Με βάση μετρήσεις του 2016, το μέσο ελληνικό νοικοκυριό αφιερώνει περίπου το 0,6% των ετήσιων δαπανών του για την απόκτηση βιβλίων, εφημερίδων και χαρτικών. Το ίδιο ποσοστό καταγράφηκε στη Βουλγαρία.
Στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκεται η Σλοβακία, όπου το 2,1% των δαπανών του μέσου νοικοκυριού κατευθυνόταν σε βιβλία. Την δεύτερη θέση κατέλαβε η Γερμανία (1,6%) και ακολούθησε η Πολωνία (1,4%).
Στο σύνολο της ΕΕ, το κάθε νοικοκυριό αφιερώνει το 1,1% των δαπανών του σε βιβλία, εφημερίδες και γραφική ύλη, με το μερίδιο να μειώνεται ωστόσο συνεχώς από το 1955, όταν ισοδυναμούσε με το 1,8%.
Παρά τα περιορισμένα έξοδά τους πάντως, οι Έλληνες παραμένουν τακτικοί αναγνώστες, τουλάχιστον στον «πυρήνα» 15 κρατών-μελών της ΕΕ.
Αστυνομικός της Βουλής: Ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή απειλή στον 35χρονο
Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat, την περίοδο 2008 – 2015 ο μέσος Έλληνας αφιέρωνε εννέα λεπτά ανά ημέρα στην ανάγνωση βιβλίων, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση ανάμεσα στους «15».
Τα πρωτεία κατέλαβε η Εσθονία, με τους Εσθονούς να δαπανούν 13 λεπτά ανά μέρα μπροστά από ανοιχτά βιβλία. Ουραγός ήταν η Γαλλία, όπου ο μέσος πολίτης διάβαζε βιβλία για μόλις δύο λεπτά.
Καλές είναι οι επιδόσεις της χώρας μας και στον όγκο των «βιβλιοφάγων». Σχεδόν το 12% των Ελλήνων δήλωσε πως το διάβασμα είναι μια από τις κύριες δραστηριότητές του τρίτο υψηλότερο ποσοστό στους «15» της ΕΕ, μαζί με το Λουξεμβούργο.
«Πρωταθλήτρια» ήταν η Φινλανδία, όπου σχεδόν δεκαεπτά στους εκατό διαβάζουν τακτικά, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται εκ νέου η Γαλλία, όπου το 2,6% είναι τακτικοί αναγνώστες.
Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]