Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσω ολοταχώς για να αναγνωριστεί ο γύρος ως το πρώτο Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν

Παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την πιθανότητα «τραστ» στην τιμή στο σουβλάκι

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε διαβούλευση τίθεται ο φάκελος αναγνώρισης του «Γύρου» ως το πρώτο Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο φάκελος κατατέθηκε από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ. Ενστάσεις κατά των αιτήσεων καταχώρισης ή τροποποίησης μπορούν να υποβάλλουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν έννομο συμφέρον και είναι εγκατεστημένα στην Ελληνική επικράτεια.

Oι ενστάσεις υποβάλλονται εντός της οριζόμενης προθεσμίας, στην Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας, Βιολογικής Παραγωγής και Γεωγραφικών Ενδείξεων, Τμήμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ και άλλων Συστημάτων Ποιότητας.

Οι προδιαγραφές για να είναι ο γύρος εγγυηµένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν

«Γύρος»

Πρόκειται για προϊόν το οποίο: παρασκευάζεται µε τρόπο παραγωγής, µεταποίησης ή σύνθεσης που αντιστοιχεί στην παραδοσιακή πρακτική για το εν λόγω προϊόν ή τρόφιµο παράγεται από πρώτες ύλες ή συστατικά που είναι τα χρησιµοποιούµενα παραδοσιακά.

Είναι ένα προϊόν το οποίο παρασκευάζεται σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος κομματιών κρέατος περασμένων σε σιδερένια βέργα μπροστά από πύρινη εστία.

Η μέθοδος παραγωγής βασίζεται σε παραδοσιακές διεργασίες: το φιλετάρισμα των κομματιών κρέατος, την καρύκευση, την τοποθέτηση του κρέατος σε στρώσεις κωνοειδούς σχήματος σε σιδερένια βέργα, το αργό περιστροφικό ψήσιμο μπροστά από μια κάθετη θερμαινόμενη εστία, τον τεμαχισμό των εξωτερικών στρώσεων του κρέατος με φορά από πάνω προς τα κάτω. Στη διαδικασία παρασκευής σημαντικό ρόλο παίζει η τοποθέτηση ατόφιων κομματιών κρέατος σε στρώσεις και το αργό περιστροφικό ψήσιμο μπροστά από μια θερμαινόμενη εστία, διαδικασίες που προσδίδουν τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Γύρου.

Ο Γύρος αποτελεί μετεξέλιξη ενός διάσημου εδέσματος που καλείται «σουβλάκι», το οποίο αποτελείται και αυτό από κομμάτια κρέατος περασμένα σε σούβλα και ψημμένα σε εστία φωτιάς. Το έδεσμα Γύρος προέρχεται από την ελληνική λέξη «γύρος» που σημαίνει περιφορά, περιστροφή ή περίμετρο. Η ονομασία προφανώς οφείλεται στο κυλινδρικό ή κωνικό σχήμα και στον ειδικό τρόπο με τον οποίο ψήνεται το κρέας, τοποθετημένο σε κάθετη σούβλα που περιστρέφεται γύρω από θερμαινόμενες αντιστάσεις.

Φυσικά χαρακτηριστικά του γύρου:

Ως «Γύρος» εννοείται είτε το προϊόν που αποτελείται από ωμές φέτες κρέας που μπορεί να είναι είτε χοιρινό, είτε από κοτόπουλο, είτε βόειο, είτε πρόβειο, κωνοειδούς σχήματος, είτε τα κομμάτια κρέας που έχουν προέλθει από την έμψηση και τον τεμαχισμό του ωμού προϊόντος κωνοειδούς σχήματος.

Διάμετρος κωνοειδούς προϊόντος: Ανάλογα με το μέγεθος του Γύρου μπορεί να είναι από 17 έως 60 cm και το ύψος από 30 έως 80 cm ανάλογα το βάρος του ωμού γύρου.

Χημικά χαρακτηριστικά του γύρου:

  • Περιεκτικότητα σε λιπαρές ύλες: μέγιστο 30 %, συνήθης τιμή 15-20%
  • Περιεκτικότητα σε άλας: 1% – 1,4 %, συνήθης τιμή 1,2%
  • Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες: ελάχιστη 14 % κατά βάρος, συνήθης τιμή 15-17%
  • Μέγιστη περιεκτικότητα σε νερό ως ποσοστό της ολικής μάζας: 15 %, συνήθης περιεκτικότητα 10-12%
  • Περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο ως ποσοστό της ολικής μάζας: 1-1,6 %, συνήθης 1,2%
  • pH: Ανάλογα με την Οξύτητα της μαρινάδας και εξαρτάται και από το είδος του κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο, βόειο, πρόβειο). Ελάχιστη 4,0. Συνήθης τιμή στο χοιρινό 6,0-7,0.

Περιγραφή της µεθόδου παραγωγής του προϊόντος:

– Συστατικά: Ο Γύρος παράγεται από λεπτές φέτες κρέατος ολόκληρων τεμαχίων. Η προέλευση του κρέατος μπορεί να είναι από χοίρο ή κοτόπουλο. Ο Γύρος μπορεί να παράγεται μόνο από κρέας ενός είδους ζώου (χοιρινό, κοτόπουλο, βόειο, πρόβειο), το oπoίο θα πρέπει να δηλώνεται στην ονομασία του προϊόντος.

Βοηθητικές ύλες : Μέγιστα όρια για συγκεκριμένα επιτρεπόμενα βοηθητικά συστατικό: Άμυλο (μέχρι 2%), πρωτεΐνες (μέχρι 2%), φυτικές ίνες και σάκχαρα (μέχρι 1%).

Για να δείτε αναλυτικά το τι προβλέπεται για να είναι ο γύρος πιστοποιημένο προϊόν πατήστε ΕΔΩ

Επιτρεπόμενα πρόσθετα: Τα οριζόμενα για τη συγκεκριμένη κατηγορία από την κείμενη νομοθεσία.

Καρυκεύματα: Η βασική συνταγή περιλαμβάνει κρεμμύδι, ρίγανη, πιπέρι μαύρο και μπούκοβο (κόκκινη αποξηραμένη πιπεριά). Ανάλογα με τις διαφοροποιήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάπρικα, μπαχάρι, κύμινο, μουστάρδα (σκόνη), ντομάτα και ζάχαρη. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις προστίθεται σκόρδο, δάφνη. Σε περιπτώσεις που απαιτείται πιο καυτερή επίγευση χρησιμοποιείται το καυτερό κόκκινο πιπέρι ή και το καυτερό μπούκοβο. Κατά γενικό κανόνα η καρύκευση στον Γύρο δεν είναι έντονη. Δεν χρησιμοποιείται για να καλύψει, αλλά για να αναδείξει την γεύση του κρέατος.

Διεργασία παρασκευής:

Οι φέτες του κρέατος υπόκεινται σε επεξεργασία και προετοιμασία ώστε να λάβουν την μορφή φύλλων. Στην συνέχεια αναμιγνύονται με τα καρυκεύματα, με την μέθοδο της ξηρής ή και της υγρής καρύκευσης, το αλάτι και τα υπόλοιπα πρόσθετα και βοηθητικές ύλες. Τα μπαχαρικά και τα πιθανά επιτρεπόμενα πρόσθετα, που χρησιμοποιούνται διαφοροποιούνται ανά γεωγραφική περιφέρεια ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες τοπικού χαρακτήρα. Μετά από την καρύκευση, τοποθετούνται κάθετα σε σούβλα με τρόπο ώστε το τελικό προϊόν να έχει σχήμα ανεστραμμένου κόλουρου κώνου. Ψήνεται πάντα περιστρεφόμενος σε εστία θέρμανσης (κάρβουνα, ηλεκτρικό γκριλ ή αερίου) που βρίσκεται δίπλα και όχι κάτω από το προϊόν. Στον καταναλωτή διατίθενται πάντα τα επιφανειακά στρώματα του κρέατος, τα οποία κόβονται με φορά από πάνω προς τα κάτω σε λεπτές λωρίδες,
αφού ψηθούν επαρκώς και αποκτήσουν το επιθυμητό χρώμα.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Πράσινο φως για παραχώρηση 1.300 στρεμμάτων στο Μεσολόγγι –  Θα δημιουργηθεί μέγα-φωτοβολταϊκό 108 MW

Δημήτρης Ντόγκας

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: 957 προσλήψεις στο πρόγραμμα δακοκτονίας – Πως θα διεκδικήσετε θέση γεωπόνου ή εργατοτεχνίτη

Δημήτρης Ντόγκας

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης : Δρομολογούνται  957 προσλήψεις γεωπόνων και εργατοτεχνιτών στο πρόγραμμα δακοκτονίας

Δημήτρης Ντόγκας

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Άμεση αποτίμηση των ζημιών από την κακοκαιρία «Μήδεια»

Δημήτρης Ντόγκας

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Παρατείνεται μέχρι τέλος του έτους το «λίφτινγκ» σε παλιά τρακτέρ

Δημήτρης Ντόγκας

Τυροκομική Καρδίτσας «Real» : Ο πρώτος ιδιώτης επενδυτής που μπήκε σε συνεταιρισμό- Ποιο είναι το business plan

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Ενίσχυση 3 εκατ. ευρώ στους εκτροφείς μινκ – Στη Δυτική Μακεδονία  θανατώθηκαν 2.500 ζώα

Δημήτρης Ντόγκας

Ενισχύσεις για ντομάτες και αγγούρια εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Kon

Τεράστιο το πλήγμα στην ανθοκομία λόγω κορωνοϊού