Αυτό επισημαίνει η έκθεση προόδου που δημοσιοποίησε χθες η Κομισιόν, η οποία χαρακτηρίζει την κατάσταση «εύθραστη» λόγω της συνεχιζόμενης μεταναστευτικής πίεσης. Μάλιστα κάλεσε τα κράτη-μέλη σε «επαγρύπνηση και ετοιμότητα» για την ενδεχόμενη εποχική αύξηση, ενώ ζητάει να καλυφθούν τα υφιστάμενα κενά στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής, να βελτιωθούν οι επιστροφές και να δοθεί ώθηση στην επανεγκατάσταση.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η έκθεση της Επιτροπής, αν και εξακολουθούν να είναι δραστικά χαμηλότερες από ό,τι πριν από τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, οι αφίξεις από τη γειτονική χώρα σημειώνουν σημαντική αύξηση από τον Μάρτιο του 2018 τόσο στα ελληνικά νησιά (9.349 από τις αρχές του 2018) όσο και μέσω των χερσαίων συνόρων (6.108 μέχρι στιγμής το 2018, εννέα φορές περισσότερες από ό,τι κατά την ίδια περίοδο το 2017). Αν και η κατάσταση έχει σε γενικές γραμμές σταθεροποιηθεί κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση των μετακινήσεων μέσω της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τονίζεται.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής παρέχει σήμερα στήριξη στους εθνικούς συνοριοφύλακες με 1.350 περίπου απεσταλμένους εμπειρογνώμονες σε όλες τις μεταναστευτικές διαδρομές. Εν όψει της αυξανόμενης μεταναστευτικής πίεσης, ο εν λόγω οργανισμός είναι πρόθυμος να ενισχύσει την παρουσία του στα χερσαία σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αναφέρει η έκθεση.
Εύβοια: «Περνούσα με τα λεφτά του πατέρα μου» λέει ο γιος του 66χρονου
Ο Οργανισμός πρότεινε, επίσης, να τριπλασιάσει την επιχειρησιακή του δύναμη στα ελληνικά χερσαία σύνορα με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Επιπλέον, προχωρούν οι εργασίες για τη σύναψη συμφωνιών με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, βάσει των οποίων θα μπορεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής να τους παρέχει απευθείας βοήθεια για τη διαχείριση των συνόρων τους, όταν χρειάζεται.
Ωστόσο, ο Οργανισμός αντιμετωπίζει μόνιμες και σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να μπορούν να καλυφθούν λιγότερες από τις μισές επιχειρησιακές ανάγκες. Για το λόγο αυτά καλούνται τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν επειγόντως τη διάθεση των πόρων που τους αναλογούν ώστε να μπορέσει ο Οργανισμός να συνεχίσει τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και να αναλάβει νέες.
Για το πρόβλημα της αύξησης των διελεύσεων προς Ελλάδα ρωτήθηκε χθες ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος επισήμανε καταρχήν ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας λειτουργεί. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχει μια αύξηση τον τελευταίο καιρό, που οφείλεται εν μέρει και στη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, αλλά χαρακτήρισε την κατάσταση διαχειρίσιμη. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, από τις οποίες ζήτησε να συνεργάζονται στενά.
Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες
Νίκος Μπέλλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]