Αναφερόμενος συνοπτικά στα κύρια προβλήματα που παρατηρούνται πολλά χρόνια στις μελέτες και στα έργα του δημοσίου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ εστίασε στα εξής συγκεκριμένα θέματα:
1. Υπερβολικές εκπτώσεις και στις μελέτες και στα έργα. «Να μην κοροϊδευόμαστε, με εκπτώσεις πάνω από 80% στις μελέτες και πάνω από 50% στα έργα, ούτε σωστές μελέτες γίνονται, ούτε σωστά έργα και τελικά δεν την πληρώνουν οι μελετητικές και εργοληπτικές εταιρίες, αλλά οι πολίτες που πληρώνουν τους φόρους τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
2. Οι χρόνοι εξέτασης των προδικαστικών και δικαστικών προσφυγών είναι μεγαλύτεροι από τους χρόνους για τη μελέτη και την κατασκευή των έργων. «Αν σε αυτούς τους χρόνους προσθέσουμε και τους χρόνους για τις προσκλήσεις και τις εντάξεις των έργων τότε χρειαζόμαστε διπλάσιο χρόνο από αυτόν που έχουμε σήμερα για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.
3. Λόγω της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων και ιδιαίτερα στους μικρούς Δήμους δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ένταξης ώριμων έργων.
Υπερβαίνοντας την άσκηση κριτικής, ο Γιώργος Στασινός έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση αυτών των προβλημάτων:
1. Εφαρμογή ενός δυναμικού αλγορίθμου που θα περιλαμβάνει το πραγματικό κόστος, το οποίο θα προέρχεται από τιμές παρατηρητηρίου , από τις προσφορές των διαγωνιζομένων και ενδεχομένως και από άλλους παράγοντες. Αυτός ο δυναμικός (μη σταθερός) αλγόριθμος θα δίνει την μέγιστη έκπτωση πέρα από την οποία δε θα γίνονται δεκτές οι προσφορές. «Ο αλγόριθμος θα είναι δυναμικός για να μην προσδιορίζεται εκ των προτέρων η μέγιστη έκπτωση, όπως γίνονταν με τον μαθηματικό τύπο. Έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες εκπτώσεις», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.
2. Μείωση των σταδίων των προδικαστικών και δικαστικών προσφυγών και παράλληλα δυνατότητα εξέλιξης των διαγωνισμών όταν παρέρχεται ένα διάστημα, με την υποχρέωση να εφαρμοστούν οι όποιες αποφάσεις εκδοθούν από τα δικαστήρια. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ πρόσθεσε ότι πρέπει «να δίνεται υποχρεωτικά προτεραιότητα σε δικαστήρια που αποφασίζουν για μελέτες και έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ώστε να μην χάνονται ευρωπαϊκοί πόροι».
3. Εκχώρηση αρμοδιοτήτων των δημοσίων υπηρεσιών σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει. «Να δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Να μπορεί να εγκρίνει περιβαλλοντικούς όρους για έργα μέχρι κάποιο συγκεκριμένο μέγεθος, ελεύθερος επαγγελματίας καταχωρημένος σε μητρώο μετά από ηλεκτρονική κλήρωση, όπως πετυχημένα γίνεται στους ελεγκτές δόμησης. Επίσης να μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιος Δήμος ελεύθερους επαγγελματίες από μητρώο που θα υπογράφουν προμελέτες ωρίμανσης για την ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Να μπορεί να αναθέτει σε ελεύθερους επαγγελματίες από μητρώο με δικαίωμα υπογραφής την επίβλεψη έργων» σημείωσε ο Γιώργος Στασινός. Και πρόσθεσε: «καλώς ή κακώς ούτε οι Δήμοι έχουν μηχανικούς για να κάνουν τη δουλειά τους, ούτε οι μηχανικοί έχουν δουλειά. Μήπως με μία κίνηση θα λύσουμε και τα δύο προβλήματα αλλά και το πρόβλημα της άμεσης απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων;»
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κατέθεσε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του αυτές για το σύστημα παραγωγής και εκτέλεσης των μελετών και των έργων του δημοσίου και στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ)» στην επιτροπή της Βουλής.
Ο Γιώργος Στασινός ευχαρίστησε την Επιτροπή «για την πρόσκληση να τοποθετηθούμε σε ένα νομοσχέδιο που αφορά στον τεχνικό κόσμο και στο ΤΕΕ και το λέω αυτό γιατί μάλλον δεν είναι προφανής η πρόσκληση του ΤΕΕ σε κάθε νομοσχέδιο που μας αφορά άμεσα. Το λέω με αφορμή την μη πρόσκλησή μας στη συζήτηση για τον Αναπτυξιακό Νόμο κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην Ιστορία»
Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι «προφανώς δε θα μπορούσαμε να πούμε ότι διαφωνούμε με την εναρμόνιση με τις κοινοτικές οδηγίες. Άλλωστε η μη έγκαιρη εναρμόνιση οδηγεί πολλές φορές σε ποινές για την Χώρα. Και επίσης καταρχήν θα έλεγα ότι διαβάζοντας το νομοσχέδιο διακρίνει κανείς την βούληση να επιλυθούν διάφορα προβλήματα που απασχολούν χρόνια τον τεχνικό κόσμο.
Αμφιβάλω όμως πολύ για την αποτελεσματικότητα αυτών που προτείνονται». Ο Γιώργος Στασινός σημείωσε επίσης με έμφαση ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει 115 Υπουργικές Αποφάσεις και 15 Προεδρικά Διατάγματα και πάρα πολλές ακόμη κανονιστικές πράξεις» και απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ρώτησε «κύριε Υπουργέ, αλήθεια πόσα χρόνια απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή του; Και για να προλάβω μία απάντηση ότι δεν μπορούν να εμπεριέχονται όλα στον Νόμο, ρωτάω: έχετε έτοιμες και τις Υπουργικές Αποφάσεις και τα Διατάγματα;»
Ο Γιώργος Στασινός σημείωσε απευθυνόμενος προς τον Υπουργό ότι «καλό είναι να εναρμονιζόμαστε σε κοινοτικές οδηγίες, καλό είναι ενδεχομένως κάποιες φορές και να μεταφράζουμε νομοθεσία, αλλά υπάρχουν πραγματικά προβλήματα στους πολίτες και στους επαγγελματίες που ο ένας μετά τον άλλο κλείνει την επιχείρησή του» και Πρόσθεσε ότι «καλή είναι η Δίκαιη Ανάπτυξη, αλλά το δίκαιη μπορούμε να το συζητήσουμε αν υπάρχει καταρχήν Πραγματική, Αληθινή Ανάπτυξη. Και τώρα που μιλάμε δεν υπάρχει και να μην κοροιδευόμαστε».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του αναφέροντας τα τρία προβλήματα και τις τρεις συγκεκριμένες προτάσεις του για τα δημόσια έργα «που μπορούν γρήγορα να εφαρμοστούν, δεν κοστίζουν και μπορούν άμεσα να βοηθήσουν στον δρόμο της Αληθινής Ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση της Ανεργίας».