Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες ενώ όπως είπε ο υπουργός δόθηκε προτεραιότητα στα 14 σχολεία που είναι εξεταστικά κέντρα από τα οποία τα 12 κρίθηκαν κατάλληλα ενώ για τα άλλα δυο αναμένονται τα αποτελέσματα αργά απόψε.
Στους ελέγχους συμμετέχουν 100 μηχανικοί του υπουργείου και άλλων υπηρεσιών.
Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοσθεί και στην Λέσβο το σύστημα της επιδότησης ενοικίου όπως έγινε και στο σεισμό της Κεφαλλονιάς, δεν θα στηθούν δηλαδή καταυλισμοί.
Στους σεισμόπληκτους της Λέσβου θα εφαρμοσθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αρωγής από το νόμο όπως επίσης θα υπάρξουν διευκολύνσεις στην πληρωμή του ΕΦΚΑ και του ΦΠΑ . Ήδη έχουν γίνει σχετικές εισηγήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε, που αντιμετωπίζονται θετικά . Το σύνολο των μέτρων θα ανακοινωθεί στη Αθήνα όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα υπογράμμισε ο κ.Σπίρτζης.
350 άστεγοι
Περίπου 350 άστεγους άφησε πίσω του ο σεισμός. Από χθες το πρωί διατάχθηκε από τις αρμόδιες αρχές η εκκένωση του χωριού Βρίσα, στο οποίο ζούσαν 850 κάτοικοι, αλλά όσοι διέμεναν στις παρυφές του χωριού και σε νεόκτιστες κατοικίες, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, φοβούμενοι πλιάτσικο και λεηλασίες. Για τον ίδιο λόγο, έχει διαταχθεί να περιπολεί η αστυνομία στην περιοχή.
Κορίνα Κρέτσου: Η Κομισιόν θα στηρίξει τη Λέσβο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει πλήρως την Ελλάδα σε αυτήν την δύσκολη στιγμή και να προχωρήσει σε πλήρη βοήθεια στους σεισμόπληκτους της Λέσβου τονίζει με αποκλειστική της δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική Κορίνα Κρετσού.
«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας τη συμπαράστασή μου και την αλληλεγγύη μου προς τους ανθρώπους που επλήγησαν από αυτόν τον σεισμό», τόνισε η κ. Κρέτσου και προσέθεσε:
«Φυσικά θα ήθελα να πω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει πλήρως την Ελλάδα σε αυτήν την δύσκολη στιγμή. Αύριο θα είμαι στη Χίο και θα συναντήσω όλους τους δημάρχους, συμπεριλαμβανομένου του δήμαρχου της Λέσβου και του περιφερειάρχη, και θα δούμε επί τόπου τι συμβαίνει και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε.
Θα ήθελα να πω ότι το κέντρο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να βοηθήσει την κατάσταση, γι΄ αυτό πιστεύω ότι η παρουσία μου αποτελεί ένδειξη ότι η ΕΕ και η Κομισιόν στέκονται δίπλα στον ελληνικό λαό, γιατί έχουμε την οικονομική κρίση, τη μεταναστευτική κρίση και τώρα αυτόν τον τρομερό σεισμό- συνεπώς στηρίζουμε πλήρως του ελληνικό πληθυσμό».
Σε ερώτηση αν το θέμα αυτό θα συζητήσει και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η Ευρωπαία Επίτροπος είπε:
«Ναι, φυσικά. Αυτό είναι ένα από τα θέματα [που θα συζητήσουμε]. Θα δείξουμε τη διάθεσή μας να ενεργοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα μέσα που διαθέτουμε: Το κέντρο έκτακτης ανάγκης, τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας εάν το χρειαστεί η Ελλάδα και βεβαίως τη χρηματοδότησή μας, διότι πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο των κεφαλαίων μας και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι εξασφαλίζουμε την οικονομική ανάπτυξη των νησιών παρά τη δύσκολη κατάσταση. Συνεπώς, η αλληλεγγύη είναι η λέξη κλειδί μεταξύ εμού και του πρωθυπουργού».
Κλιμάκιο του υπ. Πολιτισμού αξιολογεί τις ζημιές στις αρχαιότητες
«Σημαντικές φθορές και ζημιές από τον μεγάλο σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη Λέσβο έχουν υποστεί κηρυγμένα εκκλησιαστικά μνημεία του 18ου και 19ου αιώνα με τυπικά χαρακτηριστικά της λεσβιακής αρχιτεκτονικής. Για τον λόγο αυτό, κλιμάκιο των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) με επικεφαλής τη γενική γραμματέα, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, αναχωρεί αύριο για τη Μυτιλήνη προκειμένου να αξιολογήσει το εύρος των ζημιών και να οργανώσει την αποκατάστασή τους».
Τα παραπάνω πληροφορεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που αναφέρει τα πληγέντα μνημεία. Πρόκειται για τους ιερούς ναούς Ζωοδόχου Πηγής στη Βρίσα Λέσβου, Αγίας Παρασκευής στο Ακράσι, Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι, Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Αφάλωνα και ‘Αγιος Νικόλαος Πλωμαρίου, ενώ μικρότερες φθορές έχουν υποστεί εκκλησιαστικά μνημεία στην πόλη της Μυτιλήνης, στα περίχωρά και στην περιφέρεια της Γέρας και του Πλωμαρίου. Επιπλέον διαπιστώθηκαν μικρές καταρρεύσεις τμημάτων του τείχους στο Μεσαιωνικό Κάστρο του Μολύβου.
«Όπως διαπιστώθηκε από την άμεση αυτοψία που διενήργησε μετά τον σεισμό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, ορισμένα μετα-βυζαντινά μνημεία παρουσίασαν σοβαρά στατικά προβλήματα. Και επειδή πρόκειται για μνημεία σε χρήση που λειτουργούν ως ενοριακοί ναοί, η εφορεία έχει συστήσει την προσωρινή παύση της λειτουργίας τους λόγω επικινδυνότητας», ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ, που συμπληρώνει ότι «η εικόνα αυτή που κατέγραψε η εφορεία αρχαιοτήτων δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα πλήρης, δεδομένου ότι συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στο νησί».