Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Υποσχέσεις Σταθάκη: Το α΄ εξάμηνο του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο για όλη τη χώρα

Υποσχέσεις Σταθάκη: Το α΄ εξάμηνο του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο για όλη τη χώρα

Newsroom eleftherostypos.gr

«Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αποτελεί μια από τις υψηλότερης σημασίας μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για την πορεία ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, που διοργάνωσε ο φορέας Ελληνικό Κτηματολόγιο.

«Θεσπίσαμε έναν νόμο – τομή, με τον οποίο εξοβελίζουμε παθογένειες δεκαετιών και αντικαθιστούμε το καθεστώς της γκρίζας ζώνης, με κανόνες, ρυθμίσεις και διάφανο ρυθμιστικό πλαίσιο», τόνισε και πρόσθεσε: «Παραλάβαμε το Κτηματολόγιο σε ποσοστό 25% και φιλοδοξούμε το α’ εξάμηνο του 2021 να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο της ελληνικής Επικράτειας, έχοντας θεσμοθετήσει, για πρώτη φορά, έναν ενιαίο φορέα, με την ενοποίηση των υποθηκοφυλακείων με τα κτηματολογικά γραφεία».

Όπως σημείωσε ο υπουργός, στο τέλος του 2017 υπογράφηκαν, μεταξύ άλλων, 27 συμβάσεις που αφορούν την κτηματογράφηση του 63% της έκτασης της χώρας και την καταγραφή του 43% των δικαιωμάτων πολιτών επί της ακίνητης περιουσίας τους.

Επίσης, είπε ότι με την ολοκλήρωση θα κτηματογραφηθούν 132.000 km2 γης της ελληνικής επικράτειας, ενώ 39 εκατ. δικαιώματα πολιτών επί της ακίνητης περιουσίας τους θα καταγραφούν και θα διασφαλιστούν

Αναφερόμενος στα οφέλη, τόνισε πως από την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου δημιουργείται ασφάλεια δικαίου για τις επενδύσεις και διασφαλίζονται τα δικαιώματα των πολιτών επί της ακίνητης περιουσίας τους. Ταυτόχρονα, το Ελληνικό Δημόσιο αποκτά «τίτλους» για την περιουσία του μέσω του Εθνικού Κτηματολογίου.

«Πρόκειται για μια παρέμβαση στρατηγικής σημασίας, καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον αξιόπιστο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας. Η μεταρρύθμιση αυτή δεν είναι μεμονωμένη, διότι θα ήταν ημιτελής. Συμπληρώνεται με δυο επιπλέον πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση: Την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τη χάραξη γραμμής αιγιαλού», είπε ο υπουργός.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Σταθάκης: Οι ωραίοι αγώνες δεν έχουν πάντα και ευτυχή κατάληξη

Evanthia Karra

Μέσα ο Πολάκης έξω ο Σταθάκης: Η μάχη του σταυρού στα Χανιά για την είσοδο στην Βουλή

Ανδρέας Ντίνης

Σταθάκης: Η ρευστότητα της ΔΕΗ είναι εξασφαλισμένη

Ο Σταθάκης εκτέθηκε από τον Ε.Τ. της Κυριακής και ακυρώνει τα πρόστιμα για πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ: 7 «σκοτεινά» σημεία που παρέλειψε ο Σταθάκης για τη ΔΕΠΑ

Δημήτρης Κατσάκος

«Πόλεμος» ΝΔ-Σταθάκη για τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ

Μιχάλης Μάρδας

Ο Σταθάκης υπόσχεται ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ!

Μιχάλης Μάρδας

«Βόμβα» Σταθάκη: Μπορεί να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος

Ανδρέας Ντίνης

«Εκλεκτός» του Σταθάκη πίσω από το deal με την EDS

Evanthia Karra