Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό: Ντοκουμέντο εκθέτει ΕΦΚΑ και υπουργείο για την επιστροφή επίορκων δημοσίων υπαλλήλων

Αποκάλυψη – σοκ που δείχνει ότι η διοίκηση του ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας γνώριζαν εδώ και 6 μήνες το πρόβλημα με το πειθαρχικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ αλλά δεν έκαναν τίποτε για να συγκροτηθεί έγκαιρα όπως προβλέπει ο νόμος και κυρίως προτού επιστρέψουν στις θέσεις τους ατιμώρητοι οι πρώτοι 19 από τους 250 συνολικά επίορκους υπαλλήλους που πιάστηκαν να κλέβουν το ΙΚΑ ή και άλλα Ταμεία έρχεται μέσα από έγγραφο – βόμβα του Ταμείου!

Σε έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», αναφέρεται ότι είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες από τον Δεκέμβριο του 2016 για να λειτουργήσει το πειθαρχικό με 3 μέλη (αντί 5 που προβλέπει ο νόμος). Τα άλλα δύο μέλη θα έπρεπε να υποδειχθούν από υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία όμως δεν λειτουργούν ακόμη, παρότι ο κ. Μπακαλέξης λέει στο έγγραφο αυτό ότι είναι έτοιμη η διάταξη για να λειτουργήσουν άμεσα!

Το πειθαρχικό συμβούλιο ορίστηκε πριν ένα μήνα με τρία μέλη από τον υφυπουργό Τ. Πετρόπουλο, αλλά δεν λειτουργεί, γιατί η δικαστικός που είναι και επικεφαλής έχει διαμηνύσει στη διοίκηση του ΕΦΚΑ ότι η σύνθεση του πειθαρχικού είναι ελλιπής και υπάρχει κίνδυνος οι κυρώσεις που θα επιβάλει να ακυρωθούν στα δικαστήρια.

Θεωρίες συνωμοσίας

Αλλη άποψη έχει πάντως ο κ. Μπακαλέξης που με χθεσινή του ανακοίνωση, αντί να απαντήσει γιατί μένουν ατιμώρητοι οι επίορκοι, επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες για τα ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου και άλλων μέσων που το μόνο που κάνουν είναι να αποκαλύπτουν γεγονότα, αλλά κάποιοι τα βλέπουν ως θεωρίες συνωμοσίας. Για τα τεκταινόμενα και την ατιμωρησία επίορκων υπαλλήλων, λοιπόν, ο κ. Μπακαλέξης ισχυρίστηκε ότι το πειθαρχικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ μπορεί να λειτουργήσει με 3 μέλη, παρότι ο νόμος προβλέπει 5, και παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του ΕΦΚΑ πήρε απόφαση στις 25 Μαΐου και ζητάει από τον υφυπουργό να βάλει και 2 εργαζόμενους στο πειθαρχικό, όπως λέει ο νόμος! Το πειθαρχικό μπορεί να λειτουργήσει με 3 μέλη, αλλά ζητάμε να είναι 5, λέει ο ΕΦΚΑ, μέσα σε πλήρη σύγχυση.

Μετακίνηση

Σε επικοινωνία μάλιστα που είχε μαζί του ο «Ε.Τ.», ο ίδιος ο κ. Μπακαλέξης παραδέχτηκε ότι δεν έχει βγει ούτε μια απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου για επίορκους και μας είπε, ωστόσο, ότι έχει βγάλει αποφάσεις μετακίνησης των επιόρκων σε άλλες θέσεις ώστε να μη λαμβάνουν επιδόματα!!!
Το πρόβλημα διογκώνεται, καθώς το θέμα δεν είναι να μετακινηθούν ένας, δύο ή 19 υπάλληλοι με απόφαση διοικητή, αλλά το αν υπάρχει ατιμωρησία, από τη στιγμή που παραδέχτηκαν ότι έκλεψαν λεφτά από τον ΕΦΚΑ!

Θυμίζουμε ότι και οι 19 που επιστρέφουν προέρχονται από το ΙΚΑ. Ο ένας πήρε 4.500 ευρώ για να τα δώσει στη φίλη του, μια άλλη υπάλληλος πήρε 1.900 ευρώ για να… πάει διακοπές, ένας τρίτος, από θέση προϊσταμένου, ξάφριζε χιλιάδες ευρώ, και μάλιστα επέστρεψε ατιμώρητος από τις 26/6/2017 στη θέση του προϊσταμένου για την οποία προβλέπεται και επίδομα 350 ευρώ. Μένει να δούμε και τις αποφάσεις του ΕΦΚΑ με τις οποίες, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μπακαλέξης, απομακρύνονται οι επίορκοι προϊστάμενοι ώστε να παίρνουν μόνον τον μισθό, μέχρι να περάσουν πειθαρχικό.

Στο… τραπέζι

Την ίδια στιγμή, όμως, άλλη μια εξέλιξη έρχεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται διάταξη με σκεπτικό να επιτρέπεται η καταβολή σύνταξης σε υπαλλήλους που απολύθηκαν ή απολύονται για πειθαρχικά παραπτώματα! Το σκεπτικό της διάταξης στηρίζεται σε γνωμοδότηση Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ότι, επειδή η σύνταξη είναι προσωπικό περιουσιακό στοιχείο και έχουν πληρωθεί εισφορές, θα μπορεί να καταβάλλεται ανεξάρτητα από το αν ένας υπάλληλος πήγε φυλακή για μίζες και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
[email protected]

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Δεν χρειάζονται παρακάλια, αξιολόγηση χρειάζεται

Kon

Προτροπή Τσακλόγλου σε Βρούτση: Καλύτερες οι συντάξεις με έξοδο μετά την 35ετία

Λάμπρος Κατσαρός

Συντάξεις: Γιατί κάποιοι συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις – Διευκρινίσεις από τον e-ΕΦΚΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πληρωμές αναδρομικών: Τα ποσά και οι δικαιούχοι – Ποιοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Πληρωμές: Επιτάχυνση στα επιδόματα μητρότητας και ασθένειας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πότε πληρώνονται

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές έως 10 Σεπτεμβρίου από ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Χατζηδάκη στον ΕΦΚΑ Κέρκυρας: Κοιτάξτε με καλά είμαι ο υπουργός

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ψηφιοποίηση στα… χαρτιά και γραφειοκρατικός παραλογισμός

Kon