Εν μέσω θέρους, το υπουργείο Παιδείας έχει ανοίξει δύο μέτωπα, τις αλλαγές στο Λύκειο και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τις δηλώσεις του Κώστα Γαβρόγλου περισσότερο να αποπροσανατολίζουν παρά να επεξηγούν την πολιτική που θέλει τελικά να ακολουθήσει.
Το «σαμπουάν»
Τοποθετήσεις όπως «αν γι’ αυτούς (σ.σ.: την αντιπολίτευση) η Παιδεία είναι σαν σαμπουάν, για εμάς δεν είναι» και ότι «το σημερινό καθεστώς των πανελλαδικών εξετάσεων θα είναι σύντομα παρελθόν» δεν βοηθούν την κατάσταση.
Στην πρώτη περίπτωση, ο Κώστας Γαβρόγλου επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για τη συγκρότηση μετώπου με αιχμή το σχέδιο νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το «μέτωπο» που βλέπει ο υπουργός δεν ήταν παρά μία εκδήλωση από ακαδημαϊκούς, στην οποία μάλιστα είχε προσκληθεί ο ίδιος από τους διοργανωτές. Οι δηλώσεις περί «σαμπουάν» πάντως δεν φαίνεται ότι απαντούν στα επιχειρήματα της άλλης πλευράς.
Πανελλαδικές
Στη δεύτερη διατηρεί το «θόρυβο» γύρω από τις Πανελλαδικές, αν και πρώτος έσπευσε να υπερασπιστεί την «Παιδεία» χαρακτηρίζοντάς την ένα ευαίσθητο θέμα που δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο φθηνής αντιπολιτευτικής τακτικής. Για τη «φθηνή» κυβερνητική τακτική που χτίζει εδώ και δυόμισι χρόνια αφήγημα περί κατάργησης, με τη νέα πρόταση να βρίσκεται ακόμα στο… δρόμο, δεν τίθεται θέμα ευαισθησίας από τον υπουργό.
Θεσσαλονίκη: 66χρονος κατέρρευσε και άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα εργασίας
Πολιτικά παιχνίδια
Οσο κι αν κατηγορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα τη Ν.Δ. ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια με το «ευαίσθητο» θέμα της Παιδείας, πρώτος ο ίδιος οικοδομεί ένα πολιτικό σκηνικό γύρω από τις αλλαγές που έρχονται στο χώρο αυτόν. Το περασμένο Σάββατο, μετά τη συνάντηση με τη Σύνοδο των πρυτάνεων στο πλαίσιο του διαλόγου για το αναμενόμενο νομοσχέδιο, ο υπουργός αρκέστηκε σε μία πενιχρή ανακοίνωση λίγων γραμμών, όταν για τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης βρήκε «χώρο» για μια μακροσκελή απάντηση. Ομως, οι αντιδράσεις από τα Πανεπιστήμια δεν περιορίζονται μόνο στο ξεχωριστό ψηφοδέλτιο των αντιπρυτάνεων, όπως προσπαθεί να «πείσει» μέσα από τις ανακοινώσεις του ο υπουργός.
Τα μεταπτυχιακά, η διαχείριση των ΕΛΚΕ, ο «ομιχλώδης» νέος θεσμός των Περιφερειακών Συμβουλίων είναι μερικά μόνο από τα σημεία που έχουν προβληματίσει τις ηγεσίες αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Αν όντως νομοθετεί με παιδαγωγικά κριτήρια, ας δημοσιοποιήσει τόσο τις ενστάσεις όσο και τα επιχειρήματά του στις αντιδράσεις των ακαδημαϊκών.
Την ίδια τακτική ακολούθησε και με το πολύπαθο ζήτημα της κατάργησης των Πανελλαδικών. Το «μπάχαλο» που προκλήθηκε όταν δύο μήνες μετά τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για κατάργηση εξετάσεων βγήκε το ΙΕΠ προτείνοντας παραμονή και διεύρυνση των Πανελλαδικών σε όλη την Γ’ Λυκείου δεν ευαισθητοποίησε τον κ. Γαβρόγλου, ο οποίος έδειξε αντανακλαστικά μόνο μετά την επίθεση που δέχτηκε από την τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ., Νίκη Κεραμέως.
Καμία απάντηση
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, σε χθεσινές δηλώσεις του στην «Αυγή», ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε τη νομοθέτηση για το Λύκειο τον προσεχή Σεπτέμβρη, ενώ λίγες μέρες πριν ανέφερε (σ.σ.: news 247): «Δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε κάτι όσο τα παιδιά προετοιμάζονταν για εξετάσεις. Τώρα που έχουμε αυτή την άνεση, μπορούμε να ξεκινήσουμε το διάλογο. Ολα θα συζητηθούν με όλους στη Βουλή και στην ώρα τους». Για ποια άνεση χρόνου μιλάει ο υπουργός δύο μήνες πριν; Στα θερινά τμήματα της Βουλής θα συζητηθεί ένα τόσο σημαντικό θέμα; Επίσης, θα φέρει μαζί με τις αλλαγές στο Νέο Λύκειο το νέο εισαγωγικό σύστημα; Πριν από λίγες μέρες δήλωνε: «Πολλοί αρνούνται να καταλάβουν ότι το βασικό στοιχείο της πολιτικής μας είναι η αναβάθμιση του ίδιου του Λυκείου και από εκεί έπονται οι όποιες αλλαγές στο εισαγωγικό σύστημα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».
Ασυλο
Συγχαρητήρια επιστολή στους δημάρχους Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, έστειλε το προεδρείο της ομοσπονδίας μελών ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ) σχετικά με τη δημόσια τοποθέτησή τους για το άσυλο. Οι δύο δήμαρχοι έκαναν λόγο για διαστρέβλωση της έννοιας, που έδωσε χώρο για παραβατικότητα εντός των Πανεπιστημίων. «Από την πλευρά μας, εμείς οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, θα προσπαθήσουμε αυτή η απαράδεκτη κατάσταση ν’ αλλάξει το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται στην επιστολή. Το θέμα της παραβατικότητας έχει σηκώσει η αντιπολίτευση, με τον Κώστα Γαβρόγλου να περιορίζει το φαινόμενο στην ατζέντα αρμόδιας επιτροπής που θα αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί τα περιστατικά ανομίας στο Πανεπιστήμιο.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου