Περίπου 112.000 αναπληρωτές (σ.σ.: πέρσι πηγές του υπουργείου έκαναν λόγο για 90.000) έκαναν αίτηση φέτος για να διεκδικήσουν τις μόλις 20.000-21.000 προσλήψεις που θα γίνουν την επόμενη χρονιά στην εκπαίδευση.
Τα περισσότερα κενά καταγράφονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ βάσει των μέχρι τώρα δεσμεύσεων του υπουργείου Παιδείας θα αυξηθεί ο αριθμός των αναπληρωτών στην ειδική αγωγή, με πάνω από 1.500 προσλήψεις σε σχέση με φέτος, ενώ αντίθετα μειωμένες θα είναι -μιας και ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων θα είναι στα ίδια επίπεδα με φέτος- οι προσλήψεις στη γενική αγωγή, που θα κυμαίνονται κοντά στις 9.000.
Μέσα Ιουλίου
Με ορίζοντα μέχρι τα μέσα Ιουλίου να υπάρχει εικόνα για τις ελλείψεις στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας προχωρεί με «fast track» διαδικασίες όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε πριν από το σχολικό κουδούνι να έχουν καλυφθεί τα περισσότερα κενά. Οι προθεσμίες για αναπληρωτές, οι εγγραφές των μαθητών, ακόμα και οι επιλογές των μαθημάτων στις τάξεις του Λυκείου «κλειδώνουν» από Ιούνιο, ώστε να είναι γνωστά τα τμήματα που θα δημιουργηθούν την επόμενη χρονιά.
Βέβαια, η προσπάθεια για έγκαιρη καταγραφή έχει οδηγήσει και σε διαμαρτυρίες με πρώτους τους αναπληρωτές, καθώς κάποιοι από αυτούς έχασαν τις προθεσμίες κατηγορώντας το υπουργείο για ελλιπή ενημέρωση και ατυχή επιλογή περιόδου αφού ήταν εντός των πασχαλινών διακοπών, ενώ «γκρίνιες» κατεγράφησαν και στην περίπτωση των επιλογών μαθήματος από τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ.
Στην πρώτη περίπτωση, ο υπουργός Παιδείας ήταν ανένδοτος να ξανανοίξει το σύστημα επιλογής. Πάντως, μέχρι στιγμής, η διαδικασία των αναπληρωτών έχει φτάσει στο στάδιο της συγκρότησης των προσωρινών πινάκων. Καθώς πέρσι το σύστημα μέσω ενστάσεων του ΑΣΕΠ πρόδωσε το σχεδιασμό της ηγεσίας και προέκυψαν αρκετές καθυστερήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχολεία ειδικής αγωγής όπου το ειδικό και βοηθητικό προσωπικό έφτασε αρχές Νοέμβρη, το ΑΣΕΠ έχει ξεκινήσει ήδη την παραπάνω διαδικασία. Καθυστερήσεις σημειώθηκαν και στην τεχνική εκπαίδευση, με πολλά τμήματα να συγκροτούνται στο τέλος Σεπτέμβρη.
Μέχρι τις 14 Ιουνίου θα παραταθεί η προθεσμία υποβολής ενστάσεων τόσο των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης, Μουσικών και Δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όσο και για τους αναπληρωτές του ειδικού και βοηθητικού προσωπικού.
Εγγραφή με ΤΑΧΙSnet
Στην περίπτωση των επαγγελματικών λυκείων, το υπουργείο έδωσε διευκρινίσεις, καθώς η πρώτη ανακοίνωση με τις ασφυκτικές ημερομηνίες δήλωσης από τις 19 έως τις 23 Ιουνίου και μάλιστα για πρώτη φορά ηλεκτρονικά με τη χρήση των κωδικών TAXISnet άφηνε εκτός κάποιες κατηγορίες μαθητών. Ειδικότερα, πρόκειται για τους μαθητές που θα συμμετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις που για πρώτη χρονιά φέτος γίνονται τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβρη.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας, οι δηλώσεις μαθημάτων θα είναι ενδεικτικές των επιλογών των μαθητών και δεν θα επηρεάσουν τις εγγραφές. Ειδικότερα, οι εγγραφές των μαθητών θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου που θα έχουν βγει τα αποτελέσματα των προαγωγικών εξετάσεων. Παράλληλα, για τους μετεξεταστέους του Ιουνίου, υπάρχει δυνατότητα μέχρι τις 17 Ιουλίου να εγγραφούν, ενώ τέλος προβλέπεται και ημερομηνία για τους μετεξεταστέους του Σεπτέμβρη, οι οποίοι θα μπορούν να εγγραφούν από την 1η έως και τις 11 Σεπτέμβρη.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου