Οι έλεγχοι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί υπό τον συντονισμό ή με τη συνδρομή του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, οι έλεγχοι ΑΦΜ σε καταστήματα, εγκαταστάσεις, οδικό δίκτυο και σημεία εισόδου της χώρας θα προσεγγίσουν τους 1.000.
Όπως είχε επισημάνει, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης την περασμένη Πέμπτη, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, αμέσως μετά την εορταστική περίοδο θα ξεκινήσουν εντατικές διαβουλεύσεις με όλους τους φορείς, προκειμένου να προχωρήσουν ουσιαστικές τομές σε όλο τον κύκλο της αγοράς από τον παραγωγό ως τον τελικό καταναλωτή. «Πρωταρχικό μέλημά μας, εκτός από την προστασία του καταναλωτή, είναι να προστατεύσουμε και τα ελληνικά προϊόντα διασφαλίζοντας ότι μπαίνουν στην αγορά με ισότιμους όρους» είχε τονίσει.
Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα από τους μέχρι σήμερα στοχευμένους ελέγχους των μικτών κλιμακίων, που συνδέονται με την προστασία του καταναλωτή και την υγιεινή και ασφάλεια των προϊόντων, συγκαταλέγεται ο εντοπισμός και η κατάσχεση μεγάλης ποσότητας παράνομων γεωργικών φαρμάκων σε αποθήκη που διαχειρίζονταν 56χρονος ημεδαπός σε περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στην ίδια έρευνα εντοπίστηκαν λαθραία αλκοολούχα υγρά διαφόρων τύπων, ληγμένα προϊόντα που θεωρήθηκαν ύποπτα νοθείας, συσκευασίες καφέ διαφόρων εταιρειών και αυτοκόλλητες ταινίες γεωργικών φαρμάκων.
Επίσης, το ΣΥΚΑΠ σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία, την Ελληνική Αστυνομία και με υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν προχωρήσει σε κατάσχεση άνω των 2 τόνων οπωροκηπευτικών και περί των 16.000 τεμαχίων προϊόντων παραεμπορίου, στο διάστημα από τα μέσα Φεβρουαρίου έως το τέλος Μαρτίου.
Στα πλαίσιο του ανωτέρω επιχειρησιακού προγράμματος, δεσμεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 2.000 ζώα, τα οποία δεν έφεραν την προβλεπόμενη σήμανση ώστε να αποδεικνύεται η ιχνηλασιμότητά τους. Στην περίπτωση αυτή, αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα του ελέγχου από τις Οικονομικές Υπηρεσίες και από τις Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.
Μείωση της τάξης του 5,95 % στο τυπικό καλάθι για το πασχαλινό τραπέζι με αρνί και 8,01 % στο τυπικό καλάθι με κατσίκι
Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, στο πλαίσιο της περιόδου του Πάσχα, διενεργήθηκε κατόπιν σχετικής εντολής, έρευνα αναφορικά με τις τιμές των προϊόντων που λόγω των ημερών παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση από την αρμόδια Διεύθυνση Ελέγχων και Παρατηρητηρίων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Η έρευνα διεξήχθη, στα πλαίσιο των τακτικών τιμοληψιών του Τμήματος Παρατηρητηρίου Τιμών την περίοδο 29/3/2018 έως 3/4/2018 και επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα βασικά προϊόντα. Οι τιμοληψίες διενεργήθηκαν σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σουπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές καθώς και κεντρικά και συνοικιακά κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία) της Περιφέρειας Αττικής.
Εν συνεχεία με βάση τις τιμές αυτές, υπολογίζεται το συνολικό κόστος δύο τυπικών εορταστικών καλαθιών: ενός που περιέχει αρνί και ενός που περιλαμβάνει κατσίκι.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Στην αγορά παρατηρείται γενικά επάρκεια και ποικιλία ειδών. Εντοπίζονται μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και στην ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών και ο καταναλωτής που θα επιλέξει με προσοχή τις αγορές του, μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο συνολικό κόστος των δύο τυπικών καλαθιών (με αρνί και κατσίκι). Επίσης, μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη δεν είχαν παρουσιαστεί στην αγορά κατσίκια εισαγωγής, ενώ η διαφορά στις τιμές μεταξύ ντόπιων και εισαγόμενων αρνιών σε επίπεδο μέσου όρου δεν είναι σημαντική.
Το κόστος για το τυπικό καλάθι με αρνί ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 60,89 ευρώ (από 41,41 έως 92,44 ευρώ), ενώ για το τυπικό καλάθι με κατσίκι ανέρχεται σε 62,20 ευρώ (από 44,12 έως 92,48 ευρώ).
Σε σχέση με τις τιμές των προϊόντων του καλαθιού κατά την περσινή περίοδο, παρουσιάζεται μείωση της τάξης του 5,95 % στο τυπικό καλάθι με αρνί και 8,01 % στο τυπικό καλάθι με κατσίκι.
Προκειμένου να καταγραφούν οι διαφοροποιήσεις των τιμών στις διάφορες περιοχές της χώρας, με ενεργό συμμετοχή των κατά τόπους περιφερειακών Διευθύνσεων Ανάπτυξης, διενεργήθηκε τιμοληψία σε πέντε μεγάλες πόλεις της χώρας (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Πάτρα, Λάρισα). Οι τιμοληψίες πραγματοποιήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 28-30/3/2018, με μέριμνα και ευθύνη των κατά τόπους υπηρεσιών, σε σημεία που οι ίδιες οι υπηρεσίες έκριναν ότι είναι αντιπροσωπευτικά- όμως σημειώνεται ότι για τεχνικούς και διοικητικούς λόγους, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί η έρευνα στη Θεσσαλονίκη για όλη τη χρονική περίοδο και για όλα τα ως άνω είδη.
Γενικά για την πόλη της Θεσσαλονίκης τα αμνοερίφια κατά την 28η/3/2018 κυμαίνονται στο 7,45 ευρώ/κιλό, τα αυγά 0,30 ευρώ/τεμ, ενώ αυξημένες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα είναι οι τιμές στα φρούτα και τα λαχανικά.
Εκτός, όμως από τις επικρατούσες τιμές των πασχαλινών διατροφικών ειδών, θα πρέπει να προσεχθεί και η ποιότητα και οι σημάνσεις που φέρουν τα είδη αυτά κατά τη διάθεσή τους προς πώληση. Για το λόγο αυτό ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχων Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου, βασικά σημεία του οποίου παρατίθενται παρακάτω:
Τι πρέπει να προσεχθεί γενικά:
* Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
* Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα και μικρόβια.
* Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.
* Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.
Τι πρέπει να προσεχθεί κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος:
* Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») και ωοειδές σχήμα.
* Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.
* Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
* Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.
* Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.
Τι προσέχουμε κατά την προμήθεια νωπών αυγών:
* Τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης.
* Για την καλή συντήρηση διατηρήστε τα αυγά σε δροσερό χώρο.
Τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών:
* Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
* Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, (μπορεί να προκληθεί πνιγμός) και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.
Τι ισχύει για τις βαφές των αυγών:
* Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες.
* Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.
* Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες.
Τέλος, παρακαλούνται, οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής τους να απευθύνονται στον Ε.Φ.Ε.Τ. και στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11717.
Για όσους θα ταξιδέψουν, επισημαίνονται τα εξής:
Α. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ – αρ. 115 Υπ. Απόφασης 91354/2017, ΦΕΚ Β’ 2983), σε προκαθορισμένους χώρους διατίθενται βασικά είδη σε ανώτατες προκαθορισμένες τιμές σε όρθιους πελάτες. Όσοι καταναλωτές θα χρησιμοποιήσουν μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε κυλικεία, αναψυκτήρια, μπαρ, καφέ μπαρ, εστιατόρια και άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αυτόματους πωλητές κ.λπ. που βρίσκονται -εκτός των άλλων και- εντός αερολιμένων της χώρας, επιβατικών πλοίων πάσης φύσεως, επιβατικών αμαξοστοιχιών και εντός σιδηροδρομικών σταθμών και σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, θα πρέπει υποχρεωτικά να διατίθενται τα είδη και στις αντίστοιχες τιμές κατ’ ανώτατο όριο που αναφέρονται στον πίνακα 6.
Β. Σε όσους χρησιμοποιήσουν ιδιωτικό μεταφορικό μέσο γνωστοποιείται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, για τη Μεγάλη Τρίτη 3/4/2018 ισχύουν οι μέσες τιμές καυσίμων ανά Νομό που παρουσιάζονται στον πίνακα 7.
Επίσης, οι καταναλωτές στην ιστοσελίδα www.fuelprices.gr, μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για τις τιμές των καυσίμων και τα πρατήρια που τα διαθέτουν σε κάθε περιοχή της χώρας. Σε περίπτωση που οι καταναλωτές διαπιστώσουν ασυνέπεια τιμών ή μη αναγραφή τιμών στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων, μπορούν να ενημερώνουν ως προς τούτο στην τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή «1520».
Δείτε τις τιμές των προϊόντων που πασχαλιάτικου καλαθιού σε σύγκριση με το 2017-2018
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]