Στη Σύμη βρίσκεται από χθες ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος συμμετέχει σε συνεχείς συσκέψεις για την αποτίμηση των ζημιών. Σήμερα το πρωί, αφού επιθεώρησε τα βασικά σημεία του νησιού, έθεσε ως πρώτο στόχο την οργάνωση των δυνάμεων του κρατικού φορέα και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό τον συντονισμό των έργων αποκατάστασης.
Συγκεκριμένα, συστάθηκε συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, το οποίο συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπό τον υφυπουργό Ναυτιλίας και συμμετέχουν ο δήμαρχος Σύμης, Λ. Παπακαλοδούκας, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Χρ. Ευστρατίου και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και του στρατού. Επίσης, στο νησί έχουν σπεύσει ειδικά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας, καθώς και εθελοντές, ώστε να συνδράμουν στον καθαρισμό και τη διάνοιξη περιοχών. Αυτήν τη στιγμή έχουν αναλάβει τα έργα καθαρισμού στον Γιαλό, στο Πέδι και στο Χωριό.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, μπορεί τα καιρικά φαινόμενα να πέρασαν, άφησαν όμως πίσω τους σοβαρές πληγές στο νησί.
Προτεραιότητα δίνεται στην απομάκρυνση των φερτών υλικών (λάσπες, πέτρες κ.ά.), καθώς και στην άντληση των υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών, αλλά και η αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές και κυρίως στο σταθμό της ΔΕΗ που πλημμύρισε.
Ήδη έχουν μεταβεί από τη Ρόδο, με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, συνεργεία της Πυροσβεστικής που κάνουν αντλήσεις υδάτων από τα υπόγεια, βοηθώντας ταυτόχρονα στην απομάκρυνση των φερτών υλικών, που γίνεται κυρίως με μηχανήματα του στρατού.
Πολυτεχνείο: Περισσότεροι από 25.000 στην πορεία - 113 προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ.
Από το πρωί έχουν γίνει αντλήσεις από έξι υπόγεια, μεταξύ των οποίων του ΟΤΕ και ενός ξενοδοχείου, και οι εντατικές επιχειρήσεις συνεχίζονται.
Συνολικά, από πλευράς Πυροσβεστικής, για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 3 οχήματα, εξοπλισμένα με αντλίες υδάτων, γεννήτριες καθώς και διασωστικά εργαλεία. Επίσης, σε ετοιμότητα παραμένει μία αερομεταφερόμενη ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό της, για να μεταβεί και αυτή στη Συμη αν χρειαστεί.
Τέλος, εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) μεταβαίνει στη Σύμη, μετά από εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, για να συνδράμει τόσο στην καταγραφή, όσο και στην πρώτη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί.
Ήδη από νωρίς το πρωί στην Σύμη μεταφέρθηκαν ενισχύσεις από τις Ένοπλες Δυνάμεις, που διέθεσαν προσωπικό και μέσα για την αποκατάσταση ζημιών. Ειδικότερα, όπως αναφέρει δελτίο τύπου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, «μεταφέρθηκαν από την 95 ΑΔΤΕ ν. Ρόδου 1 εκσκαφέας τάφρων, 1 ανατρεπόμενο όχημα, 1 φορτωτής γαιών, 2 κινητά μαγειρεία, 2 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη μεγάλης ισχύος, 1 κινητός επικοινωνιακός κόμβος, 2 οχήματα τ. “Καναδέζα” με εξοπλισμό/εργαλεία και το αντίστοιχο προσωπικό (4 Αξιωματικοί και 15 οπλίτες). Επίσης, στις εργασίες αποκατάστασης συνδράμει και το 549 Τάγμα Εθνοφυλακής, που εδρεύει στη Σύμη, με προσωπικό και μέσα».
Έως τώρα, πάντως, δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του νησιού, αφού ο τοπικός σταθμός παράγωγης ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Για να γίνει εφικτή η επαναφορά της ηλεκτροδότησης, επιχειρείται μεταφορά ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους από τη Ρόδο.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί οι δρόμοι του νησιού, το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο αποχέτευσης, ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια.