Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Στο ΕΣΥ περνά το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού

50 μαχαιριές γιατί ζήτησε να του βάλει τις παντόφλες

Newsroom eleftherostypos.gr

Η διαδικασία για την ένταξη του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ολοκληρώθηκε με την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Προεδρικού Διατάγματος 100 “Ένταξη του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και μετονομασία του σε Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού» (ΦΕΚ Α’ 193/20.11.2018)”.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, “Υλοποιείται έτσι μια από τις πρώτες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις φυλακές μετά από κοινή προσπάθεια των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας. Η ένταξη του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο Ε.Σ.Υ., η οποία είχε εξαγγελθεί από το 2009 (ν. 3772/2009), αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση, σε δημοσιονομικά δύσκολους καιρούς, που αποσκοπεί στην εκ βάθρων αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τους κρατουμένους, δηλαδή για μια από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η ένταξη του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, η οποία είχε εξαγγελθεί από το 2009 (ν. 3772/2009), αποτελεί μία σημαντική μεταρρύθμιση, σε δημοσιονομικά δύσκολους καιρούς, που αποσκοπεί στην εκ βάθρων αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τους κρατουμένους, δηλαδή για μία από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επισημαίνει το υπουργείο Υγείας. Επίσης, διευκρινίζει ότι με το νέο ΠΔ

το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού αποκτά πλέον διττή μορφή: Αποκεντρωμένη μονάδα υγείας της 2ης Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας του υπουργείου Υγείας και κατάστημα κράτησης του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που μετονομάζεται σε Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού. Ως μονάδα υγείας διασυνδέεται επιστημονικά με το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων». Παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, βραχεία νοσηλεία, καθώς και παρακολούθηση και υποστήριξη των χρονίως πασχόντων, καλύπτοντας έτσι όλες τις ανάγκες του πληθυσμού των ασθενών κρατουμένων.

Την επιστημονική ευθύνη λειτουργίας για το ιατρικό, νοσηλευτικό και παρακλινικό έργο έχει το υπουργείο Υγείας, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης διατηρεί το έργο της διοίκησης και φύλαξης του καταστήματος. Αυξάνονται σημαντικά οι θέσεις του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού, με κάλυψη όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.

Τέλος, έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών του ιατρείου που λειτουργεί εντός του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού Ι, το οποίο πλέον διασυνδέεται και υποστηρίζεται λειτουργικά από το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Πώς η πανδημία «πάτησε γκάζι» στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ

Μιχάλης Μάρδας

Εικοσιτετράωρη απεργία γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ την Τρίτη 26 Ιουνίου

Μιχάλης Μάρδας

Προσοχή: Εικοσιτετράωρη απεργία αύριο γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ

Ανδρέας Ντίνης

Κικίλιας στη Βουλή: Πάνω από 5.000 οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο Ε.Σ.Υ.

Ανδρέας Ντίνης

Τεστ αντισωμάτων σε όλους τους εργαζόμενους του ΕΣΥ

Tinad

Κικίλιας: Το σύνολο των δωρεών προς το ΕΣΥ ξεπερνά τα 89 εκ. ευρώ

Ανδρέας Ντίνης

Κικίλιας: Τους τελευταίους δύο μήνες, το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με 3.337 προσλήψεις

Ανδρέας Ντίνης

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Πρωτοβουλίες για τη στήριξη του ΕΣΥ στην αντιμετώπιση του Covid-19

Ανδρέας Ντίνης

Δωρεά του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ στο ΕΣΥ: 40 Ειδικά φορεία και 20 μόνιτορ

Tinad