Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό: Ο Κουρουμπλής «ομολογεί» το έγκλημα του Σαρωνικού

Σαρωτικές αλλαγές αναμένονται σήμερα στο Λιμενικό Σώμα και κυρίως στα Κεντρικά Λιμεναρχεία του Πειραιά και της Ελευσίνας. Αν και στην περίπτωση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» όλα «έγιναν καλά», όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ωστόσο φαίνεται πως άλλαξε γνώμη και σύμφωνα με πληροφορίες έδωσε εντολή στον αρχηγό του Λιμενικό Σώματος, Σταμάτη Ράπτη, για αντικαταστάσεις αξιωματικών αλλά και ολόκληρου λιμενικού τμήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, οι αντικαταστάσεις αφορούν αξιωματικούς στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, στο Λιμεναρχείο της Ελευσίνας, στο Β’ λιμενικό τμήμα Πειραιά, το οποίο έχει ως χώρο δράσης και ελέγχου το Κερατσίνι, αλλά και τον «κακοχαρακτηρισμένο» το τελευταίο διάστημα Κλάδο Επιθεώρησης Πλοίων (ΚΕΠ). Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος είναι υποχρεωμένος να προβεί στις μεταθέσεις αυτές, ενώ για τουλάχιστον δύο περιπτώσεις αξιωματικών φαίνεται πως το γραφείο του υπουργού έχει υποδείξει και τους αντικαταστάτες, οι οποίοι χαίρουν εκτίμησης από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για την ως τώρα εργασία τους μέσα στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι αντικαταστάσεις είναι απόρροια τόσο της διαχείρισης του ναυαγίου όσο κυρίως της μεγάλης ρύπανσης που ακολούθησε. Ωστόσο, φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις στελεχών η απομάκρυνσή τους από τις συγκεκριμένες επιτελικές θέσεις θα γίνει κυρίως για τις ευθύνες που ενδεχομένως υπάρχουν για τις υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων. Ομως, επειδή δεν υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή απτά στοιχεία, η κίνηση του υπουργού είναι η μετακίνησή τους σε άλλες υπηρεσίες.

Εντολή για αντικαταστάσεις αξιωματικών αλλά και ολόκληρου λιμενικού τμήματος έχει δώσει ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Το Λιμεναρχείο Πειραιά είχε από το νόμο την κύρια ευθύνη στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο ορίζει τους κανόνες και τα βήματα που ακολουθούνται σε περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης, τη διαχείριση όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και την επιβολή του νόμου όπου χρειάζεται. Οι αναμενόμενες αλλαγές, οι οποίες συζητούνται εδώ και καιρό, αποδεικνύουν τους λανθασμένους χειρισμούς που ακολουθήθηκαν σε αρκετά βήματα της υπόθεσης «Αγία Ζώνη ΙΙ». Για το Λιμεναρχείο Ελευσίνας όσο και το Β’ Λιμενικό Τμήμα Πειραιά -στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση αφορά περίπου 15 άτομα- οι αντικαταστάσεις γίνονται σε ανθρώπους οι οποίοι εδώ και αρκετά χρόνια χειρίζονται υποθέσεις ελέγχου πλοίων και φορτώσεων πετρελαιοειδών και τους καταλογίζονται μη επαρκή αποτελέσματα στην ως τώρα δράση τους.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Τους 57,4 εκατ. τόνους θα φθάσουν τα ηλεκτρονικά απόβλητα το 2021

Μαρίνα Μπενέκου

Συναγερμός στο Λιμενικό: Σύγκρουση φορτηγού πλοίου με αλιευτικό ανοιχτά του Αγίου Ευστρατίου

Λάμπρος Κατσαρός

3.760 τόνοι πλαστικών πλέουν σήμερα στην Μεσόγειο θάλασσα

Μαρίνα Μπενέκου

Καταστρεπτική πετρελαιοκηλίδα εξαπλώνεται στις ακτές της Καλιφόρνια

Μαρίνα Μπενέκου

ΗΠΑ: Ρύπανση από πετρελαιοκηλίδα στις ακτές της Καλιφόρνιας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πήλιο: Βρήκε τον νεκρό ψαροντουφεκά και τον ξαναέριξε στη θάλασσα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σούνιο: Αίσιο τέλος για τους δύο χειριστές κανό καγιάκ που αγνοούνταν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Απίστευτο: Ελληνας ψαράς πάλεψε τρεις ημέρες με τα κύματα και από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκε σώος στη Λάρισα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κύθνος: Έξι άνθρωποι πήδηξαν στη θάλασσα μετά την εισροή υδάτων στο σκάφος τους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom