Το Ανώτατο Δικαστήριο επεξεργάστηκε και ενέκρινε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Υγείας, με το οποίο καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας φαρμακείου και σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι φαρμακοποιοί.
Το ΣτΕ έκρινε ότι είναι συνταγματικό και νόμιμο το σχετικό σχέδιο ΠΔ, εκτός από μία παράγραφο που αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.
Μέχρι και 10 άδειες μπορεί να προμηθευτεί, σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, το κάθε φυσικό πρόσωπο (φαρμακοποιός ή μη).
Έγκυος τριών μηνών η Δόμνα Μιχαηλίδου! - Στιγμές απόλυτης ευτυχίας για το ζευγάρι
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι «ο ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγουμένων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μια άδεια κατ΄ ανώτερο όριο κατ΄ έτος μέχρι το 2020, οπότε ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι 10 άδειες σε πανελλαδική κλίμακα. Για το έτος 2018 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρις 8 αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το έτος 2019 μέχρι 9 και για το 2020 μέχρι 10 αδειών στο ίδιο πρόσωπο».
Επίσης προβλέπεται ότι ο μη φαρμακοποιός, κάτοχος άδειας ίδρυσης φαρμακείου, μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο, υποχρεωτικά μόνο ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας. Στην ΕΠΕ θα πρέπει να έχει ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο.
Παράλληλα, για το φαρμακοποιό, το φαρμακείο του μπορεί να λειτουργήσει είτε ως ατομική επιχείρηση είτε ως εμπορική εταιρεία οποιασδήποτε μορφής, εκτός αυτής της Ανώνυμης Εταιρείας.
Οι άδειες φαρμακείου δεν θα χορηγούνται μόνο σε Έλληνες, αλλά και σε πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]