ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σοκάρουν τα στοιχεία για τον βιασμό 10χρονου στο Βόλο από τρεις μαθητές

Στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Βόλου αναμένεται να συζητηθεί στις 25 Ιανουαρίου η υπόθεση που τον Οκτώβριο του 2016 σόκαρε το Πανελλήνιο.

Πρωταγωνιστές ήταν τρεις μαθητές (δυο αγόρια και ένα κορίτσι), οι οποίοι κατηγορούνται ότι έδεσαν, φίμωσαν και κακοποίησαν 10χρονο μαθητή μέσα στις τουαλέτες του σχολείου.

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης είναι σοκαριστικές. Όπως δήλωσε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» ο Τ. Εμμανουηλίδης, συνήγορος της οικογένειας του 10χρονου, «οι πράξεις φαίνονται ότι έχουν τελεστεί εξακολουθητικά από τις 12 Σεπτεμβρίου του 2016 έως και τις 21 Οκτωβρίου του 2016, για ένα διάστημα περίπου 40 ημερών. Υπήρχαν αλλεπάλληλα περιστατικά. Το κατηγορητήριο αποδίδει 20 ενδεχομένως πράξεις(…)Παιδιά αυτής της ηλικίας δεν είναι κατηγορούμενοι και μάλιστα σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Η υπόθεση είναι από μόνη της εξαιρετικά ασυνήθιστη και δεν έχει προηγούμενο στα ελληνικά δεδομένα», τόνισε ο κος Εμμανουηλίδης.

Όπως είπε ο συνήγορος της οικογένειας του 10χρονου μαθητή, «ισχύει ότι το γεγονός (η όποια αξιόποινη συμπεριφορά) έχει τελεστεί στον χώρο του σχολείου κατά τη διάρκεια διαλειμμάτων με την άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που έχουν προστεθεί στην ποινική δικογραφία μέχρι το πέρας της ανακρίσεως».

Την κακοποίηση του 10χρονου είχε επιβεβαιώσει και η ιατριδικαστής Ρουμπίνη Λεοντάρη, λέγοντας πως «αποδείχτηκε ότι υπήρχε η μορφή κακοποίησης η οποία ανέφερε η προανακριτική αρχή. Δηλαδή μορφή σεξουαλικής κακοποίησης».

«Το παιδί δεν έχει συνέλθει από την εμπειρία αυτή την οποία βίωσε. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι δυνατή η επανόρθωση στον ψυχικό κόσμο ενός ανηλίκου αυτής της ηλικίας και αυτής της συμπεριφοράς που εισέπραξε. Δεν μπορώ να πω ότι έχει συνέλθει και σε ποιο χρονικός σημείο ενδεχομένως αυτό θα καταστεί δυνατό» δήλωσε ο Τ.Εμμανουηλίδης, προσθέτοντας πως:

«Το παιδάκι σε αυτή την ηλικία βιώνει το συναίσθημα της ντροπής. Και επειδή μετακινήθηκε ως προς το σχολικό περιβάλλον και έχει φυσικά την αρνητική εμπειρία την οποία βίωσε, νιώθει ότι αυτό έχει τιμωρηθεί. Δεν μπορεί να το αντιληφθεί. Αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στο ίδιο και το εισπράττει ως δική του τιμωρία. Δεν υπήρξε και κάποια πρωτοβουλία από την πλευρά των εκπαιδευτικών μήπως αλλάξουν τα άλλα παιδάκια σχολείο, οπότε δεν υπήρχε άλλη λύση. Η αντίδικος πλευρά αρνείται εντελώς την κατηγορία και λέει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στην επικείμενη ποινική υπόθεση» κατέληξε ο συνήγορος της οικογένειας του 10χρονου μαθητή.

Να σημειώσουμε, ότι οι τρεις μαθητές αντιμετωπίζουν τιςκατηγορίες του βιασμού από κοινού κατ’ εξακολούθηση και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού κατ’ εξακολούθηση, αδικήματα που τελέστηκαν κατά το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως και τον Οκτώβριο του 2016.

Κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση, όπως είναι γνωστό, είναι και οι εκπαιδευτικοί των μαθητών και οι γονείς τους.

Στις 14 Μαρτίου 2018 οι δάσκαλοι θα δικαστούν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, κατηγορούμενοι για έκθεση ανήλικου μαθητή σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθηση.

Συγκεκριμένα, κατηγορούμενοι είναι δέκα δάσκαλοι, ανάμεσά τους και ο διευθυντής του σχολείου, που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατά τους χρόνους τέλεσης των πράξεων παρενέβησαν το καθήκον της επιτήρησης των μαθητών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό ενδεχόμενο για τη διάπραξη των έκνομων πράξεων κατά τις ώρες των διαλειμμάτων.

Να επισημανθεί ότι εναντίον των δασκάλων μέχρι στιγμής δεν έχει επιβληθεί κάποιο πειθαρχικό μέτρο, καθώς αναμένεται πρώτα να ολοκληρωθεί η υπόθεση σε ποινικό επίπεδο.

Στις 9 Νοεμβρίου 2018 αντίστοιχα θα δικαστούν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου οι γονείς των μαθητών που κατηγορούνται ότι κακοποιούσαν τον 10χρονο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]