Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Σοκαριστικά στοιχεία: 1 στα 6 παιδιά θύμα σεξουαλικής βίας ή κακοποίησης

Ο σύντροφος βίαζε την ανήλικη κόρη και η μάνα δεν την πίστευε! - Καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση στη Θεσσαλονίκη

Newsroom eleftherostypos.gr

«Πονάει» (και) τη χώρα μας το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών: Ενα στα έξι παιδιά στην Ελλάδα θα δεχθεί στη ζωή του κάποια μορφή σεξουαλικής βίας ή κακοποίησης, ένα στα δεκατρία θα έχει και σωματική επαφή με τους δράστες και ένα στα τριάντα θα έχει μια εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες στη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με θέμα τη «σεξουαλική κακοποίηση παιδιών» και αναδεικνύουν τη δραματική έκταση που λαμβάνει το φαινόμενο σε παγκόσμιο αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένας στους τέσσερις ενήλικες έχουν κακοποιηθεί κατά τη παιδική ηλικία. Τα παιδιά, σε ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 80%, κακοποιούνται σεξουαλικά από άτομα στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού, «υπεράνω κάθε υποψίας».

Στην Ελλάδα η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων δύσκολα καταγγέλλεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα καταγγελλόμενα περιστατικά σε όλων των ειδών τις υπηρεσίες δεν φτάνουν ούτε το 1 τοις χιλίοις, ενώ το 2018 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από τις περίπου 729 κλήσεις που έλαβε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 μόνο 4 αφορούσαν καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.

Οι δράστες κατά κύριο λόγο προέρχονται από την ίδια την οικογένεια, τη γειτονιά, το κοινωνικό δίκτυο, από μεγαλύτερα ή συνομήλικα παιδιά, από καθηγητές ή ανθρώπους με κύρος, ανέφερε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας, Ντέιβιντ Φίνκελορ.

Και πρόσθεσε: «οι δράστες καλλιεργούν την εμπιστοσύνη των θυμάτων στο πρόσωπό τους, τα δωροδοκούν ή τα εξαπατούν. Για αυτό και αρκετά κρούσματα συμβαίνουν σε μέρη, που υποτίθεται θα έπρεπε να είναι ασφαλή, όπως τα σχολεία και οι εκκλησίες».

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος τόνισε «ότι τα παιδιά φοβούνται να μιλήσουν γι’ αυτό που τους συμβαίνει υπομένοντας τη φρίκη, ενώ οι ενήλικες κρατούν το στόμα τους κλειστό γι’ αυτά που γνωρίζουν».

Ο κ. Γιαννόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στις ελλείψεις, στα προβλήματα και στις προκλήσεις που παραμένουν σε εθνικό επίπεδο τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας και προώθησης συγκεκριμένων μέτρων σε θεσμικό επίπεδο. «Ανοίξαμε τον φάκελο της σεξουαλικής παιδικής κακοποίησης και δεν θα τον κλείσουμε μέχρι το μαρτύριο κάποιων παιδιών να σταματήσει να μένει μυστικό και ο αριθμός των περιστατικών να φτάσει στο μηδέν».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: 1 στα 4 νέα κρούσματα σε παιδιά 4 έως 18 ετών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός- ΗΠΑ: Ξεκινά ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών

Μαρίνα Μπενέκου

Βρετανία: Ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού για παιδιά 12-15 ετών

Μαρίνα Μπενέκου

Αϊτή: Ένοπλη συμμορία απήγαγε 17 Αμερικανούς ιεραπόστολους

Μαρίνα Μπενέκου

Τραγικό ρεκόρ για την Ιαπωνία: Μεγάλη αύξηση στις αυτοκτονίες μαθητών

Μαρίνα Μπενέκου

Κορονοϊός: Παιδιά ηλικίας 4 -18 ετών το 27% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Οι δύο περιοχές με την υψηλότερη θετικότητα [διαγράμματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Squid Game: Παιδιά μιμούνται τα βίαια παιχνίδια της πετυχημένης σειράς

Μαρίνα Μπενέκου

Κορονοϊός – μετάλλαξη Δέλτα: Ανατροπή δεδομένων για τα παιδιά – Δεν αρρωσταίνουν πιο βαριά

Λάμπρος Κατσαρός