Εξαιρετικά χαμηλό είναι το ενδιαφέρον οικογενειακών γιατρών για σύναψη συμβάσεων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν καλύπτονται ούτε τρεις στις δέκα θέσεις!
Παράλληλα, η δρομολογούμενη Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Υγείας που προβλέπει αλλαγές στις ιατρικές ειδικότητες ορίζει οι γενικοί γιατροί να έχουν υποχρεωτικό «πέρασμα» δύο ετών από ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας, με το γεγονός αυτό να δείχνει ξεκάθαρα ότι το υπουργείο Υγείας προσπαθεί με… πλάγιο τρόπο να στελεχώσει τις ΤΟΜΥ. Υπενθυμίζεται ότι οι γενικοί γιατροί είναι η μία ειδικότητα που μπορεί να πάρει τον τίτλο του οικογενειακού γιατρού. Οικογενειακοί γιατροί μπορούν, ακόμη, να είναι παθολόγοι και παιδίατροι.
Πιο συγκεκριμένα, η Υπουργική Απόφαση που έχει πάρει το δρόμο του τυπογραφείου και προβλέπει τη θεσμοθέτηση τριών νέων ειδικοτήτων (Ιατρική Γενετική, Εργαστηριακή Γενετική και Οδοντοφατνιακή χειρουργική) προβλέπει και αύξηση του χρόνου εκπαίδευσης για την απόκτηση των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.
Οσον αφορά στη Γενική Ιατρική, προβλέπονται 24 μήνες υπηρεσίας σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρο Υγείας ή ΤΟΜΥ). Οπως αναφέρεται στην απόφαση, η εκπαίδευση στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση στα συνήθη οξέα και χρόνια νοσήματα, αλλά και την παροχή άμεσης περίθαλψης στα επείγοντα περιστατικά που παρουσιάζονται στην ΠΦΥ.
Μέχρι τώρα προβλέπονταν 10 μήνες σε Κέντρα Υγείας, ενώ αποτελεί κοινή παραδοχή στους κύκλους των γιατρών ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δείξει στελεχωμένες τις ΤΟΜΥ μέσα από ειδικευόμενους, αντί να υπάρξει μόνιμο προσωπικό.
Το «ναυάγιο» σε αριθμούς
Πιερία: Φωτιά σε ξενώνα στο Λιτόχωρο
• 57 περίπου ΤΟΜΥ είναι ανοιχτές σήμερα πανελλαδικά
• 239 ήταν το σχέδιο του υπουργείου Υγείας να λειτουργούν μέχρι τέλος του 2017
• 658 αιτήσεις αξιολόγησε ο ΕΟΠΥΥ για 2.800 θέσεις οικογενειακών γιατρών
• 0,72 ευρώ είναι η αμοιβή του οικογενειακού γιατρού ανά επίσκεψη
• 53 αιτήσεις για 195 θέσεις έγιναν για τις ΤΟΜΥ στην Περιφέρεια Αθηνών
• 1/3 των θέσεων σε γιατρούς για τις ΤΟΜΥ καλύφθηκαν πανελλαδικά
Αδειασαν τον ΕΟΠΥΥ
Μόλις 658 αιτήσεις για σύνολο 2.800 θέσεων (2.152 θέσεις ειδικότητας Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας και 677 θέσεις Παιδιατρικής) αξιολόγησε η αρμόδια επιτροπή μετά το κάλεσμα που είχε απευθύνει ο ΕΟΠΥΥ για συμβάσεις με οικογενειακούς γιατρούς.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ιδιώτες γιατρούς, που όμως θα έχουν πληθυσμό αναφοράς, δηλαδή πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται σε αυτούς σε περιοχές που δεν υπάρχουν ΤΟΜΥ.
Για τις Ενώσεις των γιατρών, η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη και οι ίδιοι οι γιατροί δεν εκδήλωναν ενδιαφέρον, με κυριότερο «αγκάθι» της προτεινόμενης σύμβασης τις χαμηλές αμοιβές. Πιο συγκεκριμένα, η αμοιβή των γιατρών θα είναι πάγια αντιμισθία ύψους περίπου 1.600 ευρώ το μήνα. Η πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ προς τους οικογενειακούς γιατρούς είχε πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο και με μια παράταση πήγε μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Στο μεταξύ, οι επιτυχόντες της από 31/1/2018 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ δύνανται να ασκήσουν ένσταση εντός 10 ημερών, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά με συστημένη επιστολή ή υποβάλλοντάς τα με αυτοπρόσωπη παρουσία στον ΕΟΠΥΥ μέχρι τις 21 Μαΐου.
Αντιδράσεις
Την έντονη αντίδραση στα προωθούμενα σχέδια του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εκφράζει και το προσωπικό ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ Αττικής. Πρόκειται για τους εργαζόμενους των πρώην ιατρείων ΙΚΑ, νυν ιατρείων ΕΟΠΥΥ. Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, η αποτυχία εύρεσης χώρων στέγασης των ΤΟΜΥ και η απροθυμία γιατρών να τις στελεχώσουν «οδηγούν σε αυθαίρετες ενέργειες που επιτείνουν την απαξίωση των Κέντρων Υγείας.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο αφενός μεν προχωρεί σε συστεγάσεις των ΤΟΜΥ στα Κέντρα Υγείας, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητοι χώροι, και αφετέρου επιχειρεί να καλύψει τα κενά στη στελέχωση του συστήματος των οικογενειακών γιατρών με αλλαγή του αντικειμένου εργασίας των θεραπευτών γιατρών σε oικογενειακούς ιατρούς. Αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας. Από θεραπευτές ιατροί να μετατραπούν σε “τροχονόμους” (Gatekeeping)».
Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]