμα. Αυτό ήταν και το τελευταίο τηλεφώνημα προς το θύμα. Γιατί ο γιος του το απέκρυψε; Γιατί δεν το είπε στους φίλους του Μάριου; Η πρώτη φορά που αναφέρθηκε σ’ αυτό το τηλεφώνημα ήταν στις 17 Οκτωβρίου στη ΓΑΔΑ και οι συνάδελφοι του τον κάλυψαν…», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κουρελέας αναφέρθηκε και στην πιθανότητα να μεταφέρθηκε το πτώμα στην παλιά αμερικανική βάση στο όρος Πατέρα , καθώς το σημείο ήταν γνωστό στον κατηγορούμενο και γιατί το αυτοκίνητο του Μάριου δεν έφθασε ποτέ στον Ισθμό της Κορίνθου. Τόνισε πως ο «εγκέφαλος» σε αντίθεση με τον Μάριο που τον έβλεπε σαν πατέρα του, ήθελε να πάρει τα λύτρα και πως είχε αποδεχτεί από την αρχή πως κάποια στιγμή θα γινόταν ο φόνος και θα ακολουθούσε το επόμενο σχέδιο του για τη δολοφονία της μητέρας του.
«Σ’ αυτήν την γυναίκα που η Πολιτεία της φέρθηκε ελεεινά και αναφέρομαι στην ΕΛ.ΑΣ. χρωστάτε να κλείσετε την υπόθεση. Ακόμα περιμένει μια απάντηση για το παιδί της. Να ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις σε όσους ξεφορτώθηκαν το πτώμα και που ακόμα και ο πρώην διευθυντής των Εγκλημάτων κατά ζωής που τότε ερευνούσε την υπόθεση, θα αξιολογούσε σαν σημαντικά αν τα ήξερε το 2012, όπως κατέθεσε στο δικαστήριο», κατέληξε στην αγόρευση του.
Στη συνέχεια ακολούθησε ένταση στην αίθουσα όταν ο συνήγορος του «εγκέφαλου» ζήτησε από την Έδρα να έρθει στο δικαστήριο η μάρτυρας που κατέθεσε στις Αρχές πως το πτώμα του Μάριου κάηκε στο Άνω Διακοπτό, κάτι με το οποίο διαφώνησε η Εισαγγελέας.
Ο δικηγόρος του «εγκέφαλου» Μανώλης Αναστασάκης ξεκίνησε την αγόρευση του λέγοντας πως «αυτή η δίκη είναι μια μοναδική εμπειρία για όλους, επειδή υπάρχει “σκοτάδι” στο τι έγινε τότε και στο που βρίσκεται ο Μάριος τώρα».
«Σ΄αυτό», είπε ο κ. Αναστασάκης, «συμβάλλουν τα ΜΜΕ που δημιουργούν ένα κλίμα και έξω από την αίθουσα, διεξάγουν μια άλλη δίκη. Για ποια αρπαγή μιλάμε; Αφού ο Μάριος πήγε με τη θέληση του να βρει τον κατηγορούμενο. Όσοι ενδιαφέρονται για την αλήθεια, τη δίκη και τον Μάριο βρίσκονται στην αίθουσα και δεν προχωρούν σε καταδίκες στα social media. Ο κατηγορούμενος έχει τέσσερα παιδιά, η πρώτη του γυναίκα πέθανε και τα μεγάλωσε μόνος του. Αξίζει σεβασμό! Δεν είναι το ανθρωπόμορφο τέρας που τον παρουσιάζουν! Δεν έχουμε ομολογία! Τελικά ο εντολέας μου κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός; Ως ηθικός; Ή ως συνεργός; Δεν διευκρινίζεται τίποτε! Και πως συνταιριάζονται οι κατηγορίες της αρπαγής και της δολοφονίας; Δεν βγαίνει νόημα… Γιατί δεν μιλάει ο εντολέας μου; Έχει καταδικαστεί ισόβια… Έμπλεξε η γυναίκα του, τώρα μπορεί να μπλέξουν και τα παιδιά του κι αυτός ακόμα δεν μιλάει… Γιατί; Μήπως γιατί δεν ξέρει; Ναι, δεν υπάρχει πτώμα και όταν δεν υπάρχει πτώμα, πρέπει τουλάχιστον να υπάρχει ομολογία».
Ο ίδιος αρνήθηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς πτώματος λόγω της σήψης! Αρνήθηκε επίσης τη συμμετοχή των δύο προσώπων των οποίων η Εισαγγελέας δέχτηκε την εμπλοκή τους στην υπόθεση και υποστήριξε πως ο ένας από τους γιους του κατηγορούμενου δεν εμφανίστηκε να καταθέσει λόγω προβλημάτων υγείας. Είπε ακόμα πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να διερευνηθεί περαιτέρω δική του συμμετοχή.
«Μπορεί να μη σας φαίνεται αθώος , αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι ένοχος. Σύμφωνα με τον νέο κώδικα, άρθρο 177 Α, καλύτερα να υπάρχουν αμφιβολίες παρά να μπει ένας αθώος στη φυλακή. Ζητώ την απαλλαγή του. Είναι ένας άνθρωπος μόνος που όλη η Ελλάδα τον μισεί. Δεν είναι αρκετό για να καταδικαστεί», κατέληξε ο κ. Αναστασάκης.
Στην αγόρευση του ο δικηγόρος ενός ακόμη κατηγορούμενου είπε πως όπως ακριβώς παραπλανήθηκε από τον «εγκέφαλο» η μητέρα του θύματος, έτσι ακριβώς συνέβη και με τον πελάτη του. Αναφέρθηκε σε ονόματα πολιτικών με τους οποίους ο βασικός κατηγορούμενος είχε θεαθεί μαζί και στις διασυνδέσεις του με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Τόνισε πως αυτή η εικόνα δεν επέτρεπε στον εντολέα του να καταλάβει τι πραγματικά συνέβαινε.
Οι συνήγοροι των δύο τελευταίων κατηγορούμενων αναφέρθηκαν στην άσχημη κατάσταση των πελατών τους που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών.
Πηγή: anikolouli.gr